Se apropie cu pasi repezi primavara. Indiferent daca esti intr-o relatie romantica sau casatorit in prezent, intotdeauna primavara este un prilej bun pentru a te gandi la intensificarea vietii tale amoroase si la imbunatatirea abilitatilor care mentin dragostea cat mai vie in cuplu.
Hai sa iti dau un mic hint de inceput!
Imbunatatirea vietii tale sociale printr-o deschidere de a ta catre mai multi oameni si mai multe experiente este un prim pas excelent fie catre gasirea iubirii vietii tale, daca inca nu te afli intr-o relatie de cuplu, dar si pentru a aduce mai multa distractie si emotie in relatia ta existenta!
Pe langa acest lucru, mai poti face cateva lucruri pentru a-ti imbunatati relatia existenta!
# 1. Defineste ce iti doresti!
Pentru a obtine ceea ce vrei, te va ajuta sa stii ce vrei, in primul rand, si asta se aplica atat in iubire cat si pentru orice altceva. Insa, aminteste-ti, este vorba despre ceea ce tu iti doresti, nu despre asteptarile societatii. Ne indepartam din ce in ce mai mult de a gasi adevarata fericire atunci cand cautam lucrurile pe care credem ca ar trebui sa le urmarim in locul lucrurilor care stau la baza personalitatilor noastre unice. Incepe prin identificarea nevoilor tale atunci cand vine vorba de romantism si stabilirea obiectivelor relatiei. Ce vrei sa oferi si ce vrei sa primesti de la un parteneriat? Cand ai o intelegere exacta asupra a ceea ce iti doresti, poti privi realist propriile tipare de comportament pentru a vedea daca te ajuta sau te ranesc in cautarea iubirii durabile si ia masuri pentru a face schimbari, daca este necesar.
# 2. Foloseste-te de singuratate
In timp ce singuratatea cronica nu este sanatoasa si poate contribui la depresie, sa te simti singur din cand in cand este normal, indiferent daca ai o relatie romantica sau nu. Si sa te simti deconectat emotional de oameni nu trebuie sa fie negativ daca folosesti acele sentimente solitare ca motivatie pentru a face schimbarile necesare care iti vor muta viata in directii mai pozitive. Gasirea unui parteneriat durabil necesita efort. Nu trebuie sa te multumesti cu o serie de relatii sporadice daca ceea ce vrei cu adevarat este ceva de durata. Incepe prin a acorda mai multa atentie relatiilor pe care le ai deja si reconecteaza-te cu persoane cu care ai pierdut contactul de-a lungul timpului. Fa noi conexiuni prin aderarea la grupuri de interese comune sau voluntariat. Nu stii niciodata cum vei intalni pe cineva nou, dar il/o vei intalni numai daca te vei infiltra acolo!
# 3. Echilibreaza-ti bugetul pentru dragoste
In timp ce generozitatea este considerata in mod normal o trasatura pozitiva, este posibil sa trimiti un mesaj gresit unui partener actual sau potential, cu cheltuieli extravagante pentru acea persoana si cu multe cadouri. De fapt, e posibil sa faci o impresie mai buna afisand o inclinatie mai mare spre a economisi bani, deoarece arata ca esti capabil sa iti exerciti controlul de sine si ca vei acumula resurse financiare mai mari in timp. Dar ai grija sa nu pari nici prea restrictiv sau prea controlat atunci cand vine vorba de finantele tale, avertizeaza cercetatorii. Acest lucru l-ar putea face pe potentialul partener sa creada ca nu esti distractiv/a si ca nu vei aduce prea multa emotie si adrenalina relatiei.
# 4. Incepe sa vorbiti!
Daca si cum comunica cuplurile, impreuna cu dorinta individuala de schimbare, determina daca problemele din cuplu pot fi rezolvate sau nu si calitatea unei relatii de durata. Unele probleme, in special problemele minore, se rezolva cel mai bine printr-o abordare cooperativa si afectuoasa care nu pune pe nimeni in defensiva. Este posibil ca problemele grave sa fie abordate mai direct, dar aceasta abordare este utila numai atunci cand ambii parteneri sunt increzatori in ei insisi si suficient de siguri in relatie pentru a raspunde in mod productiv si proactiv. Atunci cand unul sau ambii parteneri nu au acest tip de incredere, o abordare critica sau sfidatoare poate provoca un prejudiciu si mai mare relatiei. Vorbesc intotdeauna cu clientii despre acel „limbaj bland” si cuvintele cel mai bine de utilizat si de evitat pentru a avea cel mai mare succes intr-o discutie. Folosind fraze de genul „ ma gandeam …, cum te-ai simti in legatura cu … sau „ Am putea …” pentru a deschide conversatia, ar putea sa ne ajute in relatia de cuplu, in timp ce fraze precum „Tu mereu …”, „Tu niciodata…”, „trebuie sa…”, si „ar trebui sa …” incita la conflict si va inchide instantaneu o conversatie.
# 5. Vorbeste deschis despre sex
Partenerii au de obicei niveluri diferite in ceea ce priveste dorinta pentru intimitate si sex si se pot bucura de diferite tipuri de activitati sexuale. Poate nu este surprinzator, insa un studiu a constatat ca femeile de varsta mijlocie din casatoriile intre persoane de acelasi sex tind sa comunice mai usor dorintele lor sexuale si sunt mai maleabile in discutarea problemelor cu partenerii lor decat femeile din casatoriile heterosexuale, permitand o cantitate sanatoasa de deschidere si incredere in relatiile lor.
Incurajez cuplurile sa aloce in mod regulat timpul necesar pentru a se verifica reciproc si pentru a evalua starea de sanatate a relatiei. Este important sa vorbiti in mod specific despre toate aspectele relatiei, inclusiv despre sex. Stiind ca exista oportunitatea de discutie poate ajuta la ameliorarea oricarei tensiuni sau a preocuparilor pe care le are partenerul cu privire la nevoi nesatisfacute si este o modalitate de a va demonstra reciproc ca apreciati sanatatea relatiei.
# 6. Schimba lucrurile
Desi pasiunea si satisfactia sexuala in relatii pot incepe sa scada in timp, studiile arata ca acele cupluri care continua sa se bucure de sex pasional si satisfacator nu numai ca isi comunica nevoile sexuale si fac sex mai des, dar incorporeaza si o mai mare varietate de acte sexuale in relatia lor de dragoste rutine. Mindfulness este o componenta critica a sexului satisfacator. A petrece timp pentru a intra in legatura cu tine, cu corpul tau si cu nevoile tale fizice si emotionale te va ajuta sa-ti comunici mai bine sentimentele si dorintele partenerului tau.
# 7. Respecta diferentele de personalitate
Daca esti introvertit, stii ca nu esti neaparat timid, ci, mai degraba, ai aversiune fata de discutiile neimportante si mici si nu te bucura activitatile superficiale. Esti mai atent decat majoritatea persoanelor in ceea ce priveste modul in care iti petrecei timpul si cu cine il petreci, iar asta este in regula. Toate relatiile de cuplu de succes necesita linii directoare, negocieri si renuntarea ocazionala la modul diferit de a face lucrurile in favoarea partenerului.
# 8. Practica psihologia pozitiva
Cercetarile arata ca cele mai fericite cupluri au de cinci ori mai multe interactiuni pozitive decat negative in relatiile lor. Poate ca nu este suficient sa incerci sa compensezi o experienta negativa cu una singura pozitiva, poate pentru ca impactul comportamentului negativ este adesea mult mai puternic si mai profund. Cu fiecare ocazie, arata sprijin partenerului, exprima-ti recunostinta, iarta mici greseli, raspunde cu entuziasm si planifica sa petreceti timp impreuna in moduri noi si provocatoare. Aceste investitii in gandirea si comportamentul pozitiv ajuta la crearea unei satisfactii mai mari a relatiei.
Si daca nu esti intr-o relatie acum, dar ai vrea sa fii, fii mereu deschis la experiente noi. Ridica ochii de pe telefon, scoate-ti dopurile de urechi si arunca-te in lume! Iubirea este pretutindeni, si poate fi gasita chiar si in interactiuni cotidiene aparent fara nicio sansa obiectiva de a o gasi!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.