Depresia obisnuita ii determina pe oameni sa se simta tristi si sa nu se bucure de viata de zi cu zi.
Depresia atipica este un subtip al depresiei majore sau tulburare distimica care implica mai multe simptome specifice, inclusiv apetitul crescut sau cresterea in greutate, somnolenta sau somnul excesiv, oboseala sau slabiciunea marcata, starile de spirit care sunt puternic reactive la circumstantele de mediu si aceste persoane se simt extrem de sensibile la respingere.
Depresia cu caracteristici atipice, sau mai frecvent intalnita sub denumirea de depresie atipica, se refera la o stare depresiva in care indivizii experimenteaza o stare de spirit imbunatatita atunci cand iau parte la evenimente placute.
Acest tip de depresie majora, sau distimie, este atipic depresiei melancolice, in care imbunatatirile dispozitiei atunci cand persoanele se afla in situatii pozitive nu se manifesta de obicei la persoanele afectate.
Numele este totusi un nume gresit. Nu este atipica sau neobisnuita aceasta depresie. Depresia atipica este de doua ori mai frecventa la femei decat la barbati si este mai cronica cu un debut mediu mai devreme decat depresia melancolica. Totodata, un risc crescut de suicid si tulburari de anxietate este prezent cu depresia atipica.
Indivizii care se confrunta cu tulburare bipolara I, tulburare bipolara II, ciclotimie si tulburari afective sezoniere sunt mai susceptibili sa experimenteze si depresie atipica.
Unii cercetatori considera ca depresia atipica se datoreaza diferentelor cheie ale creierului, inclusiv in diferentele neurotransmitatorilor chimici anormali care transporta semnale catre creier si corp, dar este vorba si despre ereditate.
Care sunt simptomele?
DSM IV clasifica depresia atipica ca fiind un subtip al tulburarii depresive majore.
Iata care sunt caracteristicile acestei depresii:
- Imbunatatirea starii de spirit datorita evenimentelor pozitive sau vestilor bune
- Cel putin doua dintre urmatoarele:
Apetit crescut sau crestere semnificativa in greutate
Hipersomnie (de obicei mai mult de 10 ore pe zi)
Paraliza incarcata (adica, senzatie de membre grele, care dureaza mai mult de o ora pe zi)
Sensibilitate la respingere interpersonala, ceea ce duce la deficiente sociale sau profesionale
- Criteriile nu sunt prezente in tulburarea depresiva majora cu caracteristici melancolice sau catatonice in timpul episoadelor depresive
Caracteristici mai putin frecvente ale depresiei atipice includ:
- Insomnie
- Tulburari de comportament alimentar (de exemplu, bulimie, mancat compulsiv, restrictii alimentare)
- Slabiciune corporala
- Dureri de cap
Cauzele depresiei atipice
Nu se cunoaste cauza exacta a depresiei cu caracteristici atipice. Cu toate acestea, exista cativa factori care pot creste riscul de a dezvolta aceasta afectiune.
Factorii de risc comuni includ:
- experiente traumatice, cum ar fi abuzul fizic, moartea unei persoane dragi sau divortul
- istoric de abuz de alcool si droguri
- diagnostic de o boala incurabila
Genetica poate juca si ea un rol in dezvoltarea depresiei atipice. Persoanele care au antecedente familiale de depresie au mai multe sanse sa dezvolte afectiunea.
Depresia atipica, precum alte tipuri de depresie, poate fi, de asemenea, cauzata de un dezechilibru al substantelor chimice ale creierului care regleaza starea de spirit, cum ar fi serotonina, noradrenalina si dopamina.
Cum este diagnosticata?
In primul rand, specialistul va efectua probabil o evaluare si va pune o serie de intrebari despre sanatatea dumneavoastra, pentru a determina daca simptomele depresiei rezulta mai degraba dintr-o stare fizica de sanatate. Testele de laborator pot fi efectuate pentru a face o analiza de sange si / sau test tiroidian pentru a determina functionarea corecta. Evaluarile psihologice sunt date pentru a verifica semnele depresiei si pentru a obtine o perspectiva asupra simptomelor, gandurilor, sentimentelor si modelelor de comportament. In cele din urma, medicii vor compara simptomele cu cele caracterizate in DSM pentru diagnosticarea sanatatii mintale.
Cum se trateaza?
Depresia atipica raspunde bine la combinatia dintre medicamente si psihoterapie. Inhibitorii monoaminoxidazei (IMAI) si alte antidepresive, cum ar fi ISRS si antidepresivele triciclice sunt cele mai frecvente medicamente prescrise pentru a trata depresia atipica. Cu toate acestea, poate fi necesar sa incercati o combinatie de medicamente sau mai multe tipuri diferite inainte de a gasi unul care functioneaza cel mai bine pentru dumneavoastra.
Psihoterapia, care implica dialog cu un profesionist in domeniul sanatatii mintale despre starea sanatatii mintale si problemele conexe, s-a dovedit a fi extrem de eficienta in tratarea depresiei atipice.
In timpul psihoterapiei, in sesiuni, indivizii pot invata modalitati de a face fata, inclusiv:
- Identificarea si schimbarea gandurilor sau comportamentelor nesanatoase
- Discutarea relatiilor si a experientelor
- Explorarea diferitelor mecanisme de coping si rezolvare a problemelor
- Stabilirea obiectivelor realiste
- Gasirea modalitatilor de a usura gestionarea simptomelor depresive
Stil de viata si remedii pentru acasa
In afara de medicatie si terapie, schimbarile de stil de viata si remediile la domiciliu pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor depresiei cu caracteristici atipice.
Acestea includ:
- evitarea substantelor nocive si a alcoolului
- exercitii fizice de cel putin trei ori pe saptamana
- mult somn
- implementarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi respiratia profunda si meditatia
- anumite suplimente, cum ar fi uleiul de peste si sunatoare
Asigurati-va ca va consultati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe sa luati orice suplimente!
Unele remedii naturale pot interactiona cu anumite medicamente utilizate pentru a trata depresia.
Cum traim cu depresia atipica?
Psihoterapie, medicatia si modificarile stilului de viata sunt tratamente eficiente pentru depresia cu caracteristici atipice. Exista insa si alte modalitati de a face fata simptomelor:
- Scrie intr-un jurnal in fiecare zi.
- Planifica si gestioneaza bine timpul.
- Participa la activitati care ajuta la gestionarea stresului, cum ar fi yoga, tai-chi sau meditatia.
- Inconjoara-te de familie si prieteni, in loc sa te izolezi.
- Vorbeste cu un prieten de incredere.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.