09 mai 2019

Ce este starea de bine psihologica si cum o putem imbunatati?

Well-being-ul sau starea de bine psihologica apare atunci cand suntem sanatosi din punct de vedere fizic, cand suntem fericiti si impliniti.

A avea un nivel ridicat de well-being inseamna ca suntem sanatosi din punct de vedere mintal, avem un nivel crescut de satisfactie in raport cu viata si un scop in viata.

La modul general, a avea o stare de bine psihologica inseamna ca ne simtim bine din toate punctele de vedere.

Daca sunteti curiosi sa va aflati nivelul starii de bine psihologice, puteti sa accesati Testul Ryff pentru Starea de bine psihologica de pe site-ul idtherapy.ro.

Cu totii ne dorim sa ajungem la un nivel ridicat de well-being, sa fim fericiti, sanatosi, conectati social si sa avem un scop bine stabilit pe care sa il urmam. Din pacate, pare ca in tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare, nivelul starii de bine este in scadere.

Elementele esentiale ale starii de bine psihologice

Starea de bine psihologica include doua ingrediente esentiale: a avea sentimente subiective pozitive si a simti ca exista un scop in activitatile pe care le realizam.

Starea de bine subiectiva se refera la emotiile pozitive experimentate si la sentimentele de fericire. Cu siguranta este important sa ne invaluim de aceste sentimente, insa studiile arata ca emotiile pozitive nu sunt de ajuns pentru a ajunge la o stare de bine psihologica completa.

Cel de-al doilea aspect, scopul in viata ne ajuta sa evoluam, sa ne stabilim obiective pe care sa le atingem si sa simtim ca suntem de folos. Sentimentul scopului in viata cladeste autenticitatea personala si contribuie substantial la starea de bine psihologica.

Astfel, cercetarile arata ca exista 2 tipuri de well-being, care combinate, ne pot ajuta sa atingem un nivel crescut de bunastare:

  1. Well-being hedonic: se refera la experimentarea sentimentelor pozitive. Well-being-ul hedonic contine doua componente esentiale: o componenta afectiva ( afecte pozitive crescute si afecte negative scazute) si o componenta cognitiva ( satisfactia cu viata). Studiile arata ca ajungem la un nivel crescut de fericire atunci cand atat afectul pozitiv, cat si satisfactia cu viata au nivele inalte.
  2. Well-being eudaimonic: acest tip de well-being se refera la cel de-al doilea element esential al starii de bine psihologice: scopul in viata. Elementele esentiale ale well-being-ului eudaimonic sunt acceptarea de sine, autonomia, scopul in viata, dezvoltare personala, relatii pozitive cu cei din jur si sentimente de siguranta fata de obstacolele neprevazute.

Pare ca pentru a atinge un nivel ridicat al starii de bine este esential sa indeplinim conditia well-being-ului hedonic, adica sa avem afecte pozitive crescute, afecte negative scazute si satisfactie cu viata si sa adaugam in aceasta interactiune elementele well-being-ului eudaimonic, adica sa cautam surse de dezvoltare personala, sa avem relatii pozitive cu cei din jur, sa fim autonomi etc.

De unde vine mai exact starea de bine psihologica?

Bunastarea rezulta din gandurile, actiunile si experientele noastre – fata de care de cele mai multe ori avem controlul. De exemplu, atunci cand ne gandim pozitiv, avem tendinta de a avea o stare emotionala buna. Atunci cand cautam sa formam relatii semnificative, avem tendinta de a avea o bunastare sociala mai ridicata. Iar cand ne pierdem locul de munca sau cand nu ne place locul actual de munca, avem tendinta de a avea un nivel de bunastare mai scazut la locul de munca.

Aceste exemple ne arata ca exista stare de bine psihologica pe mai multe planuri ce rezulta in urma dezvoltarii unor abilitati specifice:

  1. Stare de bine emotionala: adica abilitatea de a practica tehnici de gestionare a stresului, de a fi rezilienti si de a genera emotii ce duc la sentimente pozitive.
  2. Stare de bine fizica: abilitatea de a ne imbunatati sanatatea fizica prin obiceiuri de mancat sanatos, de a face exercitii fizice regulate etc.
  3. Starea de bine sociala: abilitatea de a comunica, dezvolta si mentine relatii semnificative cu cei din jur, de a avea o retea de suport ce ne va ajuta sa...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *