Tulburarea de personalitate schizoida este o afectiune nu foarte comuna, in cadrul careia persoanele afectate evita activitatile sociale si se inlatura constant de la interactiunile cu ceilalti. De asemenea, pot prezenta si un nivel limitat de expresii emotionale.
In general, persoanele afectate de aceasta tulburare pot fi vazute de ceilalti ca fiind singuratice si nepasatoare fata de cei din jur sau fata de evenimentele din jurul lor din cauza expresivitatii emotionale reduse.
Studiile arata ca, in cadrul populatiei generale, intre 3,1% si 4,9% persoane sunt afectate de tulburarea de personalitate schizoida. Se pare ca tulburarea afecteaza mai mult barbatii decat femeile si este mult mai comuna la persoanele ce au rude afectate de schizofrenie.
De obicei, tulburarea debuteaza in adolescenta tarzie sau la tanarul adult.
Care este diferenta dintre tulburarea de personalitate schizoida si tulburarea de personalitate schizotipala?
Desi cele doua tulburari de personalitate pot parea similare datorita partii “schizo” din denumire, ele se diferentiaza prin cateva caracteristici.
Cu toate ca si tulburarea de personalitate schizotipala se remarca prin probleme de relationare, caracteristica comuna cu tulburarea schizoida, persoanele schizotipale prezinta si disfunctionalitati la nivelul pattern-ului de gandire, in aparenta fizica si in comportament. De obicei, personalitatile schizotipale se comporta inadecvat atunci cand interactioneaza cu cei din jur si cand isi exprima sentimentele.
Cei afectati de tulburarea de personalitate schizoida au si ei probleme cu relatiile sociale, dar nu sunt vazuti de ceilalti ca fiind ciudati in comportament, gandire si in stilul vestimentar ca in cazul persoanelor afectate de tulburarea de personalitate schizotipala. Personalitatea schizoida pare doar ca nu are emotii fata de ceilalti si este nepasatoare.
Cum arata o persoana afectata de tulburarea de personalitate schizoida?
Izolarea sociala este o trasatura cardinala a tulburarii. Persoana afectata este adesea descrisa ca fiind neinteresata de relatiile sociale, izolata si solitara. De obicei, emotiile acesteia par a fi superficiale si pale.
Persoana afectata de aceasta tulburare simte foarte rar emotii puternice precum furie, bucurie sau suparare. Pare a fi distanta de cei din jur si extrem de rece. Expresivitatea faciala a acestor persoane este minima, rar schimband un zambet cu cei din jur.
Persoanele afectate par a fi indiferente la critica sau la lauda si par a fi prinse in idei abstracte despre oameni.
Desi prefera sa ramana distanti fata de ceilalti, acestia au un contact mai bun cu realitatea fata de persoanele cu schizofrenie.
Barbatii afectati de aceasta tulburare au foarte putine intalniri romantice sau deloc. Femeile, in schimb, sunt mai inclinate catre acceptarea unei relatii romantice, dar foarte rar sunt cele care initiaza relatia si nu dezvolta un atasament puternic fata de partener.
Interesant este ca, desi par a nu avea apetit sexual, pot deveni absorbiti de pornografie si pot afisa dorinte voyeuristice.
Totusi, desi au o aparenta nepasare fata de oameni si pot parea superficiali, cei afectati de tulburarea de personalitate schizoida pot fi extrem de sensibili, pot avea curiozitati profunde despre cei din jur si pot avea dorinta de iubire pe care nu o pot exprima. In anumite cazuri, sensibilitatea si-o exprima in sentimente profunde fata de animale.
Care sunt simptomele tulburarii de personalitate schizoida?
Iata care sunt semnele prin care va puteti da seama daca dumneavoastra sau cineva din jurul dumneavoastra sufera de tulburarea de personalitate schizoida:
- Preferati sa fiti singur si alegeti sa faceti toate activitatile de unul singur
- Nu vreti si nici nu va face placere sa aveti relatii apropiate cu ceilalti
- Aveti putina sau chiar deloc dorinta pentru relatii sexuale
- Simtiti ca nu experimentati placerea
- Aveti dificultate in exprimarea emotiilor
- Puteti parea fara umor, indiferent si rece cu ceilalti
- Va lipseste motivatia si nu aveti obiective
- Nu reactionati la critica, dar nici la lauda din partea celorlalti
- Preocupare fata de instrospectie
- Indiferenta fata de expectatiile sociale
Iata care ar putea fi cauza aparitiei tulburarii de personalitate schizoida
Desi se cunosc foarte putine lucruri despre cauza exacta a tulburarii, specialistii considera ca atat genele, cat si factorii de mediu sunt implicati in dezvoltarea afectiunii.
Anumiti cercetatori speculeaza ca si experientele din copilarie ar putea juca un rol important in dezvoltarea tulburarii. Se pare ca absenta unui atasament sigur in copilarie, absenta emotiilor si a caldurii din partea celor apropiati ar putea fi factori cauzali ai afectiunii.
De asemenea, specialistii afirma ca in familiile in care exista gena schizofreniei, este un risc crescut de dezvoltare a tulburarii de personalitate schizoida, ceea ce confirma firul genetic al afectiunii.
Iata ce complicatii pot aparea in cazul persoanelor cu tulburare de personalitate schizoida:
- Desi este redus, poate exista riscul dezvoltarii schizofreniei, tulburarii de personalitate schizotipala sau a altor tulburari cu ideatii delirante
- Depresie majora
- Tulburari de anxietate
- Alte tulburari de personalitate
Ce tratament se utilizeaza in tulburare?
Persoanele afectate de tulburarea de personalitate schizoida apeleaza rar la tratament, doar atunci cand disconfortul asociat este mult prea greu de suportat sau apar alte afectiuni adiacente tulburarii.
Totusi, psihoterapia poate fi de mare folos in dezvoltarea unor abilitati de coping, in dezvoltarea interactiunilor sociale, a comunicarii si a stimei de sine.
Insa, o dificultate ce ar putea aparea in cadrul sedintelor de terapie este formarea relatiei terapeutice, deoarece persoanele afectate de tulburarea de personalitate schizoida au dificultati in formarea relatiilor cu ceilalti. Astfel, un obiectiv principal al terapiei ar fi training-ul pentru dezvoltarea abilitatilor sociale.
Daca persoana afectata sufera si de tulburari asociate, precum depresie sau anxietate, pot fi recomandate de catre medicul psihiatru si medicamente.
Daca te regasesti intr-una din situatiile de mai sus, poti cere o evaluare clinica si ajutor specializat la unul din psihologii Id Therapy Bespoke Treatment Center.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.