08 apr. 2019

Totul despre tulburarea de personalitate antisociala

Tulburarea de personalitate antisociala face parte din cluster-ul de tulburari caracterizate prin dramatism, emotionalitate crescuta si comportament dezorganizat. Persoanele afectate prezinta modele de comportament excesive, imprevizibile sau centrate pe sine.

Persoanele cu tulburare de personalitate antisociala sunt antisociale in sensul ca ele incalca adesea drepturile altora, nu respecta normele si conventiile sociale si, in unele cazuri, incalca legea.

Acestea arata o lipsa de ingrijorare sau indiferenta in ceea ce priveste incalcarea drepturilor altora si folosirea altor persoane pentru castigul lor propriu.

Este important de subliniat faptul ca persoanele afectate nu sunt "antisociale" in sensul colocvial, acela de a incerca sa evite oamenii din jur si relatiile sociale.

Despre sociopatie si psihopatie in cadrul tulburarii de personalitate antisociala 

Simptomele tulburarii de personalitate antisociala pot varia in functie de severitatea tulburarii.

Modelele comportamentale mai daunatoare sau periculoase sunt denumite sociopatice sau psihopatice.

Ce este psihopatia si sociopatia?

Mult timp spcialistii s-au referit la persoanele afectate de tulburarea de personalitate antisociala ca avand sociopatie sau psihopatie, insa in Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mentale (DSM-V), tulburarea de personalitate antisociala este cea oficiala.

Majoritatea expertilor considera ca psihopatii si sociopatii au un set similar de trasaturi. Aceste persoane au un sentiment interior slab pentru bine si rau. De asemenea, ele nu par sa inteleaga sau sa impartaseasca sentimentele unei alte persoane.

Dar exista si unele diferente:

O diferenta esentiala intre un psihopat si un sociopat este constiinta, mica voce care ne spune cand facem ceva gresit, asa cum afirma si L. Michael Tompkins.

Un psihopat nu are o constiinta dezvoltata. Daca minte ca sa poata fura, nu va simti nicio indoiala morala, desi se poate preface. El poate sa-i observe pe altii ingrijorandu-se de lipsa bunurilor furate si apoi sa admita ca nu stie despre ce este vorba.

Un sociopat are de obicei o constiinta, dar este slaba. S-ar putea sa stie ca furatul este gresit si poate simti o vina sau o remuscare, dar asta nu-i va opri comportamentul.

Ambilor le lipseste empatia, dar un psihopat ofera mai putina atentie celorlalti, vazandu-i pe cei din jur ca pe niste obiecte pe care le poate folosi pentru propriul sau beneficiu.

Iata care este prevalenta tulburarii si cum evolueaza aceasta

Tulburarea de personalitate antisociala apare mai frecvent la barbati decat la femei, cu rate de prevalenta variind de la aproximativ 1% la femei la aproape 6% la barbati.

Diagnosticul se poate stabili incepand cu varsta de 18 ani. Cu toate acestea, modelul de comportament antisocial care caracterizeaza tulburarea de personalitate antisociala incepe in copilarie sau adolescenta si se extinde la varsta adulta.

Aceste comportamente pot aparea inainte de varsta de 15 ani sub forma de tulburare comportamentala. Aceste forme precoce ale comportamentului antisocial pot include hartuirea, fuga de acasa, initierea luptelor fizice, folosirea de arme, fortarea cuiva in activitati sexuale, cruzimea fizica fata de oameni sau animale, distrugerea deliberata a proprietatii sau aprinderea focului, minciuna, furtul sau jaful.

De-a lungul timpului, comportamentul antisocial si criminal asociat cu tulburarea tinde sa scada odata cu varsta si poate sa dispara in momentul in care persoana atinge varsta de 40 de ani, dar nu si trasaturile de personalitate de baza specifice tulburarii, precum egocentrismul, manipularea celorlalti, lipsa de empatie, vinovatie sau remuscari si nerespectarea celor din jur. Acestea par a fi relativ stabile, chiar in crestere odata cu varsta. 

Care este profilul persoanelor afectate de tulburarea de personalitate antisociala?

Persoanele afectate de tulburarea de personalitate antisociala tind sa fie impulsive si nu isi indeplinesc angajamentele fata de ceilalti. Cu toate acestea, ele prezinta adesea un farmec superficial si poseda cel putin inteligenta medie. Au putina, daca exista, anxietate atunci cand se confrunta cu situatii amenintatoare si nu au sentimente de vinovatie sau remuscari in urma unei greseli. Pedeapsa poate avea un efect scazut asupra comportamentului lor.

Personalitatea antisociala este asociata cu o gama larga de trasaturi: nerespectarea normelor sociale, iresponsabilitate, lipsa scopului si lipsa de obiective sau planuri pe termen lung, comportament impulsiv, lipsa regulilor, violenta, somaj, probleme maritale, lipsa remuscarilor sau empatiei, abuzul de substante sau alcoolismul si ignorarea adevarului si a sentimentelor si nevoilor celorlalti.

Hervey Cleckley in 1976 a sustinut ca ceea ce defineste ...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *