Un blog despre de ce scuzele contează chiar dacă nu le spunem cu adevărat.
Îmi pare rău… nu-mi pare rău. Indiferent de cum o spunem, o spunem cu adevărat?
Folosim de ceva vreme expresia “Sorry, not sorry” fără să-i înțelegem pe deplin sensul și puterea. Adesea ridicăm din umeri și spunem “îmi pare rău” ca o formă de salut sau ca răspuns la critica cuiva. “Sorry, not sorry” are și o altă semnificație mai puțin puternică.
Este un argou pentru scuze sarcastice. Cu toate acestea, chiar și atunci când o spunem ca și cum am fi serioși, ne pare sincer rău atunci când ne cerem scuze?
O scuză autentică conține patru elemente:
– recunoașterea greșelii făcute
– asumarea faptelor tale,
– extinderea empatiei și
– repararea greșelilor.
Atunci când vă cereți scuze, trebuie să recunoașteți faptul că ați provocat durere altcuiva. Acest lucru nu este întotdeauna ușor – s-ar putea să fi făcut un comentariu insensibil sau să fi spus ceva crud fără să vă gândiți la modul în care îi va afecta pe ceilalți. În acest caz, este util să vă amintiți că persoanele care s-ar putea simți ofensate de cuvintele dumneavoastră sunt totuși ființe umane cu sentimente; au fost rănite de ceea ce ați spus sau ați făcut pentru că le pasă de ceea ce se întâmplă în jurul lor.
Scuzele pot face uneori mai mult rău decât bine. De exemplu, dacă nu sunteți pregătit să vă cereți scuze și să vă reparați, nu vă forțați să faceți acest lucru doar pentru că se așteaptă de la dumneavoastră. Nu vei face decât să sfârșești prin a-ți deteriora și mai mult relația cu cealaltă persoană. Acest lucru este valabil și atunci când îți ceri scuze prea des – cealaltă parte ar putea să le perceapă ca fiind neserioase sau neautentice după ce va trece ceva timp fără niciun progres sau schimbare din partea ta!
5 moduri de a-ți cere scuze:
1. Recunoaște că ai greșit și asumă-ți greșeala.
2. Asumă-ți responsabilitatea pentru acțiunile tale, chiar dacă au fost deplasate.
3. Cereți-vă scuze pentru actul specific, nu doar pentru că ați făcut o greșeală.
4. Exprimați-vă regretul pentru ceea ce ați făcut și pentru modul în care i-ați făcut pe oameni să se simtă;
5. Nu negați niciodată sentimentele sau convingerile lor despre dvs.
Sper că v-am convins să vă cereți scuze mai des, chiar și față de persoanele care nu au greșit cu nimic sau care au greșit, dar nu vă puteți aminti ce anume.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.