Terapie de Cuplu: Metoda Gottman iti poate salva relatia

Dr. John Gottman a devenit faimos printr-un studiu asupra cuplurilor de tineri casatoriti care a stat la baza algoritmului sau de predictie a divortului, cu o acuratete de 90%. Afla din cele ce urmeaza de ce Terapia de Cuplu Gottman este cea mai eficienta si moderna terapie pentru cupluri.

El si echipa sa au revolutionat studiul relatiilor de cuplu in cadrul unei cercetari longitudinale care a durat peste 40 de ani la 3000 de cupluri. Au intervievat cupluri proaspat intoarse din luna de miere, cupluri inainte de casatorie, dupa ce au avut copii, cei care au ajuns sa divorteze sau cei care au devenit bunici,  carora le-au masurat pattern-urile de interactiune si au determinat algoritmi specifici de interactiune intre acestia. Aceste date au fost folosite ulterior, de-a lungul timpului, in masurarea diferentei dintre cuplurile fericite si cele a caror relatie s-a terminat prin divort.

Abordarea Gottman a devenit populara pentru ca este pragmatica, bazata pe masuratori stiintifice si focalizata pe latura pozitiva a relationarii.

Metoda in Terapia de Cuplu Gottman se refera la strategii prin care se intaresc sentimentele de prietenie si intimitate, se gasesc solutii pentru a gestiona conflictele si se construiesc proiecte de viata comune.

In ce consta procesul de evaluare prin Metoda Gottman?  

Noi facem o evaluare foarte amanuntita pentru a avea o imagine cat mai clara a relatiei de cuplu, cu punctele ei tari si cu problemele care au generat nevoia de terapie. Dar si o diagnosticare a eventualelor blocaje individuale.

Este alcatuit din 3 sesiuni care dureaza 5 ore. La acestea se adauga perioada necesara de interpretare si cuantificare a raspunsurilor la setul de intrebari pe care fiecare membru al cuplului il completeaza individual.

Salveaza-ti Casnicia prin Terapia de Cuplu Metoda Gottman!

Sesiunea 1 in Terapia de cuplu Gottman: Intelegerea relatiei de cuplu

Aici se da posibilitatea membrilor cuplului de a impartasi deschis motivele care ii aduc la terapie. Se trece impreuna prin istoria relatiei. Apoi se analizeaza maniera generala prin care cuplul isi gestioneaza conflictele prin discutarea unei probleme care face subiectul unui dezacord de moment.

La sfarsitul sesiunii cuplul va primi (on-line sau in varianta printata) un set de intrebari care evalueaza diferite aspecte ale vietii individuale si de cuplu.

Sesiunea 2 in Terapia de cuplu Gottman:  Intelegerea membrilor cuplului ca indivizi

Aceasta este o oportunitate pentru terapeut de a cunoaste pe fiecare membru in parte. In al doilea rand, de a intelege premizele relationarii si felul in care experientele trecute ale fiecaruia influenteaza viata prezenta de cuplu.

A vorbi deschis despre sine sau despre celalalt atunci cand te afli doar in prezenta terapeutului, e un lucru relativ usor. In metoda Gottman insa, principiul de baza este ca terapeutul nu tine secrete fata de celalalt membru al cuplului.

Sesiunea 3 in Terapia de cuplu Gottman: Intelegerea punctelor tari si a ariilor in care iti doresti sa faci o schimbare

In aceasta a treia sesiune terapeutul impartaseste deschis datele pe care le-a aflat din primele doua sedinte si rezultatele obtinute la evaluarea la care membrii cuplului au raspuns. Apoi cauta un feedback comun cu privire la rezultate. La acest nivel se stabiliesc obiectivele concrete ale terapiei si are loc conceperea unei strategii comune de imbunatatire a vietii de cuplu.

La sfarsitul celei de-a treia sesiuni cuplul primeste un “plan de tratament” si sesiunile concrete de terapie pot incepe.

Cele 3 arii importante sunt:

  • Construirea prieteniei si intimitatii
  • Gestionarea mai buna a conflictului si procesarea incidentelor nefericite din trecut
  • Crearea de ritualuri bazate pe vise si intelesuri comune

Cum se intampla concret sesiunile de Terapie de cuplu Gottman:

Membrii cuplului discuta direct unul cu altul in prezenta terapeutului, care observa si intervine doar pentru a corecta metodologic abilitatile de interactiune. Dintr-o arie larga de optiuni, terapeutul alege tehnica cea mai potrivita cu problemele specifice de cuplu pe care el le identifica in timpul evaluarii.

Astfel, treptat, se incepe practicarea concreta a celor mai bune exercitii care sa intareasca increderea, respectul si intimitatea. Iar o data ce maniera de relationare devine una calda si in conditii de siguranta, cuplul incepe sa-si rezolve problemele, sa-si recladeasca intimitatea, sa se reconecteze unul la celalalt si sa isi intareasca prietenia.

Si, cel mai important, impreuna sa tinda catre starea de fericire.

Iata cele 7 principii pentru un Mariaj Fericit


Dr. Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut si trainer din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si reprezinta in Romania Institutul Gottman din SUA.

Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center

Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania


Citeste mai mult despre relatii si cuplu:

ATASAMENTUL FATA DE PARTENER ITI INFLUENTEAZA CALITATEA RELATIEI

INTR-O RELATIE, DACA NU TE CERTI, INSEAMNA CA NU COMUNICI

SISTEMELE PENTRU COMANDA EMOTIILOR: CUM CONSTRUIM RELATII POZITIVE

3 MOTIVE PENTRU CARE STRESUL ITI RUINEAZA VIATA SEXUALA

CE PUTEM INVATA DESPRE IUBIRE SI SEX DE LA PORCII SPINOSI

REPARAREA GRESELILOR: SECRETUL CUPLURILOR FERICITE SI DURABILE