Psihoterapia in Combinatie cu Terapia Medicamentoasa 

Solutia ideala pentru succesul  terapeutic

Depresia, Anxietatea si Stresul sunt cele mai uzitate cuvinte in ultimii 20 de ani si au inceput sa devina din ce in ce mai des intalnite, in special la persoanele al caror stil de viata este deteriorat din cauza jobului, a problemelor de familie, de cuplu sau a altor traume sau comorbiditati asociate.

Se estimeaza ca in anul 2020 depresia va deveni a doua cauza de dizabilitate la nivel mondial, dupa afectiunile cardiovasculare.

In prezent, boala afecteaza aproximativ 121 milioane de oameni pe glob.

In Romania, a fost depistata o crestere semnificativa a episodului depresiv major odata cu varsta, de la 2,1% – 2,6% (18-49 ani) la 4,4% – 5,2% (peste 50 de ani).

Asadar, interventia multidisciplinara in unele cazuri devine iminenta.

Combinatia intre psihoterapie si terapie medicamentoasa este uneori solutia ideala in abordarea unor cazuri de depresie si anxietate.

Conform ghidurilor de practica medicala publicate de APA (Asociatia Psihiatrilor Americani) in octombrie 2010, medicatia antidepresiva in combinatie cu psihoterapia poate fi folosita cu succes in tratamentul initial al pacientilor diagnosticati cu depresie moderata spre severa.

Poate fi folosita chiar si la cazurile cu depresie usoara daca exista si probleme psihosociale si interpersonale.

De asemenea, un studiu pe 100 de pacienti cu depresie a demonstrat ca 29 au avut succes terapeutic doar cu terapie antidepresiva medicamentoasa, 47 s-au vindecat doar prin psihoterapie si la 47 succesul a fost dat de psihoterapia combinata cu terapie antidepresiva.

Responsabilitatea pentru o diagnosticare si interventie cat mai precoce, adaptata si personalizata pe nevoia fiecarui individ in parte, ne apartine atat noua ca profesionisti, cat si persoanelor care se lupta cu primele simptome.

Sursa:

http://psychiatryonline.org/pb/assets/raw/sitewide/practice_guidelines/guidelines/mdd.pdf

http://www.pnas.org/content/100/24/14293.full.pdf