15 mart. 2019

Stresul cronic: despre neurostiinta din spatele acestuia

Oricine s-a ingrijorat vreodata pentru un examen sau pentru un termen limita la locul de munca stie cum arata stresul. Stresul poate fi un lucru bun, ajutand corpul si creierul sa ramana vigilente, gata sa reactioneze la orice surpriza neprevazuta din viata noastra. Dar, stresul cronic poate provoca dezastre, declansand o serie de maladii, inclusiv boli de inima, hipertensiune arteriala, depresie si anxietate.

Cu totii ne simtim stresati cateodata, acest lucru face parte din suisurile si coborasurile emotionale ale vietii. Stresul poate avea surse diverse, poate veni din mediul inconjurator, din corp sau din ganduri si din perspectiva asupra lumii. A fi stresati in preajma unor evenimente presante este normal, dar noi suntem conceputi din punct de vedere fiziologic si psihologic sa il gestionam si sa reactionam la acesta.

Care sunt mecanismele biologice implicate in stresul cronic?

Cand ne simtim sub presiune, sistemul nervos determina corpul nostru sa elimine hormonii stresului, precum adrenalina, noradrenalina si cortizol. Acesti hormoni vor face schimbari fiziologice ce ne vor ajuta sa ne adaptam la amenintarile din jurul nostru.

Modalitatea in care organismul nostru reactioneaza la stresul pe termen scurt este esentiala pentru supravietuire, deoarece activeaza raspunsul de “lupta sau fuga” in fata semnelor periculoase.

Cand suntem stresati, “centrul fricii” creierului, numit amigdala, activeaza sistemul nostru central de raspuns la stres, numit axa hipotalamo-hipofizo-adrenala, deoarece este compusa din hipotalamus, glanda pituitara si cortexul adrenal, regland hormonul stresului, adica cortizolul.

Mai apoi, prin cresterea rapida a nivelului de glucoza, accelerarea ritmului cardiac si cresterea fluxului sanguin catre muschii din bratele si picioarele noastre, acest raspuns la stres ne permite sa reactionam la o amenintare. Dupa ce pericolul a trecut, sistemul functioneaza pentru a readuce nivelurile hormonale la normal.

Cand vine vorba de stresul cronic, acest sistem este tot timpul vigilent si activat, ajungand la suprasolicitare. Aceiasi hormoni care sunt importanti pentru raspunsul de “fuga sau lupta” pot fi implicati in probleme digestive, ale somnului, in slabirea sistemului imunitar, facand o persoana mult mai susceptibila la raceli si probleme de sanatate cronice.

Neurocercetatorul Bruce McEwen afirma ca din cauza modalitatii in care stresul schimba comunicarea dintre neuroni, stresul cronic poate impinge creierul nostru, sistemul nervos si comportamentul sa fie constant in adaptare la o stare reactiva si de vigilenta continua.

Cum ne afecteaza stresul cronic corpul?

  1. Sistemul respirator

Cand suntem stresati, sistemul respirator este imediat afectat. Avem tendinta sa respiram mai greu si mai rapid, facand efort in a distribui rapid sangele bogat in oxigen in tot corpul. Desi pentru multi dintre noi acest lucru nu ar trebui sa reprezinte o mare problema, pentru multe persoane cu astm ar putea fi un dezavantaj. De asemenea, poate provoca o respiratie rapida si superficiala, ceea ce poate duce la hiperventilatie. Acest lucru este mai probabil daca cineva este predispus la anxietate si atacuri de panica.

  1. Sistemul imunitar

Vi s-a intamplat vreodata in perioadele stresante sa simtiti ca va cuprinde raceala?

Stresul cronic afecteaza si sistemul imunitar. Cortizolul eliberat in corpul nostru suprima sistemul imunitar si caile inflamatorii, devenind mai sensibile la infectii si afectiuni cronice inflamatorii, iar capacitatea noastra de lupta impotriva bolilor este redusa.

  1. Sistemul muscular

Muschii nostri devin tensionati, deoarece este modul natural al corpului de a se apara de posibilele rani ...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *