Furia intensa si necorespunzatoare este unul dintre cele mai tulburatoare simptome ale tulburarii de personalitate borderline. De fapt, este atat de intensa aceasta reactie, atat de diferita de alte tipuri de furie, incat este adesea descrisa ca fiind „furia borderline”.
Desi furia este o caracteristica cheie a tulburarii de personalitate borderline, se stie foarte putin despre motivul pentru care persoanele cu aceasta tulburare experimenteaza furia diferit fata de alte persoane sau modul in care aceasta experienta este diferita.
Cu toate acestea, noi cercetari fac lumina asupra naturii furiei borderline.
Ce este furia borderline?
Furia borderline este mai mult decat o reactie emotionala standard, pe care o avem cu totii in momentele de stres si nervozitate cauzate de un eveniment concret. In cea de-a cincea editie a Manualului de Diagnosticare si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM-5), furia din tulburarea de personalitate borderline este descrisa ca „furie neadecvata, intensa sau dificultati de control al furiei”.
Motivul pentru care furia din tulburarea de personalitate borderline este numita „necorespunzatoare” se datoreaza faptului ca nivelul de furie pare a fi mai intens decat este justificat de situatia sau evenimentul care a declansat-o.
De exemplu, o persoana cu tulburare de personalitate borderline poate reactiona la un eveniment care poate parea mic sau lipsit de importanta pentru altcineva, cum ar fi o neintelegere, cu expresii de furie foarte puternice si nesanatoase, inclusiv:
- Violenta fizica
- Sarcasm excesiv
- Tipat excesiv
De ce apare furia borderline?
In timp ce furia borderline a fost pentru mult timp un subiect de dezbatere si speculatii in randul specialistilor in tulburarea de personalitate borderline, ea a devenit abia recent un subiect de cercetare mai amanuntita.
Expertii examineaza de abia acum modul in care aceasta furie este diferita de furia normala si de ce apare.
Mai precis, cercetatorii incearca sa inteleaga daca persoanele cu tulburarea de personalitate borderline sunt mai suparate, au raspunsuri de furie mai intense sau au raspunsuri de manie mai prelungite decat persoanele fara tulburarea de personalitate borderline (sau daca este o combinatie a acestor factori).
Un studiu a examinat furia la persoanele cu borderline comparativ cu cele fara borderline, furia fiind raspuns la o poveste care era pasibila de a produce furie. Acest studiu a constatat ca persoanele cu borderline au raportat acelasi nivel de furie ca si persoanele fara borderline (furia ca raspuns la poveste). Dar, persoanele fara borderline au raportat ca furia lor a scazut mai repede in timp, decat au raportat persoanele cu tulburarea de personalitate borderline.
Asadar, este posibil ca acele persoane care sufera de tulburarea de personalitate borderline sa nu aiba o reactie de furie mai puternica, ci e posibil ca furia lor sa aiba o durata mult mai mare decat experimenteaza alte persoane.
Mai mult, alte cercetari arata ca furia din borderline poate declansa ruminatie (atunci cand cineva se gandeste mereu, in mod excesiv la experienta sa). Aceasta gandire repetitiva creeaza un ciclu emotional vicios care inrautateste furia persoanei si ii mareste durata (asa cum este sustinut de studiul mentionat mai sus). In cele din urma, furia prelungita si intensa declanseaza un comportament agresiv, in care o persoana se angajeaza pentru a-si usura furia respectiva.
Cercetarile in acest domeniu sunt preliminare si este nevoie de mult mai multa munca pentru a intelege pe deplin cum si de ce oamenii cu tulburarea de personalitate borderline experimenteaza furia aceasta excesiva, insa este un inceput promitator.
Care este tratamentul recomandat in cazul persoanelor cu tulburare de personalitate borderline?
Exista o serie de terapii care pot fi utilizate pentru a trata tulburarea de personalitate borderline, care ating inclusiv simptomul adesea debilitant de furie.
Psihoterapie
Majoritatea psihoterapiilor care au experienta in tulburarea de personalitate borderline vizeaza raspunsurile puternice de furie pe care persoanele le raporteaza si le prezinta. De exemplu, in terapia dialectica a comportamentului (DBT), pacientii sunt invatati abilitati care ii ajuta sa-si gestioneze mai bine furia si sa reduca izbucnirile furioase.
Alte tipuri de psihoterapie pentru tulburarea de personalitate borderline care vizeaza furia includ:
Terapie bazata pe mentalizare
Terapia axata pe schema
Terapia axata pe transfer
Medicamente
Desi nu exista medicamente pentru borderline care sa fie in prezent aprobate pentru tratarea tulburarii, exista unele tipuri de medicamente care s-au dovedit a fi eficiente in reducerea furiei din tulburare.
Cu toate acestea, aceste medicamente sunt probabil mai eficiente atunci cand sunt utilizate impreuna cu psihoterapia.
Acest lucru se datoreaza faptului ca, desi medicamentele pot modifica intensitatea furiei, ele nu pot preveni sau sterge complet furia unei persoane atunci cand apare un factor de stres in cursul vietii sau cand apare o situatie dificila.
Este important sa ne amintim ca furia in sine este o emotie normala, astfel incat sa experimentam reactii de furie nu inseamna ca avem borderline. Totusi, daca aveti dificultati in controlul furiei, contactarea unui profesionist din domeniul sanatatii mintale este o idee buna. Cu ajutorul unui profesionist puteti sa va recastigati controlul asupra furiei care pune stapanire pe dumneavoastra si puteti sa va simtiti liber din nou!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.