25 feb. 2019

Totul despre tulburarea de personalitate evitanta

Aceasta tulburare se remarca printr-un tipar cronic de evitare a relatiilor sociale din cauza unei frici profunde de respingere. Persoanele afectate de tulburarea de personalitate evitanta traiesc intr-un model de viata caracterizat prin inhibitie sociala extrema, sentimente de inadecvare si sensibilitate la respingere.

Cunoasteti pe cineva care pare a fi extrem de rusinos in situatiile sociale, se simte inconfortabil si este extrem de sensibil la critica si respingere?

Tulburarea de personalitate evitanta face parte din grupul tulburarilor de personalitate  caracterizate prin comportamente anxioase si tematoare.

Se pare ca aceasta tulburare poate fi gasita la aproximativ 2,4% persoane din populatia generala si este la fel de frecventa atat la femei, cat si la barbati.

Aceasta debuteaza, in principiu, in copilaria mica si se caracterizeaza prin teama de straini, situatii noi si timiditate sau izolare. Dupa copilarie, timiditatea poate disparea si nu mai este vorba de existenta unei tulburari de personalitate, insa daca aceasta persista si in adolescenta si la adultul tanar si devine si mai intensa, poate fi vorba de tulburare de personalitate evitanta.

Care sunt caracteristicile persoanelor cu tulburare de personalitate evitanta?

Persoanele cu tulburare de personalitate evitanta sunt atat de ingrozite de respingere si de critici, incat nu sunt, in general, dispuse sa intre in relatii fara reasigurari multiple de acceptare. Ca rezultat, ele pot avea putine relatii apropiate in afara familiei. De asemenea, ele tind sa evite activitatile de grup la locul de munca sau cele de agrement cu colegii din teama respingerii. Prefera sa ia masa singure, la birourile lor. Pot evita iesirile si petrecerile de la locul de munca, cu exceptia cazului in care sunt absolut sigure de acceptare.

Persoanele cu personalitate evitanta au interes si sentimente de atasament fata de ceilalti oameni. Cu toate acestea, teama de respingere le impiedica sa-si satisfaca nevoile de afectiune si acceptare. In situatii sociale, ele tind sa evite conversatiile cu ceilalti. Se tem de jena publica, iar gandul ca altii le-ar putea vedea in ipostaze vulnerabile le face sa devina si mai nervoase si inadecvate in situatiile sociale. Au tendinta sa ramana in rutina lor si sa exagereze riscurile sau eforturile implicate in incercarea de lucruri noi.

Cand se afla in situatii sociale, unei persoane cu tulburare de personalitate evitanta poate sa ii fie teama sa se exprime natural pentru a nu spune ceva gresit, sa nu se blocheze sau sa greseasca in vreun fel. De asemenea, petrece mult timp analizand ce se intampla in jurul ei pentru a primi semnele de aprobare de care are nevoie.

Frica de respingere a acestor persoane este atat de puternica, incat prefera singuratatea decat sa isi asume vreun risc in a se conecta cu cei din jur.

Care sunt simptomele tulburarii de personalitate evitanta?

 Tulburarea de personalitate evitanta se caracterizeaza prin trei simptome majore:

  1. Inhibitie sociala
  2. Sentimentul de a fi inadecvat
  3. Sensibilitate exagerata la aprecierile negative

Aceste simptome majore se manifesta prin urmatoarele:

  1. Evita activitatile care presupun contacte cu ceilalti din cauza fricii de critica, dezaprobarii si a respingerii.
  2. Se implica in relatii cu ceilalti doar daca este sigur de simpatia lor.
  3. Este temator si rezervat in relatii pentru a nu se face de rusine, a nu fi ridiculizat sau umili...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *