A ramane focusat intr-o acttivitate pentru o perioada indelungata de timp poate fi dificil, dar poate fi deosebit de provocator atunci cand esti inconjurat si de o distragere constanta. Mai ales ca, in societatea actuala mereu conectata, diversiunile nu sunt decat la un clic distanta. Imbunatateste-ti focusul mintal acum!
Chiar si in momentele de liniste, distragerea este literalmente la indemana, doar verificand notificarile Instagram sau cele mai recente actualizari ale stirilor.
Abilitatea de a te concentra asupra a ceva din mediul tau si de a directiona tot efortul mintal catre acesta este esentiala pentru invatarea unor lucruri noi, atingerea obiectivelor si performanta crescuta intr-o mare varietate de situatii.
Fie ca incerci sa finalizezi un raport la locul de munca sau sa concurezi intr-un maraton, capacitatea de a te concentra poate insemna diferenta dintre succes si esec.
Imbunatatirea concentrarii mintale este realizabila, dar asta nu inseamna ca este intotdeauna rapida si usor de realizat. Daca ar fi simplu, atunci am avea cu totii concentrarea unui atlet de elita.
Va fi nevoie de un efort real din partea ta si poate ca va trebui sa faci unele modificari la unele dintre obiceiurile tale zilnice.
Iata cateva sfaturi si trucuri din psihologie care te pot ajuta sa iti dezvolti concentrarea mintala!
1. Evalueaza-ti concentrarea actuala
Inainte de a incepe sa lucrezi pentru imbunatatirea concentrarii mintale, ar fi indicat sa incepi prin a evalua cat de puternica este concentrarea in momentul prezent.
Concentrarea ta este buna daca :
✔️ Ti se pare usor sa fii atent
✔️ Stabilesti obiective si imparti sarcinile in parti mai mici
✔️ Faci pauze scurte, apoi te intorci la munca
Concentrarea trebuie sa fie imbunatatita daca:
✔️ Visezi in mod regulat
✔️ Nu poti regla distragerea atentiei
✔️ Pierzi urma progresului
Daca primul set de afirmatii pare mai mult stilul tau, atunci probabil ca ai deja abilitati de concentrare destul de bune, dar ai putea fi si mai puternic cu putina practica.
Daca te identifici mai mult cu al doilea set de afirmatii, atunci probabil ca va trebui sa lucrezi destul de mult la concentrarea ta mintala. S-ar putea sa dureze ceva timp, dar practicarea unor obiceiuri bune si atentia la distragerea atentiei te poate ajuta.
2. Elimina distractiile
Desi poate parea evident, oamenii subestimeaza adesea cate distrageri ii impiedica sa se concentreze asupra sarcinii. Astfel de intruziuni ar putea aparea sub forma unui aparat de radio in fundal sau poate a unui coleg obositor care vine in permanenta langa biroul tau pentru a discuta diverse.
Minimizarea acestor surse de distragere a atentiei nu este intotdeauna atat de usoara pe cat pare. Desi ar putea fi la fel de simplu ca oprirea televizorului sau a radioului, s-ar putea sa fie mult mai dificil daca avem de-a face cu un coleg de serviciu, sot, copil sau coleg de camera care intrerupe mereu ceea ce faci.
O modalitate de a rezolva acest lucru este de a sta deoparte de orice, o anumita perioada de timp si de a solicita sa fii lasat singur intrun loc pentru acea perioada de timp. O alta alternativa este sa cauti o locatie linistita in care stii ca vei putea lucra netulburat. Biblioteca, o camera privata din casa ta sau chiar o cafenea linistita ar putea fi locuri bune de incercat.
Cateva strategii pe care ai putea dori sa le incerci pentru a minimiza sau elimina astfel de distrageri interne sunt sa te asiguri ca esti bine odihnit inainte de a realiza sarcina si sa folosesti ganduri si imagini pozitive pentru a combate anxietatea si ingrijorarea. Daca iti surprinzi mintea ratacind spre ganduri care te distrag, readu in mod constient concentrarea inapoi la sarcina.
3. Concentreaza-te doar pe un singur task
In timp ce multitaskingul poate parea o modalitate excelenta de a face multe lucruri rapid, se dovedeste ca oamenii stau de fapt destul de prost la asta. Jonglarea cu mai multe sarcini simultan poate reduce dramatic productivitatea si face mult mai dificila abordarea detaliilor care sunt cu adevarat importante.
Resursele atentionale sunt limitate, deci este important sa le bugetezi cu intelepciune.
Ganditi-va la atentia voastra ca la un reflector. Daca puneti reflectorul intr-o anumita zona, puteti vedea lucrurile foarte clar. Daca ar fi sa incercati sa imprastiati aceeasi cantitate de lumina intr-o camera intunecata mare, s-ar putea sa vedeti doar contururile umbroase.
O parte din imbunatatirea concentrarii mintale consta in valorificarea la maximum a resurselor pe care le aveti la dispozitie. Opriti multitasking-ul si, in schimb, acordati toata atentia unui singur lucru la un moment dat.
4. Traieste momentul
Este greu sa ramai concentrat mental atunci cand ruminezi la trecut, iti faci griji cu privire la viitor sau te-ai abatut de la momentul prezent din orice motiv.
Probabil ati auzit oameni vorbind despre importanta de „a fi prezent”. Este vorba despre eliminarea distragerilor, indiferent daca acestea sunt fizice (telefonul mobil) sau psihologice (anxietatile voastre) si implicarea mintala pe deplin in momentul actual.
Aceasta notiune de a fi prezent este, de asemenea, esentiala pentru recapturarea concentrarii mintale. A ramane implicati in aici si acum va mentine atentia clara si resursele mintale perfectionate in detaliile care conteaza intr-adevar intr-un anumit moment al timpului si intr-o anumita sarcina.
Amintiti-va mereu ca nu puteti schimba trecutul si viitorul nu s-a intamplat inca, dar ceea ce faceti astazi va poate ajuta sa evitati repetarea greselilor din trecut si sa deschideti o cale pentru un viitor mai reusit.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.