“Ce faci astazi?” “Ce se intampla in lumea ta interioara chiar in acest moment?” “Cum te mai simti?”
Acestea ar putea parea niste simple intrebari pe care ti le adreseaza un prieten. Insa, in momentul de fata, in domeniul sanatatii mintale, pot fi niste intrebari de inceput al unei discutii cu terapeutul tau virtual. Evolutia inteligentei artificiale aduce psihoterapia mult mai aproape si la mult mai multi oameni care au nevoie de ea.
Tehnologiile inovative ofera noi oportunitati oamenilor care sunt afectati de o tulburare mintala si de probleme ce tin de sanatate mintala. Chiar daca eficienta in timp a acestor tehnologii este inca supusa testarilor, rezultatele initiale sunt extrem de promitatoare.
Ce spun statisticile?
Conform statisticilor, unul din cinci adulti din SUA experimenteaza o forma de tulburare mintala la un moment dat in viata. Tulburarile mintale nu doar ca reduc calitatea vietii unei persoane, dar si determina cheltuieli mult mai mari de tratament.
Desi sunt foarte multe tulburari care necesita tratament psihoterapeutic, foarte multe raman netratate si neevaluate. Conform statisticilor, la fiecare 40 de secunde o persoana se sinucide, iar la fiecare persoana ce isi ia viata, exista alte 20 care au avut tentative de sinucidere.
Din pacate, foarte putine persoane beneficiaza de un tratament psihiatric sau psihoterapeutic, traind cu suferinta. Exista foarte multe persoane care si-ar dori sa apeleze la un specialist, dar nu au acces la unul sau nu isi pot permite financiar sa apeleze la el.
In acest context, cercetatorii testeaza diferite modalitati prin care inteligenta artificiala ar putea sa evalueze, sa diagnosticheze si sa trateze tulburarile mintale.
Un studiu recent care a utilizat inteligenta artificiala pe site-urile social media si a avut ca scop detectarea depresiei prin anumite indicii verbale utilizate de userii site-urilor, a descoperit ca cei care sufera de depresie se exprima prin intermediul site-urilor social media prin anumite expresii verbale caracteristice. Acest studiu este doar primul pas in diagnosticarea avansata a tulburarilor mintale cu ajutorul inteligentei artificiale. Totodata, datorita unor markeri lingvistici, cercetatorii au descoperit ca depresia putea fi prezisa chiar cu 3 luni inainte de a fi pus un diagnostic oficial de catre un specialist.
Alte cercetari au utilizat tehnologiile avansate pentru a explora cum ar putea expresiile faciale, tonalitatea, limbajul utilizat si modul de pronuntare al cuvintelor sa detecteze riscul de suicid.
In ceea ce priveste tratamentul tulburarilor mintale, multe companii au inceput sa dezvolte diverse aplicatii online care utilizeaza inteligenta artificiala pentru a oferi un suport terapeutic persoanelor aflate la nevoie.
Spre exemplu, cercetatorul clinician Dr. Alison Darcy a creat aplicatia “Woebot”, un program integrat in Facebook care are capacitatea si obiectivul de a replica o conversatie pe care un client o poate avea cu terapeutul sau. Clinicianul a mentionat cu claritate si extrem de riguros faptul ca Woebot este doar un robot si ca nu poate lua locul unei conexiuni umane. Totodata, anumite persoane pot avea nevoie de alte tipuri de psihoterapie si de tratament, pe care robotul inca nu le ofera. Acest program se bazeaza pe algoritmi care cuprind tehnici utilizate in terapia cognitiv-comportamentala. Dezvoltatorii acestui program mentioneaza ca principalul scop al acestui robot este de a face mult mai accesibila terapia cognitiv-comportamentala, care este un standard de aur al psihoterapiilor in ceea ce priveste eficienta, mai multor persoane de pe glob si cu o accesibilitate de 24/7.
Acest sistem ofera posibilitatea de a avea o sesiune de psihoterapie cu un terapeut virtual, sesiune care nu trebuie sa fie programata si nici costisitoare.
Woebot nu este prima incercare de a oferi oamenilor servicii terapeutice in fata unui avatar. In trecut, au fost dezvoltate “chatbots” special create in acest scop. Datorita evolutiei tehnologice si a telefoanelor mobile, “chatbots” sunt in continua dezvoltare pentru a perfectiona interactiunea cu persoanele care au nevoie, ca aceasta sa fie mult mai asemanatoare cu cea umana.
De asemenea, aceste “chatbots” ofera si diversitate lingvistica, putand fi accesate in mai multe limbi.
Atunci cand a fost evaluata eficacitatea “chatbots-urilor” de catre cercetatori, s-a demonstrat ca o modalitate extrem de eficienta si avantajoasa este utilizarea programelor care contin terapeuti virtuali in paralel cu psihoterapia clasica, care contine interactiune umana.
Spre exemplu, “Ginger” este o aplicatie de chat care ofera servicii de consiliere directa, folosindu-se de 2 miliarde de esantioane comportamentale, 45 de milioane de mesaje chat si 2 milioane de evaluari clinice pentru a oferi o recomandare cat mai precisa.
Sistemul “CompanionMX” foloseste o aplicatie care permite clientilor sa se trateze de depresie, tulburare bipolara si alte tulburari mintale frecvente, permitandu-le sa creeze mesaje vocale pentru a exprima modalitatea in care se simt. Inteligenta artificiala utilizata de aplicatie analizeaza inregistrarea, analizand si schimbarile comportamentale aparute in monitorizarea comportamentului pe care o ofera aplicatia.
“Bark”, o aplicatie de control parental, care monitorizeaza mesajele importante si platformele de social media utilizate de copii pentru a identifica semne de depresie, cyberbullying, ganduri suicidare sau mesaje sexuale din telefonul copiilor.
Acestea sunt doar cateva dintre solutiile inovative realizate cu ajutorul inteligentei artificiale pentru a eficientiza si promova sanatatea mintala.
Iata care sunt 4 cele mai importante beneficii ale inteligentei artificiale in domeniul sanatatii mintale:
Ajutor pentru specialisti
Inteligenta artificiala poate fi de mare ajutor pentru specialisti. Aceasta ii poate ajuta in evaluari, algoritmii analizand datele mult mai rapid decat o poate face o fiinta umana, poate sugera planul de tratament, poate monitoriza progresul clientului si poate alerta specialistul atunci cand intampina o problema. In cele mai multe din cazuri, inteligenta artificiala si specialistul ar putea face o echipa foarte buna, eficientizand mult mai mult procesul terapeutic, garantand rezultatele.
Acces 24/7
Din cauza lipsei de specialisti in anumite cazuri, poate dura o eternitate in a face rost de o programare la un cabinet de psihoterapie. De asemenea, in cazurile in care oamenii locuiesc in zone izolate, in care nu exista specialisti in sanatate mintala, obtinerea unui ajutor poate fi extrem de greu de atins. Inteligenta artificiala ar putea sa ofere un mijloc de accesare a unor strategii terapeutice si de a obtine un ajutor preliminar, pana cand persoana ajunge la un specialist.
Nu este costisitoare
Uneori, oamenii au reticenta in a accesa servicii de sanatate mintala, deoarece li se pare mult prea costisitor. Aplicatiile care ofera sprijin terapeutic nu sunt costisitoare si au potentialul de a raspandi constientizarea asupra importantei sanatatii mintale.
Este mai confortabil pentru anumite persoane sa vorbeasca cu un robot
Desi poate fi putin ciudat la inceput sa discuti cu un robot, pentru unele persoane poate fi un adevarat confort, avand in vedere faptul ca exista anonimitate 100%.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Sursa:
https://www.verywellmind.com/using-artificial-intelligence-for-mental-health-4144239
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/shortcuts/2019/jan/02/woebots-ai-counselling-future-therapy-mental-health
https://www.forbes.com/sites/bernardmarr/2019/05/03/the-incredible-ways-artificial-intelligence-is-now-used-in-mental-health/#c95f5a2d02e4