Creierul tau este minunat, dar cu siguranta nu este perfect. Uneori, uita detalii importante, cum ar fi programarea la dentist sau o intalnire cu un client. Sau este posibil sa nu observi lucruri esentiale in mediul tau, ceea ce te determina sa faci greseli care te-ar putea rani sau te-ar putea pune in pericol.
Daca vreodata ai uitat unde ai parcat masina si ti-ai petrecut aproape jumatate din zi cautand-o, stii despre ce vorbesc.
S-ar putea sa consideri aceste greseli ca niste simple erori sau sa dai vina pe lucruri precum stresul sau lipsa de timp. Adevarul este ca, uneori, problema este doar epuizarea creierului. Si este inevitabil acest lucru, uneori.
Totusi, intelegerea modului in care acest lucru se poate intampla te poate ajuta sa faci fata cu brio acestori ”greseli”, astfel incat sa ai o mai buna intelegere asupra ta si asupra celor din jur.
Mintii tale ii plac comenzile rapide
Una dintre cele mai mari deficiente ale creierului tau este ca uneori este pur si simplu lenes. Cand incerci sa rezolvi o problema sau sa iei o decizie, mintea ta adesea revine la regulile de baza sau solutii care au functionat bine in trecut. In multe cazuri, aceasta este o abordare utila si eficienta. Utilizarea de comenzi rapide permite sa iei rapid decizii fara a fi necesar sa sortezi laborios fiecare solutie posibila. Dar, uneori, aceste scurtaturi mintale, cunoscute sub numele de ”euristica”, te pot incurca si te pot determina sa gresesti.
De exemplu, s-ar putea sa te simti ingrozit sa zbori intr-un avion pentru ca te poti gandi imediat la multe accidente tragice. In realitate, calatoria pe cale aeriana este de fapt mult mai sigura decat calatoria cu masina, dar creierul tau foloseste o scurtatura mintala cunoscuta drept „disponibilitate euristica” si esti pacalit sa crezi ca zborul este mult mai periculos decat este in realitate. Stiind acest lucru nu te va mentine mai in siguranta, dar cu siguranta ar trebui sa te faca sa te simti mai bine in timpul zborului.
Gandirea ta este influentata de prejudecati
Acestea sunt predispozitii care pot influenta modul in care percepi oamenii (cum ar fi efectul halo), modul in care percepi evenimentele (prejudecata posterioara) si care sunt aspectele unei situatii la care acorzi atentie atunci cand iei o decizie (prejudecata de atribuire).
Mai exista si prejudecata de confirmare, care te poate face sa pui mai mult accentul sau chiar sa cauti lucruri care confirma ceea ce crezi deja, in acelasi timp ignorand orice se opune ideilor tale existente.
Astfel de prejudecati cognitive te pot impiedica sa gandesti clar si sa iei decizii corecte – in ceea ce priveste finantele, sanatatea si chiar modalitatile in care interactionezi in lume.
Creierului tau ii place sa joace ”Jocul vinovatiei”
Cand se intampla ceva rau, este firesc sa cautam ceva sau cineva pe care sa dam vina. Uneori, insa, rasucim realitatea pentru a ne proteja propria stima de sine. Cu alte cuvinte, este posibil sa ne fi inselat, dar nu vrem sa ne asumam responsabilitatea pentru asta.
De exemplu, dupa o zi de iesire la plaja, descoperim ca ne-am ars foarte tare. Concluzia pe care cel mai probabil o vom trage este ca, de fapt, protectia solara nu a fost buna. Nu ne vom gandi ca, poate, n-am aplicat indeajuns din ea.
De ce ne angajam in acest joc al vinovatiei? Cercetatorii considera ca multe dintre prejudecatile noastre atributive functioneaza ca o modalitate de a ne proteja stima de sine si de a ne proteja de frica de esec. Pe de alta parte – si nu exista nimic nesanatos in acest sens, atata timp cat este adevarat – succesele tale sunt rezultatul trasaturilor tale, abilitatilor, eforturilor si altor caracteristici interne.
Creierul tau poate fi orb in fata schimbarii
Se intampla atat de multe lucruri in lume, in orice moment, incat poate fi greu pentru creier sa inteleaga fiecare detaliu. Drept urmare, uneori este greu sa nu ratam complet schimbarile majore care se petrec chiar in fata ochilor nostri. Acest fenomen se numeste „orbire a schimbarii”. In studii, cand partenerii de conversatie au fost schimbati in timpul unei scurte intreruperi, majoritatea oamenilor nici nu au observat schimbarea.
Cercetatorii cred ca se pot intampla cateva lucruri atunci cand se intampla acest lucru. Daca suntem ocupati sa ne concentram asupra unui singur lucru, trebuie doar sa reglam cantitati uriase de alte informatii cu care creierul nu poate fuziona in acel moment.
De asemenea, asteptarile pot juca un rol important. Ne-am astepta ca o persoana sa se transforme brusc in altcineva in timp ce vorbim cu ea? Desigur ca nu – asa ca nu este atat de surprinzator ca ai putea sa ratezi o schimbare majora in situatia sau mediul tau.
Memoria ta nu este la fel de ascutita cum ai putea crede
Memoria nu este ca o camera video, pastrand cu atentie evenimentele exact asa cum apar ele in realitate. Este mult mai fragila, inexacta si susceptibila in a influenta decat am crede.
De exemplu, cercetarile arata ca este surprinzator de usor sa faci pe cineva sa aiba amintiri false despre evenimente care nu s-au intamplat cu adevarat. Intr-un studiu, oamenii de stiinta au descoperit ca vizionarea unui videoclip cu alti oameni care faceau ceva, de fapt i-a determinat pe participanti sa creada ca au indeplinit singuri sarcina.
De asemenea, avem tendinta de a uita cantitati enorme de informatii, de la detalii banale pe care le utilizam in fiecare zi, pana la informatii importante de care avem nevoie. Expertul in memorie, Elizabeth Loftus, sugereaza ca exista cateva motive majore in spatele acestor esecuri ale memoriei. Esecul de a ne aminti un eveniment traumatic, esecul de a stoca informatii in memorie sau de a reactualiza sunt doar cateva dintre ele, iar motivele tin de personalitatea noastra, de experiente si, chiar de genetica.
Creierul tau este capabil de lucruri remarcabile, de la amintirea unei conversatii pe care ai avut-o cu un prieten drag, pana la rezolvarea problemelor matematice complexe. Dar este departe de a fi perfect. Deci, ce poti face?
Nu exista nici o modalitate de a evita toate aceste potentiale probleme, dar fiind constient de unele dintre prejudecatile, deficientele perceptuale si trucurile de memorie la care creierul este susceptibil, e posibil sa te ajute in a gestiona mai bine provocarile vietii.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.