Tulburarea de personalitate histrionica este caracterizata prin emotionalitatea excesiva si necesitatea coplesitoare a persoanelor afectate de a fi mereu in centrul atentiei.
Tulburarea a fost initial denumita personalitate isterica. Cuvantul “isterie” deriva din termenul grecesc „histera”, adica uter. Acesta a fost folosit din timpuri stravechi si apare in textele egiptenilor, grecilor si romanilor. De atunci, semnificatiile isteriei au fost reflectate in toate preocuparile societatilor.
Termenul “histrionic” deriva din latinul “histrio”, care inseamna “actor”. In Roma antica, cuvantul „histrione” era folosit pentru a defini actorii care recitau fraze grosiere reprezentandu-i pe cei care sunt falsi si teatrali.
Persoanele caracterizate cu tulburare de personalitate histrionica tind sa fie dramatice si emotionale, dar emotiile lor par sa fie exagerate si volatile.
Tulburarea de personalitate histrionica se intalneste la 1,8% din populatia generala si este mai frecventa in randul femeilor decat al barbatilor. De obicei, aceasta debuteaza la adultul tanar.