29 ian. 2019

Ce este tulburarea de personalitate dependenta

Tulburarea de personalitate dependenta face parte din grupul tulburarilor de personalitate caracterizate prin gandire si comportament temator si anxios. Aceasta se defineste printr-o nevoie excesiva a unei persoane de a avea cineva grija de ea, ceea ce duce la un comportament supus, alaturi de temeri legate de separare.

Tulburarea de personalitate dependenta poate crea un stres profund atat pentru cei ce sufera de aceasta afectiune, cat si pentru cei dragi. A trai cu tulburare de personalitate dependenta poate fi o provocare si este de inteles ca multi oameni o considera dificil de gestionat. Cu toate acestea, exista o multime de optiuni pentru ajutor, modalitati de a face fata si de a trai o viata fericita si sanatoasa.

Caracteristica de baza a tulburarii de personalitate dependenta este reprezentata de nevoia indelungata a unei persoane de a avea cineva grija de ea. Astfel, se agata de persoanele din jur, dezvoltand teama de a fi abandonata sau separata de cei importanti din viata sa.

Studiile arata ca prevalenta acestei tulburari in populatia generala este de aproximativ 1%, fiind intalnita mai des la femei decat la barbati. De asemenea, aceasta tulburare trebuie definita in context cultural, deoarece anumite norme si valori culturale pot promova tipuri de comportamente dependente, nefiind vorba de o tulburare mintala (exemplu: casatoriile aranjate de parinti in anumite culturi traditionale).

Care sunt caracteristicile persoanelor cu tulburare de personalitate dependenta?

Persoanelor afectate de aceasta tulburare le este foarte greu sa faca anumite lucruri pe cont propriu, ei au nevoie de sfaturi chiar si pentru cele mai mici decizii. Copiii si adolescentii cu aceasta problema ii pot pune pe parinti sa le aleaga hainele pentru scoala, mancarea si chiar prietenii. Adultii le permit si chiar ii roaga pe cei din jurul lor sa ia deciziile importante pentru ei. In anumite cazuri, aceste persoane le pot incredinta parintilor responsabilitatea de a le cauta un partener si de a decide daca se vor casatori cu acesta, nefiind vorba in acest caz de respectarea unei traditii culturale.

In ceea ce priveste relatiile de cuplu, persoanele cu tulburare de personalitate dependenta evita foarte mult responsabilitatile. Acestea se vor baza pe partenerul de viata sa ia decizii importante pentru familie: unde sa locuiasca, ce job ar trebui sa aleaga, in ce vacante sa mearga. In cazul in care relatia de cuplu ajunge la final, aceste persoane sunt inspaimantate de perspectiva de a trai singure.

Aceste persoane sunt foarte sensibile la critica si preocupate cu frica de a fi respinse sau abandonate. La locul de munca evita pozitii de responsabilitate, nu doresc promovari si nu isi ating potentialul.

Sunt deseori pesimiste si au incredere in sine scazuta, nu sunt convinse de abilitatile si calitatile lor, fiindu-le aproape imposibil sa le puna in valoare. Criticile si dezaprobarile vin ca o confirmare a inutilitatii lor imaginare. Tocmai de aceea, prefera sa fie dominati de cei din jur, sa fie supusi si sa le faca pe plac celor din jur, tocmai pentru a evita o posibila ruptura a relatiei sau o posibila confruntare cu cei din jur.

Cum apare tulburarea de personalitate dependenta?

Ca la majoritatea tulburarilor de personalitate, cauzele nu sunt cunoscute cu exactitate, fiind vorba de o interactiune a factorilor de mediu, genetici si psihologici, insa in ceea ce priveste tulburarea de personalitate dependenta s-a descoperit ca sunt anumiti factori de risc ce predispun persoana la dezvoltarea unei astfel de tulburari. Acesti factori de risc se refera la istoric de boli cronice sau existenta unei anxietati de separare in copilarie sau adolescenta. Unii autori considera ca stilul de parenting autoritar sau, in cealalta extrema, stilul de parenting mult prea protectiv pot fi factori de risc in aparitia tulburarii.

Care sunt semnele prin care putem identifica o tulburare de personalitate dependenta?

  1. Dificultati foarte mari in luarea deciziilor zilnice, obisnuite in absenta sfaturilor si a validarii lor de catre cei din jur.
  2. Nevoie excesiva de a prelua altcineva “conducerea” anumitor parti importante din viata personala.
  3. Dificultate in a avea opinii contradictorii cu cei din jur, tomai din frica de a pierde ajutorul sau suportul celor apropiati.
  4. Dificultate in a face lucrurile pe cont propriu din cauza in...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *