Dacă ai putea să alegi, te-ai afla mereu în centrul atenției? Sau mai bine spus, te simți mereu ca cea mai importantă persoană din cameră?
Dacă ți se pare că tu ești starul din orice conversație, poate că ar trebui să afli despre tulburarea de personalitate histrionică și ce presupune aceasta. Nu de alta, însă aceasta îți poate afecta relațiile personale într-o mare măsură.
Ce este tulburarea de personalitate histrionică?
Tulburarea de personalitate histrionică se manifestă prin comportamente sentimentale, reacții puternice și bazate adesea pe părerea celorlalți. Face parte din categoria B de tulburări de personalitate, ceea ce înseamnă că se bazează pe emoții și individul poate fi dramatic.
Se poate chiar confunda cu narcisismul, însă tulburarea histrionică prezintă dificultăți de a regla emoțiile, iar persoana care suferă de acest diagnostic vrea să fie mereu în centrul atenției.
Acum că am menționat trecător câteva dintre simptome…
Cum se manifestă tulburarea histrionică?
Ei bine, o persoană care prezintă această afecțiune poate să:
- flirteze în spații neadecvate
- se bazeze pe părerea celor din jur și chiar să acționeze conform acesteia
- ajungă în centrul atenției cu orice preț
- aibă emoții schimbătoare sau să le muleze pe persoanele din jurul său
- prezinte un comportament agresiv
Dacă oricare dintre aceste simptome îți sună cunoscut, poate că ai avut contact cu tulburarea histrionică deja. Datorită acestor comportamente, este greu să te înțelegi cu persoanele care au tulburarea. În special din cauza iraționalității pe care o prezintă de multe ori.
Și până la urmă, cum apare tulburarea de personalitate histrionică?
Această tulburare de personalitate este o afecțiune care apare fie pe fond genetic, fie din cauza experiențelor prin care a trecut, în special în copilărie.
Cel mai des, femeile sunt cele care suferă de această tulburare.
Fiind preocupate de aparențe încă de mici, femeile sunt mai predispuse la această tulburare de personalitate. Asta nu înseamnă că bărbații nu pot avea tulburare histrionică, însă mai degrabă este întâlnită la femei.
Dacă tulburarea nu apare pe fond genetic, atunci este posibil ca în copilărie persoana respectivă să fi fost criticată foarte mult sau chiar expusă la violență. Asta o determină ca în viața de adult să adopte comportamente care să ajute oamenii să o placă.
Însă deși pare ca o afecțiune ce nu are un efect asupra celor din jur, află că realitatea este diferită. Pe lângă faptul că este greu să relaționezi cu o persoană care suferă de tulburare de personalitate histrionică, comportamentul acestora în relațiile personale este destul de dificil.
Cum afectează relațiile?
Persoanele care suferă de această tulburare au mereu nevoie să fie în centrul atenției, sau să fie distrase. Ba chiar mai mult, nu prea reușesc să aibă relații sănătoase de lungă durată. Mai ales, nu monogame.
Da, ai auzit bine!
Multe persoane care au tulburare histrionică nu sunt capabile de relații monogame. Acestea preferă să schimbe partenerii destul de des. Și cel mai dăunător este dacă ajung să își trădeze partenerul actual.
Chiar și atunci când se implică în relații poligame (cu mai mulți parteneri deodată), până și acestea sunt de scurtă durată.
Dar asta nu este o regulă, însă!
Este posibil ca persoanele cu tulburare histrionică să aibă relații monogame de lungă durată. Științific vorbind, este doar mai dificil pentru ele să le mențină.
Ești în relație cu o persoană cu tulburare histrionică?
Cum știi care este viitorul relației tale?
Dacă vrei să știi cu certitudine care sunt șansele relației tale și ce intenții are partenerul tău, observă semnele pe care ți le arată. Dar în primul rând, discută cu el ca să vezi cum se simte în legătură cu voi și ce planuri de viitor are.
- Se vede căsătorit, cu copii?
- Se consideră pregătit pentru o relație serioasă, de lungă durată, cu un singur partener?
- Are nevoie pe care tu nu i le îndeplinești?
Aceste întrebări te pot ajuta să iei cea mai bună decizie, astfel încât să nu investești prea mult timp și să suferi mai târziu.
Gânduri de final
Tulburarea de personalitate histrionică afectează în special femeile, și apare pe fond genetic sau în urma experiențelor de viață ale persoanelor. Această tulburare se manifestă prin comportamente care atrag atenția, precum flirtatul, violența sau dramatismul.
De asemenea, aceste persoane au dificultăți în a menține relații de lungă durată, sau chiar în a fi monogame.
Dacă aceste informații îți sună cunoscut, nu ezita să discuți cu un terapeut.
Sperăm că acest articol te-a ajutat și că ai învățat lucruri noi. Verifică blogul nostru pentru mai multe articole despre relații.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.