TERAPIILE VIRTUALE – un mijloc sigur, rapid si eficient pentru tratamentul diferitelor boli
Terapia prin Realitate Virtuala asigura vindecare si ameliorare pentru cele mai diferite boli, prin intermediul tehnologiilor inovative bazate pe virtual reality.
Virtual Reality Therapy (VRT) se foloseste de aplicatii si programe de imersiune vizuala cu ajutorul mediilor create artificial pentru a oferi pacientului un mediu sigur si confortabil in care sa simuleze si sa retraiasca diferite experiente pentru a-si putea trata anumite afectiuni.
Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach
In terapia prin realitate virtuala, in cazul diferitelor fobii, pericolele percepute sunt simulate vizual, auditiv, uneori si kinestezic, insa in cadrul unei experiente controlate.
In cazul dependentelor, persoana este expusa vizual si olfactiv stimulilor cauzatori de pofta pe care nu o poate controla. De exemblu este expus la diferite tipuri de tigari sau alcool, in diverse medii cum ar fi singur acasa, la bar sau la petrecere si este invatat sa isi gestioneze pofta si in acelasi timp este desensibilizata la stimulul cauzator.
Procesul se desfasoara in prezenta medicului/psihoterapeutului, astfel incat sa se poata monitoriza evolutia reactiilor.
Terapia prin realitate virtuala s-a dovedit extrem de eficienta in cazul:
- Fobiilor specifice(de zbor, teama de a vorbi in public, frica de inaltimi, de tunete si fulgere, de spatii inchise, de caini, de paianjeni, de intuneric, de ace).
- Interviurilor pentru obtinerea unui loc de munca
- PTSD (Sindromul de Stres Post Traumatic) la persoanele care au fost in razboi
- Procedurilor in cazul durerilor acute (injectii, proceduri stomatologice si chirurgicale pentru cele mai diferite tipuri de interventii)
- Dependentei de alcool si de droguri
- Managementului anxietatii prin tehnici specifice de relaxare(mindfulness, respiratia 646, trainingul autogenic)
Cu ajutorul companiei inovatoare Virtually Better, Inc® am pus la dispozitia pacientilor din Romania sistemele de terapii virtuale pentru fobiile specifice (aviofobia, glossofobia, astrafobia, cinofobia, acrofobia, arahnofobia, gefirofobia, brontofobia, aichmofobia, nictofobia), dependenta de alcool si tutun si tehnici de relaxare management anxietate.
Glosofobia si aviofobiase afla in primele 10 locuri in topul mondial in ceea ce priveste fobiile.
Afla cum poti trata Frica de a Vorbi in Public
Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach
Cum functioneaza terapia prin realitate virtuala:
Persoana care trece printr-o terapie virtuala isi intalneste obiectul fricii sau al poftei intr-o lume virtuala care simuleaza realist situatia generatoare de fobie sau adictie.
Pacientul utilizeaza ochelari de proiectie si casti pentru experientele vizuale, auditive, olfactive si chiar kinestezice prin care trece in timpul simularii situatiei respective.
Pacientul se simte ca si cum ar fi “acolo”, insa este ajutat si asistat de medic prin intrebari specifice sa-si invinga treptat fobia sau dependenta.
Terapiile prin expunerea la realitate virtuala sunt eficiente in special in cazurile in care replicarea situatiei reale sau expunerea la obiectul care genereaza frica sau dependenta este dificil de realizat sau de controlat.
De exemplu, in cazul fricii de vorbit in public, eventuala adunare a unui public auditor ar fi extrem de costisitoare.
In ceea ce priveste frica de zbor, un simplu experiment clinic nu poate garanta turbulenta, furtunile sau zgomotele neobisnuite.
In terapia prin realitate virtuala, insa, medicul are un control total asupra factorilor care provoaca teama, ceea ce ii permite sa expuna pacientul treptat, controlat si in ritmul sau propriu.
Astfel pacientul se simte in siguranta chiar in cazurile care i-ar provoca cea mai mare anxietate/fobie intr-o situatie normala de viata.