28 feb. 2017

Adictia sau dependenta de alcool: Tratament revolutionar prin Terapie Virtuala

Adictia sau dependenta de alcool provoaca placere pe moment, insa afecteaza functionarea profesionala si sociala a individului, dar si starea de sanatate.

Alcoolul este practic un drog din clasa inhibitorilor difuzi ai sistemului nervos central.

Utilizarea netemperata si/sau indelungata (abuzul) ajunge sa induca adictia sau dependenta de alcool, pe scurt boala numita alcoolism.

Adictia sau dependenta de alcool apare atunci cand organismul se adapteaza la prezenta lui, motiv pentru care acesta isi pierde efectul initial.

Acest fenomen se numeste „toleranta” si conduce la consumul unei cantitati crescute pentru a obtine acelasi efect. Atunci cand corpul este deprivat de alcool se produce sevrajul.

Noile studii arata ca aproximativ un numar de 3 adulti din 10 consuma alcool irational si au probleme din aceasta cauza.

Orice persoana care nu este capabila sa-si controleze apetitul excesiv pentru alcool, este posibil sa sufere de adictia sau dependenta de alcool.

In segmentul tanar al populatiei, primul contact cu alcoolul s-ar situa intre 10 si 12 ani.

In SUA, 65% dintre baieti si 63% dintre fete cu varste cuprinse intre 11 si 13 ani consuma alcool, iar o statistica efectuata la New York pe 10.000 de studenti a aratat ca 1 din 8 este un bautor de alcool cu probleme.

In clasamentul consumatorilor, Romania este pe locul 20 intre 35 de tari studiate, deci in a doua jumatate, dar ritmul de crestere (+136%) o situeaza printre primele tari din lume.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, este considerat un consum exagerat de alcool in urmatoarele cazuri:

  • o femeie care consuma mai mult de 7 bauturi alcoolice pe saptamana sau mai mult de 3 bauturi alcoolice in decurs de 2 h;
  • un barbat care consuma mai mult de 14 bauturi alcoolice pe saptamana sau mai mult de 4 bauturi alcoolice in decurs de 2 h.

Abuzul de alcool include orice consum de alcool care iti pune in pericol sanatatea sau siguranta sau poate cauza alte probleme.

Cauzele care determina adictia sau dependenta de alcool

Factorii genetici, psihologici, sociali si de mediu pot influenta modul in care consumul de alcool iti poate afecta organismul si comportamentul.

Factorii de risc in adictia sau dependenta de alcool

Factorii de risc privind adictia sau dependenta de alcool includ:

Consumul constant de bauturi de-a lungul timpului.

Varsta. Persoanele care incep sa consume alcool de la o varsta frageda si mai ales daca se folosesc de moda “chefului de a bea”, prezinta un risc foarte mare de a deveni alcoolici.

Consumul de alcool poate incepe in adolescenta, insa alcoolismul apare mai frecvent la 20 sau 30 de ani.

Istoricul familiei. Riscul alcoolismului este mai mare la persoanele care au un parinte sau alta ruda apropiata dependent de alcool.

Depresia si alte probleme de sanatate mintala.

Factorii sociali si culturali. Avand prieteni sau un partener care bea cu regularitate, acest lucru poate creste riscul ca cineva sa devina alcoolic.

Simptomele adictiei sau dependentei de alcool

  • dorinta nestapanita de a consuma alcool;
  • aparitia simptomelor de sevraj la intreruperea consumului de alcool (greata, transpiratii, anxietate);
  • necesitatea consumului unor cantitati tot mai mari de alcool pentru a obtine efectele "placute" ale acestuia;
  • prezenta semnelor fizice de dependenta, precum pierderea constientei in cazul consumului excesiv de alcool;
  • tendinta de a ascunde faptul ca exista o dependenta de alcool (fie ca persoana in cauza consuma alcool pe ascuns, fie nu recunoaste ca bea in cantitati excesive);
  • neindeplinirea obligatiilor majore la locul de munca, scoala sau acasa din cauza consumului repetat de alcool;
  • consumul de alcool in situatii in care nu ar trebui, ex: cand se conduce masina.

Adictia sau dependenta de alcool poate include perioade de intoxicatie cu alcool si crize de sevraj.

Intoxicatia cu alcool se produce atunci cand creste concentratia de alcool din sange.

Cu cat este mai mare concentratia de alcool din sange, cu atat te afecteaza mai mult.

Intoxicatia cu alcool cauzeaza probleme de comportament si probleme de ordin psihic, cum ar fi un comportament inadecvat, stari de spirit instabile, judecata defectuoasa.

De asemenea, poate genera tulburari de vorbire, afectare a atentiei si a memoriei si o slaba coordonare.

Pot aparea asa numitele „pene de curent”, atunci cand nu-ti mai aduci aminte evenimentele. Nivelurile foarte ridicate de alcool din sange pot duce la coma sau chiar la moarte.

Sevrajul poate aparea atunci cand s-a consumat alcool mult pe o perioada indelungata, iar apoi este oprit sau redus foarte mult.

Acesta se poate declansa in cateva ore sau in 4-5 zile prin transpiratii, batai rapide ale inimii, tremur al mainii, probleme de somn, greata si varsaturi, halucinatii, neliniste si agitatie, anxietate.

Simptomele pot fi suficient de severe pentru a afecta capacitatea de a functiona normal la locul de munca sau in societate.

Complicatiile in adictia sau dependenta de alcool

Adictia sau dependenta de alcool poate cauza de-a lungul timpului mai multe probleme de sanatate, printre care:

Afectiuni hepatice: steatoza hepatica, inflamatia ficatului (hepatita alcoolica), si de-a lungul timpului, distrugeri ireversibile si cicatrici ale tesutului hepatic (ciroza).

Probleme digestive: gastrita, ulcere gastrice si esofagiene, pancreatita.

Probleme cardiace: hipertensiune arteriala, riscul de marire a volumului inimii, poate duce la insuficienta cardiaca sau la accident vascular cerebral.

Complicatii ale diabetului: Acest lucru este periculos daca cineva are diabet zaharat si ia deja insulina pentru a-i scadea nivelul zaharului din sange.

Probleme ale functiei sexuale si probleme menstruale

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *