TERAPIILE VIRTUALE – un mijloc sigur, rapid si eficient pentru tratamentul diferitelor boli

Terapiile Virtuale asigura vindecare si ameliorare pentru cele mai diferite boli, prin intermediul tehnologiilor inovative bazate pe virtual reality.

Virtual Reality Therapy (VRT) se foloseste de aplicatii si programe de imersiune vizuala cu ajutorul mediilor create artificial pentru a oferi pacientului un mediu sigur si confortabil in care sa simuleze si sa retraiasca diferite experiente pentru a-si putea trata anumite afectiuni.

Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach

In terapiile virtuale, in cazul diferitelor fobii, pericolele percepute sunt simulate vizual, auditiv, uneori si kinestezic, insa in cadrul unei experiente controlate.

Procesul se desfasoara in prezenta medicului/psihoterapeutului, astfel incat sa se poata monitoriza evolutia reactiilor.

Astfel de terapii virtuale s-au dovedit extrem de eficiente in cazul:

  • Fobiilor (de zbor, teama de vorbitul in public, frica de inaltimi, de furtuni, de spatii inchise, precum si anxietatea sociala resimtita de copii in scoala).
  • Interviurilor pentru obtinerea unui loc de munca
  • PTSD (Sindromul de Stres Post Traumatic)
  • Procedurilor in cazul durerilor acute (injectii, proceduri stomatologice si chirurgicale pentru cele mai diferite tipuri de interventii)
  • Dependentei de alcool si de droguri

Cu ajutorul companiei inovatoare Virtually Better, Inc® am pus la dispozitia pacientilor din Romania sistemele de terapii virtuale pentru frica de zbor cu avionul si frica de furtuni.

Acestea se afla in primele 4 locuri in topul mondial in ceea ce priveste fobiile.

Afla cum poti trata Frica de a Vorbi in Public

Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach

Cum functioneaza terapiile virtuale:

Persoana care trece printr-o terapie virtuala isi intalneste obiectul fricii intr-o lume virtuala care simuleaza realist situatia generatoare de fobie.

Pacientul utilizeaza ochelari de proiectie si casti pentru experientele vizuale, auditive si chiar kinestezice prin care trece in timpul simularii situatiei respective.

Pacientul se simte ca si cum ar fi “acolo”, insa este ajutat si asistat de medic prin intrebari specifice sa-si invinga treptat fobia.

Terapiile prin expunerea la realitate virtuala sunt eficiente in special in cazurile in care replicarea situatiei reale sau expunerea la obiectul care genereaza frica este dificil de realizat sau de controlat.

De exemplu, in cazul fricii de vorbit in public, eventuala adunare a unui public auditor ar fi extrem de costisitoare.

In ceea ce priveste frica de zbor, un simplu experiment clinic nu poate garanta turbulenta, furtunile sau zgomotele neobisnuite.

In terapia virtuala, insa, medicul are un control total asupra factorilor care provoaca teama, ceea ce ii permite sa expuna pacientul treptat, controlat si in ritmul sau propriu.

Astfel pacientul se simte in siguranta chiar in cazurile care i-ar provoca cea mai mare anxietate/fobie intr-o situatie normala de viata.