Daca rutina zilnica consta in oprirea alarmei de cinci ori pana te trezesti, apoi iesi pe usa cu cinci minute mai tarziu decat ar fi trebuit, mancand un baton proteic, iar, in acelasi timp, verificand e-mail-uri pe telefon, e timpul sa faci o schimbare!
Aceste obiceiuri ajung la un moment dat sa ne oboseasca atat de tare, incat nu mai putem sa fim productivi, deoarece mereu suntem pe fuga incercand sa recastigam timpul pierdut. Poti mai mult de atat!
Multi dintre noi suntem ocupati, avem responsabilitati multe si obligatii la fel de multe, iar de multe ori simtim ca nu mai avem destul timp la dispozitie sa terminam tot ceea ce ne-am propus.
Rutina zilnica si mai ales rutina de dimineata poate face o mare diferenta in ceea ce priveste productivitatea ta din decursul unei zile!
De ce sa iti dezvolti o rutina de dimineata?
Specialistii spun ca o rutina de dimineata poate face diferenta dintre o zi productiva si una neproductiva. In general, in domeniile de vanzari si conducere a unei institutii ori firme, rutina zilnica este foarte importanta pentru a avea succes. Elon Musk se trezeste dimineata si isi imparte programul din ziua respectiva in intervale de cate 5 minute pe sarcina, pentru a nu pierde nici macar o secunda din ziua aceea!
Majoritatea oamenilor de succes au o rutina care presupune trezirea la orele timpurii ale diminetii, mediteaza timp de cateva minute asupra zilei pe care urmeaza sa o aiba, iar dupa trec la planificarea activitatilor din acea zi.
Specialistii in coaching pentru productivitate sugereaza ca obiceiurile zilnice sunt un indicator al productivitatii crescute si al realizarilor. Chiar daca specialistii au idei variate in ceea ce priveste obiceiurile zilnice, acestia sunt de acord ca o rutina a diminetii are cel mai mare impact asupra zilei, dar si asupra modului in care ne odihnim.
Care sunt beneficiile rutinei de dimineata?
Sanatatea fizica
Conform cercetatorilor de la „Harvard Business School” si de la „Stanford University”, stresul de la munca poate fi la fel de nociv ca inhalatul fumului de tigara. De fapt, intr-un chestionar „Nielsen”, a fost raportat ca aproape 80% dintre adulti au experimentat stresul la locul de munca. Cu cat stresul creste, cu atat sistemul nostru imunitar devine din ce in ce mai slabit, iar lupta contra racelilor, alergiilor si altor banale boli poate fi pierduta usor.
Stabilirea unei rutine de dimineata poate ajuta in gestionarea stresului, fiind o strategie de baza in cresterea productivitatii.
Sanatatea emotionala
Daca ne simtim bine din punct de vedere fiziologic ne vom simti, cu siguranta, bine si pe plan emotional. De obicei, cand suntem bolnavi nu mergem cu un zambet larg pe fata simtindu-ne foarte optimisti. Sanatatea emotionala poate fi afectata de cum ne realizam rutina zilnica de dimineata.
Cand suntem constant pe fuga, incercand sa ajungem la urmatoarea intalnire, putem foarte usor sa devenim coplesiti, tristi si chiar frustrati. In timp, daca fuga devine un obicei, este logic ca am putea sa ajungem sa ne simtim fara scapare si neajutorati ca si cum nu am termina niciodata sarcinile. Un sentiment de pace si incredere ne poate ajuta in combaterea stresului.
Productivitatea
Rutina de dimineata ajuta sa ne mobilizam, iar in acest fel ne putem controla programul si nu el pe noi. Daca ne incepem ziua odihniti, prioritizam lucrurile esentiale mult mai bine, iar productivitatea creste la randul sau.
Productivitatea nu inseamna mereu cat de multe sarcini putem sa completam, ci se refera mai mult la nivelul calitatii sarcinilor terminate. Cand incheiem ziua cu zece sarcini terminate pe jumatate ne simtim mult mai rau decat daca am termina cinci sarcini complet.
Ce ne poate ajuta in stabilirea rutinei de dimineata?
Da-ti putin timp!
Nu opri alarma! Poate fi atat de greu, in special la inceput, fiind obisnuiti sa lenevim in pat inca putin. O rutina de dimineata buna iti ofera destul timp sa poti sa te bucuri de putina relaxare inainte de a incepe ziua.
Timpul necesar poate varia de la persoana la persoana, dar poate fi intre 30 de minute pana la 90 de minute. De multe ori, oamenii cred ca trebuie sa te trezesti la 4 dimineata pentru a putea avea o rutina de dimineata buna- nu este adevarat– fa ce crezi ca este mai bine pentru tine, dar incearca sa nu lenevesti prea mult in pat.
Lucruri esentiale pe care trebuie sa le tii minte:
- Pune alarma la o ora rezonabila
- Seteaza-ti rutina intre 30-90 de minute
- Nu opri alarma
Misca-ti corpul
Rutina ta anterioara de dimineata era probabil formata din 45 de minute in care stateai pe telefon dand scroll pe Instagram sau verificand e-mail-uri. O sugestie buna este sa nu adaugam lucruri pe lista de lucruri pe care vrem sa le facem, ci sa scoatem din lucrurile pe care vrem sa nu le mai facem, cum ar fi statul pe telefon sau lenevitul. Orice miscare pe care o facem dimineata ajuta la trezirea muschilor si a creierului. Bill Gates alearga in fiecare dimineata pe banda de alergat!
Lucruri esentiale pe care trebuie sa le retinem:
- Nu sta in pat dupa ce ti-a sunat alarma
- Orice miscare ajuta, nu trebuie sa fie foarte extenuanta
- Incalzirile, yoga sau plimbarile sunt exemple bune
Mananca ceva corespunzator
Inca de cand eram mici ni se tot spunea ca masa de dimineata este cea mai importanta. Dimineata, organismul nostru are nevoie de combustibil pentru a functiona cum trebuie dupa o noapte lunga in care acesta s-a regenerat.
Daca mancam hrana fara valoare nutritionala nu ne vom simti bine si ne vom simti obositi, deoarece nivelul nostru de energie va fi cand foarte sus, cand foarte jos. Un mic dejun sanatos ne va face sa ne simtim mult mai energici, dar si mult mai alerti si concentrati.
„Dar daca nu sunt o persoana care poate functiona dimineata?”
Nu trebuie sa fii o persoana careia ii plac diminetile neaparat. Depinde in ce mod iti vei desfasura rutina de dimineata. Fii creativ! Nu trebuie sa faci totul la fel ca ceilalti, dar ca rutina de dimineata sa fie eficienta trebuie sa o practici mai mult de o saptamana, doua, deoarece un om isi dezvolta un nou obicei in aproximativ 62 de zile.
Iata cateva sfaturi pentru a putea pune in aplicare rutina!
Fii flexibil
Lasa la o parte asteptarile. Nu vei avea mereu rutina perfecta de dimineata, dar macar vei fi pe aproape si vei fi mult mai eficient. Nu cauta perfectiune in acest obicei nou, de aceea trebuie sa incerci mai multe lucruri, nu sa ramai blocat la o singura rutina care va deveni rapid plictisitoare sau monotona. Aminteste-ti ca iti dezvolti aceasta rutina pentru a deveni mai eficient si pentru a scapa de stres, nu pentru a-ti crea alte probleme.
Fii consecvent
Cele mai folositoare obiceiuri sunt acelea pe care le putem face in mod constant. Daca ideea unei rutine de dimineata este noua pentru tine, nu iti face griji. Practicand rutina din ce in ce mai des, creierul tau va invata in timp ca acesta este programul tau, iar trezitul de dimineata nu va mai fi la fel de dificil.
Planifica cu o seara inainte
Chiar daca vorbim despre planificarea unei rutine de dimineata, poate fi foarte util sa incepeti procesul cu o seara inainte. Daca sunt lucruri pe care puteti sa le faceti pentru a va face dimineata mai usoara, atunci faceti-le de seara. Lucruri pe care ati putea sa le faceti sunt: sa va aranjati hainele cu care va veti imbraca a doua zi, sa pregatiti mancarea pentru micul dejun sau chiar sa impachetati mancarea pentru la munca.
Va veti multumi dimineata!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.