29 iun. 2017

Tratamentul Fobiilor: Totul despre Cauze, Simptome si Solutii Moderne

Aflati mai multe despre tipurile de fobii, cauzele, simptomele, diagnosticarea si tratamentul fobiilor din acest articol. Terapia de expunere la realitatea virtuala si terapia scurta strategica sunt doua metode moderne despre care veti putea afla in cele ce urmeaza.

Persoanelor care au diverse fobii le este atat de frica incat le este greu sa desfasoare activitati normale, cum ar fi sa mearga la munca.

Daca suferiti de o fobie, inseamna, mai direct, ca va este extrem de frica de un anumit obiect, situație sau activitate. A avea o fobie de ceva este foarte diferit de ingrijorarea sau stresul de zi cu zi. De exemplu, majoritatea oamenilor se simt ingrijorati si stresati la un moment dat, de exemplu atunci cand vorbesc in fata unui grup mare de oameni.

Exista diferite tipuri de fobii:

 • Fobii legate de mediul inconjurator, cum ar fi frica de furtuni sau de fulgere, frica de apa
 • Fobii legate de animale, cum ar fi frica de paianjeni sau caini
 • Fobii legate de sange-injectii-rani
 • Fobii situationale, cum ar fi frica de zbor, de lift (si alte spatii inchise) sau de poduri
 • Alte fobii, cum ar fi frica de sufocare sau de a varsa, sau teama de forme circulare - tripofobia. Alte fobii la copii includ frica de zgomote puternice sau de personaje costumate, cum ar fi clovnii

Majoritatea persoanelor care au fobii, au de asemenea si alte probleme, cum ar fi tulburarea de anxietate, depresie sau abuzul de substante.

Care este cauza fobiilor?

Cauza fobiilor nu este cunoscuta. Daca cineva din familie are o fobie, riscul de a dezvolta o fobie este mai mare. Uneori o persoana ar putea avea o fobie deoarece:

 • I s-a intamplat ceva rau, cum ar fi de exemplu muscatura unui caine
 • A avut un atac de panica intr-o anumita situatie, ca de exemplu mersul cu liftul
 • A vazut ca altcuiva i s-a intamplat ceva rau, de exemplu ca cineva a cazut de pe o cladire
 • A vazut pe altcineva care era foarte speriat de ceva, cum ar fi sa stai intr-un avion langa o persoana care se teme puternic de zbor
 • A invatat despre ceva rau, cum ar fi un accident de avion

In general, fobiile incep cand o persoana este copil sau adolescent. Copiii au mai multe fobii legate de animale, fobii din mediul natural si fobii legate de sange-injectie-ranire decat adolescenții sau adultii. Fobiile situationale incep, de obicei, cand o persoana este adulta.

Care sunt simptomele fobiilor?

Principalul simptom al unei fobii este ca persoana se teme puternic, mult mai mult decat majoritatea oamenilor, de a fi in jurul unui obiect, de a fi intr-o situatie sau de a face o activitate.

Chiar si gandul la aceste lucruri poate provoca stres. Copiii isi arata stresul prin plans, avand crize de furie, inghetand sau lipindu-se de altcineva. Adultii cu fobii stiu ca intensitatea fricii si a ingrijorarii pe care o simt este mai mare decat pericolul de a fi ranit de obiect, situatie sau activitate. Copiii insa nu inteleg acest lucru despre fobiile lor.

Multi oameni cu fobii se tem mai mult de a fi raniti de obiect sau situație, decat de obiectul sau de situatia in sine. De exemplu, unei persoane i-ar putea fi frica sa calatoreasca cu avionul deoarece este ingrijorata ca acesta se va prabusi.

Oamenii cu fobii ar putea fi ingrijorati de urmatoarele lucruri care se intampla atunci cand se afla in jurul obiectului sau situatiei de care se tem:

 • Sa isi piarda controlul
 • Sa se panicheze
 • Sa aiba o senzatie de stres fizic sau frica, inclusiv cu batai cardiace mai rapide sau cu respiratie dificila
 • Sa lesine. De exemplu, o persoana ar putea sa lesine atunci cand trebuie sa faca o injectie

Intensitatea ingrijorarii sau a fricii unei persoane depinde de cat de aproape este fata de obiectul, situatia sau activitatea de care se teme. De exemplu, unei persone ii este mai frica de un paianjen care se afla pe masa in fata sa, decat de un paianjen care se afla afara pe o fereastra.

<...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *