25 oct. 2018

Astrafobia: cum poti scapa de frica de tunete si fulgere

Va este teama de fulgere? Tunetele va determina sa va ghemuiti si sa va ascundeti? Aveti o reactie fizica atunci cand incepe o furtuna, cum ar fi palmele transpirate sau durerile in piept? Astrafobia este termenul pentru teama exagerata de tunete si fulgere.

Si nu numai copiii, dar si adultii pot suferi de aceasta frica exagerata si irationala de tunete si fulgere. Aceasta fobie comuna poate afecta si animalele, de aceea sa nu fiti surprinsi atunci cand cainele incepe sa urle si se ascunde sub pat in timpul unei furtuni puternice. Termenul "astrafobie" este derivat din cuvintele grecesti "astrape", care inseamna fulgere si „phobos”, care inseamna teama. Astrafobia va poate afecta si limita negativ stilul de viata, dar se poate trata.

Ce este astrafobia?

O persoana care are astrafobie va verifica frecvent raportul meteorologic. Daca afla ca vine o furtuna, ea isi va schimba planurile cu orice risc. Iar cand se produce o astfel de furtuna, ii poate fi atat de teama incat ar fi capabila sa intre intr-un dulap din casa si sa se ascunda.

Persoanele cu fobie de tunete si fulgere pot evita situatiile in care ar putea aparea o furtuna, cum ar fi campingul. Astrafobia ii poate determina sa isi abandoneze in mod irational planurile pentru a evita vremea rea, chiar daca ar fi doar o furtuna mica. Vestea buna, pentru cei care sufera de astrafobie, este ca aceasta afectiune se poate trata.

Astrafobia mai este numita si:

 • Astrapofobia
 • Tonitrofobia
 • Brontofobia
 • Keraunofobia

De ce apare astrafobia?

Astrafobia poate fi atribuita evolutiei, instinctului si raspunsului fiziologic natural. Poate fi instinctuala, invatata sau poate aparea in urma unei traume. Evolutiv, este logic sa doriti sa evitati o furtuna, deoarece aceasta poate reprezenta un pericol real. Cu toate acestea, daca aveti o reactie fizica coplesitoare la o furtuna atunci cand stiti ca sunteti in siguranta intr-o casa, atunci este o conditie care va poate birui.

Daca cineva a avut o experienta traumatizanta legata de furtuni si fulgere sau daca a fost martor cand altcineva a fost ranit de tunete si fulgere, ar putea fi mai predispus sa dezvolte astrafobie. Si cei care sunt in general inclinati spre anxietate si teama pot fi mai predispusi sa dezvolte aceasta fobie.

In plus, copiii cu autism si cei cu probleme de procesare senzoriala tind sa dezvolte astrafobie mai frecvent decat alte persoane, deoarece sunt mai sensibili la sunet.

Simptomele astrafobiei

Persoanele care sufera de astrafobie pot avea sentimente de panica inainte si in timpul unei furtuni. Aceasta fobie poate provoca simptome precum:

 • Durere in piept
 • Amorteala
 • Greata
 • Palpitatii si un puls crescut
 • Dificultate de a respira
 • Maini transpirate
 • O dorinta obsesiva de a monitoriza furtuna
 • Dorinta de a sta langa altcineva pentru a simti protectie in timpul unei furtuni
 • Tipete si plansete (mai ales in cazul copiilor)
 • Constientizarea faptului ca aceste sentimente sunt irationale si exagerate

Persoanele cu astrafobie pot, de asemenea, sa simta nevoia sa se ascunda de fulgere si tunete intr-un dulap, baie, cada sau sub pat.

Astrafobia – metode de tratament

Psihoterapia cognitiv-comportamentala este o abordare pe termen scurt. Se poate face individual sau intr-un cadru de grup. Ea se concentreaza profund asupra unei anumite probleme si este orientata spre obiective. Este conceputa pentru a modifica modelele de gandire negative sau eronate si pentru a le inlocui cu moduri mai rationale de gandire.

Psihoterapeutul va poate incuraja sa tineti un jurnal de anxietate. In jurnal, va puteti nota atunci cand vine o furtuna si daca voi credeti ca daca nu va ascundeti in dulap, se va intampla ceva teribil (c...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *