Este normal sa experimentati o neintelegere ocazionala, dezacord sau chiar o doza de egoism in interactiunile cu familia. De fapt, provocarile si dificultatile familiale nu sunt atat de neobisnuite precum ati putea crede.
Dar, daca descoperiti ca relatiile cu membrii familiei – sau chiar cu un singur membru al familiei, in special – sunt deosebit de dificile, va recomandam sa va luati ceva timp pentru a examina mai indeaproape relatia respectiva.
Incepeti prin a va intreba daca relatia este nesigura sau doar putin cam incomod de gestionat. Daca relatia dvs. de familie este abuziva, va recomandam sa va limitati interactiunile cu aceasta persoana. De fapt, cercetarile arata ca daca exista conflicte prelungite cu anumite persoane, precum si relatii negative, acestea pot afecta sanatatea.
Daca, pe de alta parte, aveti doar de-a face cu negativitate, comportament obositor, mici suparari sau cu membri ai familiei excesiv de dramatici, exista lucruri pe care le puteti face pentru ca aceste interactiuni sa fie mai putin stresante pentru dvs.
Iata cateva sfaturi despre gestionarea relatiilor dificile cu familia.
Daca va luptati pentru a naviga intr-o relatie dificila cu un membru al familiei, aceste sfaturi va pot ajuta la egalizarea terenului si la neutralizarea unora dintre dificultati.
Incepeti prin a va reaminti ca nu aveti control asupra actiunilor altei persoane, dar va puteti schimba reactia.
Luati-va ceva timp sa va ganditi la ceea ce apreciati la membrul familiei, mai degraba decat sa va concentrati asupra lucrurilor dificile.
Iata cateva alte sfaturi pentru gestionarea eficienta a unei relatii dificile.
Sugereaza intalnirea cu persoana cu care ai o relatie dificila intr-un loc neutru. Alegerea unei locatii in care va simtiti confortabil ambii, va poate ajuta sa creati o atmosfera mai linistita. Intalnirea in public ii determina adesea pe oameni sa aiba cel mai bun comportament posibil, deoarece majoritatii nu ii place sa atraga atentia sau sa faca o scena in public.
Pregateste-te mintal pentru interactiunile cu persoana dificila. Daca stii ca ai o intalnire de familie in care vei interactiona cu membrii dificili, te poate ajuta sa te pregatesti in prealabil. De exemplu, daca matusa ta iti critica in mod regulat alegerea in cariera sau face observatii insensibile despre faptul ca nu ai copii, gandeste-te la modul in care ai putea raspunde daca se intampla asta. A fi pregatit din timp va poate ajuta sa navigati prin conversatii dificile si interactiuni cu mult mai putin stres.
Fii empatic! Majoritatea oamenilor dificili nu se nasc asa. In schimb, au devenit dificili pe baza experientelor lor de viata. De exemplu, daca un membru al familiei a avut o viata deosebit de grea, s-ar putea sa se lupte cu amaraciune, resentimente sau furie pentru ceea ce s-a intamplat. In loc sa va enervati din cauza comportamentului lor, incercati sa priviti situatia intr-un mod empatic. Desi acest lucru nu le poate scuza comportamentul, cu siguranta va va ajuta sa pastrati lucrurile in perspectiva.
Cum sa interactionati cu un membru de familie dificil
In functie de problemele membrului familiei si de „butoanele fierbinti”, comunicarea poate fi dificila, mai ales daca acestea sunt deosebit de greu de inteles.
Daca sunt predispusi la furie, manipulare sau agresiune, va recomandam sa va ganditi daca interactiunea cu acest membru al familiei este sau nu in interesul dvs. Doar pentru ca sunt parte din familie nu inseamna ca este normal sa fiti abuzati emotional intr-un fel.
Iata ce puteti face!
Evitati subiecte fierbinti sau subiecte sensibile
Daca conversatiile despre religie, politica sau bani duc de obicei la argumente aprinse, faceti tot posibilul sa evitati subiectul. Daca un membru al familiei dvs. insista sa discute probleme care va fac sa va simtiti inconfortabil, luati in considerare doar sa ascultati ceea ce au de spus.
Uneori oamenilor le place sa discute subiecte volatile, pentru ca se bucura de drama care le inconjoara. Daca nu va certati sau nu incercati sa demonstrati un punct de vedere, s-ar putea ca acele persoane sa se plictiseasca de discutie. Desigur, daca comentariile lor devin prea suparatoare, nu este nimic in neregula sa va scuzati si sa iesiti afara pentru a va elibera mintea si a va detensiona.
Fiti atenti la propriile emotii
Daca petreceti mult timp cu un anumit membru dificil al familiei, asigurati-va ca tineti cont de propriile emotii. Acordati atentie nivelului de stres si cunoasteti-va propriile limite. Daca va simtiti deosebit de suparat sau stresat, incercati respiratia profunda sau alte tehnici de relaxare. Puteti gasi cateva sugestii, aici.
De asemenea, cautati modalitati prin care puteti sa puneti pauza la stres, cum ar fi sa mergeti la toaleta sau sa iesiti la o plimbare. Daca intreaga situatie devine prea greu de gestionat, nu va fie teama sa intrerupeti vizita.
Raspundeti calculat
Desi poate fi foarte dificil sa nu reactionam atunci cand cineva spune ceva scandalos sau dezgustator, este important sa facem o pauza inainte de a raspunde. Vrem sa fim siguri ca raspunsul nostru este calm si masurat. Nu numai ca acest tip de raspuns poate preveni argumente inutile, ci ne si impiedica sa fim atrasi in drama.
Evitati sa incercati sa „remediati” lucrurile
Daca va aflati in mijlocul unei intalniri de familie si apare o cearta sau daca unul dintre membrii familiei are o criza, nu va grabiti sa incercati sa remediati situatia. La fel, nu incercati sa remediati in vreun fel un membru dificil al familiei. Cu exceptia cazului in care solicita sfaturi, trebuie sa va abtineti sa le dati sfaturi sau sa ii presati sa faca ceva.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.