04 mart. 2019

Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva – ce este si cum se diferentiaza de OCD

Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva se defineste printr-o aderenta stricta a persoanelor afectate la pastrarea ordinii si controlului asupra mediului, in detrimentul flexibilitatii si al deschiderii fata de experientele noi.

Studiile arata ca aceasta tulburare este cea mai intalnita in populatia generala dintre tulburarile de personalitate, cu o prevalenta cuprinsa intre 2,1 % si 7,9 %, iar studiile arata ca in Statele Unite ale Americii 1 din 100 de persoane sunt diagnosticate.

Caracteristicile de baza ale tulburarii de personalitate obsesiv-compulsiva sunt infatisate la persoanele afectate prin perfectionism, dorinta de a fi totul intr-o ordine absoluta, rigiditate, dificultate in a se adapta la ambiguitate, dificultate in exprimarea emotiilor si existenta meticulozitatii in sarcini.

Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva face parte din grupul tulburarilor de personalitate caracterizate prin anxietate si comportamente tematoare.

Se pare ca tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva este intalnita de doua ori mai des la barbati decat la femei, dar diagnosticul trebuie realizat cu grija, evaluarea fiind facuta in functie de mediul sociocultural al persoanei suspectate, deoarece unele culturi si traditii pun foarte mult accent pe productivitate si munca, nefiind vorba de o tulburare in acest caz.

Care este profilul psihologic al persoanelor afectate de tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva?

Persoanele cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsiva sunt atat de preocupate de perfectiune incat nu pot finaliza aproape niciodata munca la timp. Eforturile depuse inevitabil nu se incadreaza in asteptarile lor, asa ca isi refac munca de multe ori pana ajung sa fie multumite. De asemenea, depun mult efort in a se gandi cum sa-si prioritizeze munca pana a se apuca in mod concret de realizarea acesteia.

Ele se concentreaza pe detalii pe care altii le percep ca fiind banale, se pierd in acestea si nu reusesc sa vada imaginea de ansamblu. Rigiditatea lor le afecteaza relatiile sociale si insista sa faca lucrurile in locul celorlalti, mai degraba decat sa ajunga la un compromis. Zelul lor de munca le impiedica sa participe sau sa se bucure de activitati sociale si relaxante. Tind sa fie zgarcite cu banii. Le este dificil sa ia decizii si le amana sau le evita din teama de a face alegerea gresita.

Ele tind sa fie inflexibile si prea rigide in situatiile ce tin de moralitate si etica, sunt prea formale in relatii si le este dificil sa isi exprime sentimentele. Ele sunt predispuse sa se supere in situatii in care nu sunt capabile sa mentina controlul asupra mediului lor fizic sau interpersonal, desi furia nu este exprimata in mod direct. Persoanele cu aceasta tulburare pot fi deosebit de atente la statutul lor relativ in relatiile de dominare-supunere si pot prezenta o deplina consideratie fata de o autoritate pe care o respecta si o rezistenta excesiva fata de o autoritate pe care nu o respecta. Este greu sa se relaxeze si sa se bucure de activitati placute, deoarece se ingrijoreaza de costurile unor astfel de „escapade relaxante”.

Care este cauza aparitiei tulburarii de personalitate obsesiv-compulsiva?

Ca si in cazul celorlalte tulburari de personalitate, nu a fost identificata o cauza singulara, ci mai mult o interactiune a unor factori ce au determinat exprimarea tulburarii de personalitate obsesiv-compulsiva.

Mai multe teorii sugereaza ca persoanele afectate ar fi putut fi crescute de parinti care nu erau foarte disponibili sau, atunci cand erau, manifestau un comportament de control excesiv sau, in extrema opusa, mult prea protectiv. De asemenea, cei cu tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva ar fi putut fi pedepsiti cu asprime in copilarie. Trasaturile tulburarii s-au dezvoltat ca un fel de mecanism de coping pentru a evita pedeapsa, printr-un efort de a fi "perfecti" si ascultatori.

Studiile arata ca si genetica poate juca un rol, dar acest lucru nu a fost bine studiat, iar factorii culturali sunt si ei implicati in dezvoltarea trasaturilor de personalitate obsesiv-compulsive.

Care sunt simptomele tulburarii de personalitate obsesiv-compulsiva?

  1. Rigiditate si incapatanare
  2. Se preocupa excesiv cu detalii, liste, reguli, ordine si organizare, astfel incat scopul principal al sarcinii se pierde
  3. Perfect...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *