Tulburarea de personalitate antisociala face parte din cluster-ul de tulburari caracterizate prin dramatism, emotionalitate crescuta si comportament dezorganizat. Persoanele afectate prezinta modele de comportament excesive, imprevizibile sau centrate pe sine.
Persoanele cu tulburare de personalitate antisociala sunt antisociale in sensul ca ele incalca adesea drepturile altora, nu respecta normele si conventiile sociale si, in unele cazuri, incalca legea.
Acestea arata o lipsa de ingrijorare sau indiferenta in ceea ce priveste incalcarea drepturilor altora si folosirea altor persoane pentru castigul lor propriu.
Este important de subliniat faptul ca persoanele afectate nu sunt “antisociale” in sensul colocvial, acela de a incerca sa evite oamenii din jur si relatiile sociale.
Despre sociopatie si psihopatie in cadrul tulburarii de personalitate antisociala
Simptomele tulburarii de personalitate antisociala pot varia in functie de severitatea tulburarii.
Modelele comportamentale mai daunatoare sau periculoase sunt denumite sociopatice sau psihopatice.
Ce este psihopatia si sociopatia?
Mult timp spcialistii s-au referit la persoanele afectate de tulburarea de personalitate antisociala ca avand sociopatie sau psihopatie, insa in Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mentale (DSM-V), tulburarea de personalitate antisociala este cea oficiala.
Majoritatea expertilor considera ca psihopatii si sociopatii au un set similar de trasaturi. Aceste persoane au un sentiment interior slab pentru bine si rau. De asemenea, ele nu par sa inteleaga sau sa impartaseasca sentimentele unei alte persoane.
Dar exista si unele diferente:
O diferenta esentiala intre un psihopat si un sociopat este constiinta, mica voce care ne spune cand facem ceva gresit, asa cum afirma si L. Michael Tompkins.
Un psihopat nu are o constiinta dezvoltata. Daca minte ca sa poata fura, nu va simti nicio indoiala morala, desi se poate preface. El poate sa-i observe pe altii ingrijorandu-se de lipsa bunurilor furate si apoi sa admita ca nu stie despre ce este vorba.
Un sociopat are de obicei o constiinta, dar este slaba. S-ar putea sa stie ca furatul este gresit si poate simti o vina sau o remuscare, dar asta nu-i va opri comportamentul.
Ambilor le lipseste empatia, dar un psihopat ofera mai putina atentie celorlalti, vazandu-i pe cei din jur ca pe niste obiecte pe care le poate folosi pentru propriul sau beneficiu.
Iata care este prevalenta tulburarii si cum evolueaza aceasta
Tulburarea de personalitate antisociala apare mai frecvent la barbati decat la femei, cu rate de prevalenta variind de la aproximativ 1% la femei la aproape 6% la barbati.
Diagnosticul se poate stabili incepand cu varsta de 18 ani. Cu toate acestea, modelul de comportament antisocial care caracterizeaza tulburarea de personalitate antisociala incepe in copilarie sau adolescenta si se extinde la varsta adulta.
Aceste comportamente pot aparea inainte de varsta de 15 ani sub forma de tulburare comportamentala. Aceste forme precoce ale comportamentului antisocial pot include hartuirea, fuga de acasa, initierea luptelor fizice, folosirea de arme, fortarea cuiva in activitati sexuale, cruzimea fizica fata de oameni sau animale, distrugerea deliberata a proprietatii sau aprinderea focului, minciuna, furtul sau jaful.
De-a lungul timpului, comportamentul antisocial si criminal asociat cu tulburarea tinde sa scada odata cu varsta si poate sa dispara in momentul in care persoana atinge varsta de 40 de ani, dar nu si trasaturile de personalitate de baza specifice tulburarii, precum egocentrismul, manipularea celorlalti, lipsa de empatie, vinovatie sau remuscari si nerespectarea celor din jur. Acestea par a fi relativ stabile, chiar in crestere odata cu varsta.
Care este profilul persoanelor afectate de tulburarea de personalitate antisociala?
Persoanele afectate de tulburarea de personalitate antisociala tind sa fie impulsive si nu isi indeplinesc angajamentele fata de ceilalti. Cu toate acestea, ele prezinta adesea un farmec superficial si poseda cel putin inteligenta medie. Au putina, daca exista, anxietate atunci cand se confrunta cu situatii amenintatoare si nu au sentimente de vinovatie sau remuscari in urma unei greseli. Pedeapsa poate avea un efect scazut asupra comportamentului lor.
Personalitatea antisociala este asociata cu o gama larga de trasaturi: nerespectarea normelor sociale, iresponsabilitate, lipsa scopului si lipsa de obiective sau planuri pe termen lung, comportament impulsiv, lipsa regulilor, violenta, somaj, probleme maritale, lipsa remuscarilor sau empatiei, abuzul de substante sau alcoolismul si ignorarea adevarului si a sentimentelor si nevoilor celorlalti.
Hervey Cleckley in 1976 a sustinut ca ceea ce defineste personalitatea antisociala este egoismul, iresponsabilitatea, impulsivitatea si insensibilitatea fata de nevoile altora, iar aceste caracteristici exista nu numai printre criminali, dar si printre multi membri respectati ai comunitatii, inclusiv medici, avocati, politicieni si directori de afaceri.
Lucrarile mai recente arata ca trasaturile antisociale pot fi grupate in termeni de patru factori sau dimensiuni de baza:
- un factor interpersonal caracterizat prin superficialitate, grandomanie si inselaciune
- un factor afectiv caracterizat prin lipsa de remuscare si empatie si imposibilitatea de a accepta responsabilitatea pentru comportamentul necorespunzator
- un factor al stilului de viata caracterizat prin impulsivitate si lipsa de obiective
- un factor antisocial caracterizat prin controlul slab al comportamentului
Iresponsabilitatea, o trasatura obisnuita in randul persoanelor cu personalitati antisociale, poate fi remarcata in istoria personala a persoanelor afectate prin absente repetate, inexplicabile de la locul de munca sau prin abandonarea locurilor de munca fara a avea alte oportunitati de angajare. Iresponsabilitatea se extinde adesea la chestiuni financiare, unde este posibil esecul in plata datoriilor, in sprijinul financiar al copiilor sau in a raspunde altor responsabilitati financiare fata de familie.
Desi tindem sa credem ca un comportament antisocial este sinonim cu comportamentul criminal, nu toti criminalii au personalitati antisociale si nici toti oamenii cu tulburare de personalitate antisociala sunt criminali, chiar daca tulburarea este asociata cu un risc crescut de criminalitate.
Multe persoane cu tulburare de personalitate antisociala respecta normele sociale si sunt de succes in cariera, chiar daca ii pot trata pe ceilalti intr-o maniera necugetata si insensibila.
Iata care pot fi cauzele aparitiei tulburarii
Specialistii considera ca genele joaca un rol foarte important in dezvoltarea tulburarii de personalitate antisociala. Daca un parinte este afectat de aceasta tulburare, riscul de aparitie si la copil este crescut.
Pe de alta parte, studiile pe copiii adoptati ai parintilor ce sufera de aceasta tulburare indica faptul ca mediul poate fi un factor esential: disciplina necorespunzatoare, modele educative negative sau nu sunt invatati sa respecte drepturile celorlalti. De asemenea, copiii unui parinte alcoolic prezinta risc crescut de dezvoltare a tulburarii de personalitate antisociala.
Simptomele tulburarii de personalitate antisociala
Printre cele mai comune semne ale tulburarii de personalitate antisociala se numara lipsa de respect fata de drepturile celorlalti si un pattern extins de violare a acestora.
Pentru a se stabili diagnosticul de tulburare de personalitate antisociala este necesar sa existe minimum 3 dintre urmatoarele simptome:
- Realizarea repetata a unor ilegalitati
- Inselarea sau mintirea celor din jur pentru propriul profit sau propria placere
- Impulsivitate
- Atacuri fizice repetate
- Nerespectarea propriei sigurante sau a celor din jur
- Iresponsabilitate la locul de munca sau fata de obligatiile financiare
- Lipsa remuscarilor atunci cand ii trateaza nerespectuos pe cei din jur
Care este tratamentul utilizat in aceasta situatie?
Tratamentul tulburarii de personalitate antisociala poate fi o provocare.
Psihoterapia este de obicei tratamentul recomandat. Un terapeut poate ajuta o persoana afectata sa gestioneze comportamentele negative si sa-si construiasca abilitati interpersonale. Adesea, primul obiectiv este pur si simplu reducerea comportamentelor impulsive care pot conduce la arest sau daune fizice. Terapia de familie ar putea fi o optiune utila pentru a educa membrii familiei si pentru a imbunatati comunicarea.
Tratamentul trebuie, de asemenea, sa abordeze orice tulburari asociate, precum tulburare de atentie / hiperactivitate, tulburare de personalitate borderline si tulburari de control al impulsului, cum ar fi adictia de jocuri de noroc sau tulburarile sexuale.
Studiile arata ca marea majoritate a persoanelor cu tulburare de personalitate antisociala ar putea avea si o tulburare a abuzului de substante, fiind recomandata tratarea acesteia simultan.
Daca te regasesti intr-una din situatiile de mai sus, poti cere o evaluare clinica si ajutor specializat la unul din psihologii Id Therapy Bespoke Treatment Center.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania