Fetisismul este definit prin folosirea unui obiect neinsufletit (fetisul) ca mod preferat de a produce excitare sexuala.
In majoritatea cazurilor in care oamenii au un fetis, comportamentul lor nu indeplineste criteriile pentru o tulburare, deoarece nu le provoaca primejdie semnificativa, nu interfereaza cu functionarea zilnica si nu ii raneste pe ceilalti.
Fetisismul devine tulburare atunci cand excitatia sexuala recurenta, intensa prin folosirea unui obiect neinsufletit sau prin focalizarea pe o parte a corpului nongenitala (cum ar fi un picior) cauzeaza o primejdie semnificativa, interfereaza in mod substantial cu functionarea zilnica, dauneaza sau are potential sa dauneze unei alte persoane.
Persoanele cu tulburare de fetisism ar putea sa nu poata functiona sexual fara fetis. Fetisul poate inlocui activitatea sexuala tipica cu un partener sau poate fi integrat in activitatea sexuala cu un partener doritor. Nevoia de fetis poate fi atat de intensa si compulsiva incat devine primejdioasa in viata unei persoane.
“Fetisismul” provine de la cuvantul portughez “feitico”, ceea ce inseamna “fascinatie obsesiva”. Majoritatea persoanelor gasesc atractive particularitati fizice nongenitale, indicand faptul ca un anumit nivel de fetisism este o caracteristica normala a sexualitatii umane.
In DSM-5, tulburarea este acum cunoscuta sub numele de tulburare de fetisism si este clasificata ca o tulburare parafilica, care necesita prezenta unei parafilii ce provoaca primejdie sau afectare semnificativa si poate implica vatamari personale sau risc pentru ceilalti.
Ce este o parafilie?
O parafilie implica un interes sexual intens si persistent (fantezii recurente, indemnuri sau comportamente de natura sexuala) care se concentreaza in jurul copiilor, animalelor, obiectelor sau ii lezeaza pe ceilalti sau pe sine in timpul activitatii sexuale. Uneori, acest interes sexual se concentreaza asupra propriei activitati erotice / sexuale, in timp ce in alte cazuri se concentreaza asupra unei tinte (partener).
Iata care este definitia tulburarii de fetisism conform Manualului de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale (DMS-V):
Conform DSM-5, tulburarea de fetisism este caracterizata ca fiind o conditie in care exista o utilizare persistenta si repetitiva sau o dependenta de obiecte neinsufletite (de exemplu, lenjeria de corp sau incaltamintea cu toc inalt sau o concentrare foarte specifica asupra unei parti corporale adesea nongenitale, cum ar fi picioarele) pentru a ajunge la excitare sexuala. Numai prin utilizarea acestui obiect sau prin concentrarea asupra acestei parti a corpului, individul poate obtine satisfactie sexuala.
Este important de mentionat ca fetisurile sunt o parte normala a activitatii sexuale a unui individ, ele devin o tulburare doar daca produc nivel de stres ridicat si daca intervin in functionarea normala a unei persoane atat social, profesional, cat si in alte arii importante de functionare.
Care sunt cele mai comune obiecte fetis?
Studiile arata ca cele mai comune obiecte fetis sunt lenjeria intima (58.3%), incaltamintea (14.6%), manusile (22.9%), articolele din cauciuc si hainele de piele (10.4%).
Partile corpului (14.6%) cel mai des asociate cu fetisul sunt picioarele, degetele de la picioare si parul. Insa, este destul de comun ca fetisul sa includa impreuna atat un obiect neinsufletit, cat si o parte a corpului (spre exemplu, ciorapii si picioarele).
Pentru unii, doar o imagine a obiectului fetisului poate provoca excitare, desi multi prefera (sau solicita) obiectul real pentru a obtine excitare. Fetisistul, de obicei, freaca, gusta sau miroase obiectul de fetis pentru satisfacerea sexuala sau cere partenerului sa poarte obiectul in timpul intalnirilor sexuale.
Cat de des apare fetisismul ca si tulburare?
Studiile arata ca tulburarea de fetisism nu este atat de comuna, fiind intalnita in mai putin de 1% din intreaga populatie. Insa, se pare ca este mai prevalenta la barbati decat la femei.
Care sunt simptomele tulburarii?
Conform Manualului de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM-V), pentru a vorbi de tulburare de fetisism trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
- Sa fie prezenta pe parcursul unei perioade de cel putin 6 luni o excitatie sexuala intensa, repetata, ce este obtinuta fie prin folosirea unor obiecte inerte, fie prin interesul foarte specific pentru o anumita parte a corpului nongenitala si trebuie sa se manifeste sub forma unor fantezii, impulsuri sexuale sau comportamente specifice.
- Aceste fantezii, comportamente specifice sau impulsuri sexuale trebuie sa provoace disconfort psihic major sau disfunctie semnificativa clinic in plan social, profesional sau in alte arii importante de functionare.
- Obiectele de fetis nu sunt limitate la articole de imbracaminte folosite in travestism si nici la dispozitive destinate stimularii genitale, precum vibratorul.
Care sunt cauzele aparitiei tulburarii?
Momentan, nu a fost stabilita o cauza exacta a tulburarii de fetisism.
Unii teoreticieni cred ca fetisismul se dezvolta datorita experientelor timpurii ale copilariei, in care un obiect a fost asociat cu o forma deosebit de puternica de excitare sexuala sau de satisfacere. Alti teoreticieni din domeniul invatarii se concentreaza pe copilarie si adolescenta si pe conditionarea asociata cu masturbarea si pubertatea.
Modelele de invatare comportamentala sugereaza ca un copil care este victima sau observator al comportamentelor sexuale necorespunzatoare poate invata sa imite si mai tarziu sa ii fie intarit comportamentul. Modelele de compensare sugereaza ca acesti indivizi pot fi privati de contactele sexuale sociale normale si, prin urmare, cauta satisfacerea prin mijloace mai putin acceptabile din punct de vedere social.
In cazul barbatilor, unii experti au sugerat ca tulburarea de fetisism ar putea rezulta din indoieli cu privire la masculinitate, potenta sau din frica de respingere si umilinta. Prin folosirea practicilor fetisiste pentru a exercita controlul asupra unui obiect, teoria spune ca un individ poate compensa sentimentele de inadecvare.
Fetisismul ca si tulburare se poate trata?
Fetisurile sunt comune si, in multe cazuri, inofensive. Conform definitiei DSM, acestea ar trebui tratate ca o tulburare atunci cand provoaca primejdie sau afecteaza capacitatea unei persoane de a functiona normal in viata de zi cu zi.
Dovezile sugereaza ca in cazul tulburarii de fetisism, psihoterapia cognitiv-comportamentala poate fi eficienta. Exista si anumite medicamente ce pot sa scada drastic nivelurile de testosteron, temporar.
Daca considerati ca fetisismul cauzeaza o primejdie semnificativa, interfereaza in mod substantial cu functionarea zilnica, dauneaza sau are potential sa dauneze unei alte persoane, puteti cere o evaluare clinica si ajutor specializat la unul din psihologii Id Therapy Bespoke Treatment Center.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.