07 dec. 2015

Totul despre ANXIETATE. Cum ne tratam corect?

Despre anxietate putem spune ca este o reactie perfect normala si naturala a corpului la situatiile stresante prin care trece.

Starile de anxietate au menirea biologica de a ne tine treji in fata pericolului si de a ne mobiliza resursele si eforturile fizice, emotionale si psihice.

Fara starile de anxietate si fara frica, specia umana nu ar fi putut supravietui.

“Normalitatea” anxietatii se manifesta atunci cand intregul compus minte-corp se aduna pentru a rezolva orice provocare, de orice natura si pentru a se adapta schimbarilor.

Dar aceasta reactie fireasca imediata in fata unei greutati din viata ta devine ea insasi o problema si poarta numele de anxietate definita clinic in sine daca starea de alerta specifica anxietatii o ai permanent, adica si in situatiile in care nu ai avea motive.

Starea de alerta a corpului numita “lupta sau fugi” nu te paraseste nici cand iti e bine si cand totul e in regula in viata ta.

A te agita si a dramatiza o situatie care nu ar necesita asa de multe resurse emotionale, fizice si psihice din partea ta, trimite clar catre o tulburare anxioasa sau o anxietate acuta, ori cronica.

Cum se manifesta anxietatea?

Simptomele anxietatii includ: oboseala, ingrijorare constanta si incordare, reactii disproportionate la stimuli, episoade mai lungi sau mai scurte de depresie, tensiune musculara, insomnie, dureri abdominale, durere in cosul pieptului, puls marit sau neregulat, aritmii, transpiratie, cefalee, etc.

Pe scurt, o viata incordata, tensionata, in care tot ceea ce ti se intampla devine motiv de ingrijorare.

Tratamentul anxietatii

Pentru anxietate este nevoie de tratament psihoterapeutic personalizat, dar in primul rand de constientizarea ta ca esti o persoana anxioasa.

Apoi, ca aceste semnale pe care corpul ti le transmite nu vin de la o afectiune organica de cap, stomac, inima, intestine, ci sunt reactii ale tuturor acestor organe la tulburarea nervoasa din interiorul corpului tau cand gandurile negative de teama, alerta si ingrijorare care te stapanesc fara motiv ajung sa dezechilibreze sistemul nervos.

O solutie eficienta – Terapia Scurta Strategica

Terapia Scurta Strategicao solutie la care se recurge din ce in ce mai des, datorita eficientei dovedite in cazul anxietatii.

Folosirea unor tehnici specifice de sugestie, a paradoxurilor, a capcanelor de comunicare şi comportamentale, s-a dovedit a fi un instrumentar specific acestui tip de terapie, extreme de eficient pentru a rezolva rapid si concret problemele tulburarilor de anxietate.

In acest tip de terapie se induc pacientilor care sufera de anxietate “restructurari” şi “prescriptii de comportament” directe, indirecte sau paradoxale, capabile sa-l conduca prin experiente concrete la solutionarea rapida a problemelor de perceptie si de raportare la lume.

Terapia prin aceasta perspectiva devine un tip de duel intre terapeut şi pacient/i, in care terapeutul trebuie sa invinga rezistenta la schimbare pe care o are de obicei pacientul si persistenta in schema lui de perceptie a realitatii.

Invata tehnici de relaxare si ajutor in anxietate!

Una dintre cele mai inovatoare solutii terapeutice in terapia anxietatii si a atacurilor de panica este terapia virtuala.

Terapiile Virtuale asigura vindecare si ameliorare pentru cele mai diferite boli, prin intermediul tehnologiilor inovative bazate pe virtual reality.

Virtual Reality Therapy (VRT) se foloseste de aplicatii si programe de imersiune vizuala cu ajutorul mediilor create artificial pentru a oferi pacientului un mediu sigur si confortabil in care sa simuleze si sa retraiasca diferite experiente pentru a-si putea trata anumite afectiuni.

Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach

In terapiile virtu...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *