20 feb. 2019

Tulburarea de personalitate histrionica

Tulburarea de personalitate histrionica este caracterizata prin emotionalitatea excesiva si necesitatea coplesitoare a persoanelor afectate de a fi mereu in centrul atentiei.

Tulburarea a fost initial denumita personalitate isterica. Cuvantul “isterie” deriva din termenul grecesc "histera", adica uter. Acesta a fost folosit din timpuri stravechi si apare in textele egiptenilor, grecilor si romanilor. De atunci, semnificatiile isteriei au fost reflectate in toate preocuparile societatilor.

Termenul “histrionic” deriva din latinul “histrio”, care inseamna “actor”. In Roma antica, cuvantul "histrione" era folosit pentru a defini actorii care recitau fraze grosiere reprezentandu-i pe cei care sunt falsi si teatrali.

Persoanele caracterizate cu tulburare de personalitate histrionica tind sa fie dramatice si emotionale, dar emotiile lor par sa fie exagerate si volatile.

Tulburarea de personalitate histrionica se intalneste la 1,8% din populatia generala si este mai frecventa in randul femeilor decat al barbatilor. De obicei, aceasta debuteaza la adultul tanar.

Care este profilul psihologic al persoanelor afectate de tulburarea de personalitate histrionica?

Personale afectate de tulburarea de personalitate histrionica pot fi extrem de suparate la aflarea unui eveniment trist si exprima o incantare exagerata la o intamplare fericita. Emotiile lor par a fi foarte exagerate. Par a fi extrem de sociabili si deschisi la nou, fiind considerati de multe ori “sufletul petrecerii”, insa majoritatea subiectelor de discutie abordate sunt centrate pe sine.

Ei cer ca ceilalti sa le implineasca toate nevoile pentru a avea parte de atentie si pot face pe victimele atunci cand ceilalti nu le ofera aceasta posibilitate. Nu se simt confortabil si apreciati atunci cand nu se afla in centrul atentiei. Sunt centrati pe sine si nu tolereaza vreo intarziere in gratificare: ei vor ceea ce vor, atunci cand vor.

Nu le place rutina si sunt mereu in cautare de stimulare si putina drama. Sunt extrem de teatrali si le place sa ii atraga pe ceilalti prin umor. Cei din jurul lor pot considera ca au un comportament prin care vor sa arate ca le stiu pe toate sau ca sunt “buricul pamantului”. Persoanele afectate sunt foarte “charmante”, tind sa flirteze si sunt foarte seducatoare, dar sunt prea prinse in propriile emotii pentru a dezvolta relatii intime sau sa construiasca sentimente profunde pentru ceilalti.

De multe ori se folosesc de infatisarea fizica pentru a atrage atentia asupra lor. Barbatii cu personalitate histrionica tind sa se imbrace si sa se comporte intr-o maniera de “macho”, iar femeile adopta tinute captivante, extravagante si sclipitoare.

Persoanele cu tulburare de personalitate histrionica sunt atrase de profesii precum modeling sau actorie pentru a putea fi in lumina reflectoarelor. Ar putea avea dificultati in profesii care cer rationalitate, analiza si logica. In ciuda succesului pe care il pot obtine, le lipseste stima de sine si incearca din rasputeri sa ii impresioneze pe ceilalti pentru a se simti valorosi. Atunci cand isi pierd locul in lumina reflectoarelor tind sa dezvolte depresie si sa se indoiasca de propria persoana.

Care sunt cauzele aparitiei tulburarii de personalitate histrionica?

Majoritatea specialistilor iau un considerare un model biopsihosocial cand vine vorba de cauzele tulburarii de personalitate histrionica.

Acestia considera ca ar putea fi o vulnerabilitate genetica pentru aceasta tulburare existenta in familie...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *