17 iun. 2017

Frica de a Vorbi in Public poate fi invinsa. Afla cum.

Frica de a vorbi in public, respectiv glosofobia, ocupa un loc fruntas in topul fobiilor la nivel mondial.

Studiile arata ca 88% dintre indivizii cu anxietate sociala sufera de frica de a vorbi in public. Daca in antichitate oratoria era o mare calitate doar pentru cateva dintre personalitatile vremii, astazi este necesar ca fiecare dintre noi sa o stapaneasca.

Frica de a vorbi in public are legatura cu lipsa de incredere a vorbitorului in resursele sale de a transmite inteligibil un mesaj.

Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach

Acest lucru poate sa vina dintr-o experienta traumatica anterioara, din autoprofetie implinita sau dintr-o pozitionare eronata a publicului fata de propria persoana sau cateodata din „perfectionism” exagerat.

La expunerea la stimul, respectiv public, persoana trece printr-o paleta intreaga de emotii, de la palpitatii, nod in gat si transpiratii reci la tremuratul vocii, al mainilor si incoerenta verbala, putand intra chiar in atac de panica, ceea ce duce la nivel comportamental la evitare.

Desi pare simplu, pentru unele persoane a vorbi in public poate fi o adevarata incercare si poate deveni o problema care sa le afecteze mai ales la locul de munca. In ziua de astazi a vorbi in public mai ales la nivel corporatist este o conditie esentiala pentru a obtine un job bun.

Dar cum tratam Frica de a Vorbi in Public?

Anxietatea sociala se trateaza diferit de la o persoana la alta, iar de cele mai multe ori este nevoie de imbinarea mai multor tipuri de terapie pentru a se obtine cel mai bun rezultat.

Una dintre abordarile din ce in ce mai uzitata si cu rezultate foarte bune este terapia de expunere la realitatea virtuala (VRT) care simuleaza realist situatia cauzatoare de frica, intr-un mediu sigur pentru pacient.

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *