02 oct. 2017

Educatia sexuala – vitala pentru dezvoltarea normala a copilului

De ce educatia sexuala si sexualitatea sunt inca subiecte tabu la noi?

Din ce cauza educatia sexuala este un subiect tabu la romani: daca ne uitam la originea expresiei "sexuality tabu" putem sa gasim cu usurinta raspunsul. SEXualitate, are ca si origine cuvantul SEX, respectiv capacitatea de a avea "sentimente sexuale" care constitue dorinta de a fi satisfacut sexual.

TABU, conform dictionarului englezesc, inseamna <forbidden>, interzis de regulile sociale.

Astfel, daca le combinam, sensul ar fi urmatorul "capacitatea de a avea sentimente sexuale, poate chiar o preferinta in orientarea sexuala sau capacitatea de a se angaja intr-o activitate sexuala care poate fi impactata sau interzisa de regulile culturale, religioase sau de societate".

Evident, caci contextul cultural si social isi pune amprenta, dar istoric vorbind sexualitatea a fost exprimata liber de-a lungul vremii, daca ne gandim la arta greceasca, romana, egipteana sau japoneza.

In ceea ce ii priveste pe romani este strict o lipsa a educatiei in aceasta directie. Pana in anul 1989 nu s-a pus problema educatiei sexuale, iar dupa revolutie, incet incet au inceput sa se deschida si la noi portile catre educatia din vest, dar suntem inca la inceput.

Este trist sa vezi fete de 11-12 ani ca merg sa faca avort si ca habar nu au despre ce inseamna contraceptie si boli cu transmitere sexuala. Sau baieti la 14 ani care au "polutii" si sunt socati ca au aflat de pe internet ca spermatozoizii sunt vii, dar avand intelegerea ca sunt astfel daunatori, dezvoltand comportamente patologice compulsive, spalandu-se pe maini de 100 de ori pe zi ca sa nu se infecteze de la spermatozoizi.

Toate acestea se intampla, pentru ca din pacate si generatia actuala de parinti inca nu este suficent de deschisa la minte pentru a putea discuta normal cu propriul copil sau pentru a-l trimite la un specialist care sa il educe corespunzator varstei pe care acesta o are. Este inca o stigma ca si multe altele pe care le are societatea noastra.

educatia sexuala este tabu

Educatia sexuala in scoli este foarte importanta

Educatia sexuala este vital a fi facuta. Pentru o mai buna intelegere as vrea sa mentionez ca educatia sexuala nu promoveaza activitatea sexuala precoce si nu incurajeaza o anumita orientare sexuala. Din contra, acest tip de educatie are scopul de a proteja copiii de informatii si imagini care acum circula liber pe internet.

Fie ca ne place sau nu, accesul in ziua de astazi al oricarui copil la un smartphone sau la social media este foarte mare, chiar daca acasa beneficiaza de controlul parental al device-urilor pe care le folosesc, din nefericire in colectivitate acest lucru de obicei nu se intampla, crescand astfel riscul de a-si lua informatii eronate sau care nu sunt in acordanta cu varsta pe care o au.

Este important sa ne pregatim copiii oferindu-le informatii corecte, decat sa adoptam o atitudine de genul "Ce nu stiu, nu exista", tinandu-i intr-un "glob de cristal" care la impactul suficient de puternic al anturajului se va zdrobi imediat.

Educatia sexuala face parte din procesul normal de dezvolare si crestere al fiecarui copil. Presupune invatarea stadiilor de dezvoltare fizica pe sexe, a aparatului reproductiv, a identitatii sexuale, a ceea ce inseamna o relatie sanatoasa, ce inseamna angajamentul si implicarea intr-o relatie.

De asemenea, invata diferenta intre iubire si sex si ce inseamna sa iti dai acordul pentru un act sexual si sa nu accepti sa fii supus/a la presiuni sau sa fii hartuit.

Un alt beneficiu extrem de important este intelegerea identitatii sexuale, a orientarii sexuale si posibilitatea de a primi raspunsuri la intrebarile pe care ei le au.

Este o diferenta majora intre "sex education" si "sexualitty education", care poate produce confuzii atat parintilor cat si copiilor. De aceea educatia sexuala necesita un cadru bine stabilit si sigur pentru a permite dezvoltarea psiho-emotionala si sexuala a copiilor in functie de categoria de varsta pe care o au.

Ofera astfel contextul necesar unde comunicarea...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *