In cazul unei tulburari de personalitate cea mai buna solutie este sa va adresati unui profesionist in sanatatea mentala.
Netratata, tulburarea de personalitate poate cauza probleme considerabile in viata dumneavoastra, care se pot agrava fara tratament.
Am scris aici despre simptomele unei tulburari de personalitate.
Tulburari de personalitate – care sunt cauzele
Personalitatea este o combinatie de ganduri, emotii si comportamente care va fac unic. Este modul in care vedeti, intelegeti si relationati cu lumea exterioara, cat si modul in care va vedeti pe dumneavoastra.
Personalitatea se formeaza in copilarie, fiind modelata prin interactiunea dintre:
- Genele dumneavoastra – Anumite trasaturi de personalitate va pot fi transmise de parinti prin genele mostenite. Aceste trasaturi sunt uneori numite temperament.
- Mediul dumneavoastra – Asta include imprejurimile in care ati crescut, evenimentele care s-au intamplat si relatiile cu membrii familiei si cu cei din jur.
Tulburarile de personalitate se crede ca sunt cauzate de o combinatie intre acesti factori genetici si influente de mediu.
Genele va pot face vulnerabili la a dezvolta o anumita tulburare de personalitate si o anume situatie de viata poate declansa cu adevarat dezvoltarea.
Tulburari de personalitate – factori de risc
Desi cauza exacta a tulburarilor de personalitate nu este cunoscuta, anumiti factori par sa creasca riscul de a dezvolta sau a declansa tulburari de personalitate, incluzand:
- Cazuri in familie de tulburari de personalitate sau boli mentale
- Viata de familie abuziva, instabila sau haotica in timpul copilariei
- Diagnosticarea cu tulburare de comportament in copilarie
- Variatii in structura si chimia creierului
Tulburarile de personalitate pot perturba semnificativ atat vietile celor afectati, cat si pe ale celor care tin la persoana respectiva.
Tulburarile pot cauza probleme cu relatiile, munca sau scoala si pot duce la izolare sociala sau abuz de droguri.
Ce puteti face dumneavoastra singur/a?
Alaturi de planul de tratament oferit de un profesionist, puteti lua in considerare si aceste strategii pentru un stil de viata si ingrijirea de sine:
- Fiti un participant activ la ingrijirea dvs. Va poate ajuta cu eforturile de a va gestiona tulburarea de personalitate. Nu sariti peste sedintele de terapie, chiar daca nu aveti starea de spirit necesara. Ganditi-va la ceea ce va doriti de la tratament si munciti pentru a atinge acele scopuri si a obtine ce va doriti.
- Luati medicamenetele conform indicatiilor. Chiar daca va simtiti mai bine, nu renuntati la medicamente. Daca va opriti, simptomele pot reaparea. Puteti de asemenea sa resimtiti simptome asemanatoare renuntarii, daca intrerupeti brusc medicatia.
- Aflati mai multe despre situatia dvs. Mai multe cunostinte despre boala va pot da putere si va pot motiva sa continuati planul de tratament.
- Deveniti activ. Activitatea fizica poate ajuta la gestionarea multor simptome, ca depresia, anxietatea si stresul. Activitatea poate, de asemenea, sa combata efectele unor medicamente psihiatrice care pot cauza luarea in greutate. Luati in calcul mersul, alergatul, inotatul, gradinaritul sau inceperea oricui tip de activitate fizica placuta dvs..
- Evitati alcoolul si drogurile. Alcoolul si drogurile pot inrautati simptomele tulburarilor de personalitate sau pot interactiona cu alte medicamente.
- Mergeti la controale de rutina. Nu neglijati controalele sau sariti peste vizitele de la medicul dvs. primar, mai ales daca nu va simtiti bine. Puteti avea o noua problema medicala ce trebuie rezolvata sau puteti fi expusi la efecte adeverse ale medicatiei.
Sa ai o tulburare de personalitate va poate ingreuna incercarile de a va comporta intr-un fel sau a avea activitati care sa va imbunatateasca starea.
Intrebati-va doctorul sau psihoterapeutul cum sa va adaptati mai bine si sa primiti sprijinul de care aveti nevoie.
Daca cineva apropiat are aceasta problema
Daca aveti pe cineva drag cu o tulburare de personalitate, lucrati impreuna cu psihoterapeutul sau pentru a afla cum sa ii oferiti cel mai bun sprijin si incurajare.
Si dumneavoastra puteti sa beneficiati de pe urma unei discutii cu un specialist despre orice va face sa suferiti.
Un psihoterapeut va poate ajuta sa va dezvoltati personal si sa elaborati strategii de ingrijire de sine ca sa va puteti bucura si sa aveti succes in viata.