Tulburarea de personalitate borderline se pare ca afecteaza intre 1% si 6% din populatie, si este mult mai comuna la femei decat la barbati.
Cel mai cunoscut semn al tulburarii de personalitate borderline are o lunga istorie de instabilitate in relatiile personale.
Asta se intampla in mare din cauza emotiilor instabile si impulsive.
La un moment dat, oamenii care sufera de aceasta tulburare de personalitate pot idealiza pe cineva, pentru ca, la scurt timp sa-l urasca. Astfel, rezulta ca cei cu personalitate borderline au relatii foarte intense cu ceilalti.
Iata cu ce se confrunta o persoana care sufera de tulburarea de personalitate borderline:
- O frica intensa de abandon sau de a fi singur, atat reala, cat si imaginara.
- Tendinta de a-si asuma riscuri fara sa se gandeasca la consecinte. Mai ales atunci cand au ca rezultat ranirea propriei persoane, ex: accident de masina, sex riscant sau abuz de substante toxice.
- Incearca sa se raneasca sau se gandeste la suicid. Oamenii cu personalitate borderline nu incearca in mod normal sa se sinucida cand isi fac rau. Mai degraba ei isi exprima sentimentele de furie asupra lor sau incearca sa se simta „normali”.
- Are un sentiment instabil legat de sine. O persoana cu personalitate borderline se simte adesea diferita de ceilalti, cu un acut sentiment de ratacire si goliciune interioara.
- Are ganduri paranoice si isi pierde concentrarea. Crede in lucruri care nu sunt adevarate si devine neatenta, fiind fizic intr-un loc, dar psihic in alta parte.
- Simte o senzatie intensa de furie – din motive triviale, cel mai probabil – si reactioneaza urat.
- Oamenii cu tulburarea de personalitate borderline sunt adesea ca intr-un fel de roller-coaster emotional. Anxietatea intensa poate da in depresie severa, si poate dura de la cateva ore la cateva zile.
Profesionistii in sanatate mentala de obicei cauta majoritatea acestor simptome inainte de a diagnostica pe cineva cu tulburarea de personalitate borderline (intrucat sunt cateva diferente subtile intre sisteme si diagnostice similare).
Tratamentul psihologic pentru aceasta tulburare de obicei include reglarea emotiilor. Cateodata li se administreaza si antidepresive.
Asta pentru ca, in mod frecvent, acestia sufera de depresie sau alte probleme mentale, precum tulburarea de stres posttraumatic.
Cauza acestei conditii nu este bine inteleasa.
Totusi, este ca o combinatie genetica si de factori externi – precum multe alte probleme mentale.
Majoritatea oamenilor se pot trata in timp si cu tratamentul potrivit.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.