28 ian. 2019

Despre tulburarea de personalitate narcisica

Tulburarea de personalitate narcisica este o tulburare mintala prin care persoanele afectate au un simt crescut de grandoare si o nevoie adanca de admiratie, lipsindu-le empatia fata de ceilalti. Totusi, in spatele acestei masti de incredere in sine profunda se afla o stima de sine fragila, vulnerabila la cea mai mica critica.

Despre tulburarea de personalitate narcisica se vorbeste inca din vechea mitologie greaca. Conform mitului, Narcisus era un tanar frumos si mandru. Dupa ce si-a vazut reflexia asupra apei pentru prima data, a devenit atat de indragostit incat nu se putea opri din a-si privi imaginea in apa, iar zeii l-au transformat in floarea pe care noi astazi o numim narcisa.

Din punct de vedere psihanalitic, narcisismul are la baza dorinta puternica a oamenilor de a-si duce la indeplinire ego-ul ideal ce inglobeaza cele mai inalte aspiratii umane, Freud fiind cel care a creat si cadrul psihologic al tulburarii.

In anul 1980, tulburarea de personalitate narcisica a fost oficial recunoscuta in cea de-a treia editie a Manualului de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM), stabilindu-se criteriile de diagnosticare.

Studiile arata ca tulburarea de personalitate narcisica afecteaza intre 1% si 6,2% din intreaga populatie, mai mult de 50% dintre persoanele diagnosticate sunt barbati si, de obicei, debuteaza la adultul tanar.

Un anumit grad de narcisism poate reprezenta o reglare sanatoasa a nesigurantei, poate fi un scut de aparare fata de critica si esec sau un imbold pentru obtinerea rezultatelor. Insa, calitatile narcisice excesive pot deveni nesanatoase, mai ales atunci cand pofta de admiratie este infinita. Pana la un punct, interesul propriu incurajeaza succesul si fericirea. In cazuri mai extreme, acesta poate compromite relatiile si cariera.

Caracteristicile persoanelor cu tulburare de personalitate narcisica

Cei afectati de aceasta tulburare se lauda cu privire la realizarile lor si asteapta ca ceilalti sa le aduca admiratie, sa le observe calitatile speciale, chiar si atunci cand realizarile lor sunt obisnuite. Se bucura sa straluceasca in lumina “reflectoarelor”, sunt absorbiti de sine si lipsiti de empatie fata de ceilalti, vor sa fie recunoscuti pentru frumusetea si stralucirea lor.

Sunt preocupati cu fantezii despre succes, putere si viseaza la o iubire ideala. S-ar putea orienta spre o cariera in modeling, teatru sau politica. Desi tind sa-si exagereze realizarile si abilitatile, majoritatea persoanelor cu tulburare de personalitate narcisica ajung sa aiba succes in ocupatiile lor, dar ii invidiaza pe cei care obtin un succes si mai mare. Ambitia puternica si nesfarsita ii poate determina sa se dedice neobosit muncii pentru a atinge apogeul succesului, nu atat pentru bani, cat pentru gloria aferenta.

Persoanele cu tulburare de personalitate narcisica sunt extrem de sensibile la cel mai mic indiciu de respingere sau critica, pentru ca acestea ar putea redeschide rani psihologice foarte vechi de inadecvare.

Relatiile interpersonale sunt intotdeauna tensionate datorita cerintelor pe care le impun asupra celorlalti si a lipsei de empatie fata de ceilalti. Ei cauta compania lingusitorilor si, desi sunt deseori fermecatori si prietenosi, interesul lor fata de oameni este unilateral: ei cauta oameni care le vor sluji interesele si le vor hrani sentimentul de importanta proprie.

In ceea ce priveste relatiile romantice, acestia tind sa le transforme in niste jocuri, in loc sa caute intimitate adevarata, din cauza nevoilor lor de putere si autonomie, tratandu-si partenerii sexuali ca dispozitive pentru placerea lor sau pen...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *