01 apr. 2019

Ce este tulburarea de personalitate schizoida

Tulburarea de personalitate schizoida este o afectiune nu foarte comuna, in cadrul careia persoanele afectate evita activitatile sociale si se inlatura constant de la interactiunile cu ceilalti. De asemenea, pot prezenta si un nivel limitat de expresii emotionale.

In general, persoanele afectate de aceasta tulburare pot fi vazute de ceilalti ca fiind singuratice si nepasatoare fata de cei din jur sau fata de evenimentele din jurul lor din cauza expresivitatii emotionale reduse.

Studiile arata ca, in cadrul populatiei generale, intre 3,1% si 4,9% persoane sunt afectate de tulburarea de personalitate schizoida. Se pare ca tulburarea afecteaza mai mult barbatii decat femeile si este mult mai comuna la persoanele ce au rude afectate de schizofrenie.

De obicei, tulburarea debuteaza in adolescenta tarzie sau la tanarul adult.

Care este diferenta dintre tulburarea de personalitate schizoida si tulburarea de personalitate schizotipala?

Desi cele doua tulburari de personalitate pot parea similare datorita partii “schizo” din denumire, ele se diferentiaza prin cateva caracteristici.

Cu toate ca si tulburarea de personalitate schizotipala se remarca prin probleme de relationare, caracteristica comuna cu tulburarea schizoida, persoanele schizotipale prezinta si disfunctionalitati la nivelul pattern-ului de gandire, in aparenta fizica si in comportament. De obicei, personalitatile schizotipale se comporta inadecvat atunci cand interactioneaza cu cei din jur si cand isi exprima sentimentele.

Cei afectati de tulburarea de personalitate schizoida au si ei probleme cu relatiile sociale, dar nu sunt vazuti de ceilalti ca fiind ciudati in comportament, gandire si in stilul vestimentar ca in cazul persoanelor afectate de tulburarea de personalitate schizotipala. Personalitatea schizoida pare doar ca nu are emotii fata de ceilalti si este nepasatoare.

Cum arata o persoana afectata de tulburarea de personalitate schizoida?

Izolarea sociala este o trasatura cardinala a tulburarii. Persoana afectata este adesea descrisa ca fiind neinteresata de relatiile sociale, izolata si solitara. De obicei, emotiile acesteia par a fi superficiale si pale.

Persoana afectata de aceasta tulburare simte foarte rar emotii puternice precum furie, bucurie sau suparare. Pare a fi distanta de cei din jur si extrem de rece. Expresivitatea faciala a acestor persoane este minima, rar schimband un zambet cu cei din jur.

Persoanele afectate par a fi indiferente la critica sau la lauda si par a fi prinse in idei abstracte despre oameni.

Desi prefera sa ramana distanti fata de ceilalti, acestia au un contact mai bun cu realitatea fata de persoanele cu schizofrenie.

Barbatii afectati de aceasta tulburare au foarte putine intalniri romantice sau deloc. Femeile, in schimb, sunt mai inclinate catre acceptarea unei relatii romantice, dar foarte rar sunt cele care initiaza relatia si nu dezvolta un atasament puternic fata de partener.

Interesant este ca, desi par a nu avea apetit sexual, pot deveni absorbiti de pornografie si pot afisa dorinte voyeuristice.

Totusi, desi au o aparenta nepasare fata de oameni si pot parea superficiali, cei afectati de tulburarea de personalitate schizoida pot fi extrem de sensibili, pot avea curiozitati profunde despre cei din jur si pot avea dorinta de iubire pe care nu o pot exprima. In anumite cazuri, sensibilitatea si-o exprima in sentimente profunde fata de animale.

Care sunt s...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *