22 dec. 2015

STRESUL – BOALA SECOLULUI. Oare chiar n-avem scapare?

Stresul este pretul platit pentru viata moderna, cu toate avantajele ei si piatra de temelie a bolilor de civilizatie, in toate formele lor.

Se spune ca un psiholog ii invata pe cursantii lui despre „managementul stresului”. A luat un pahar de apa si s-a plimbat prin sala... in liniste. Toata lumea astepta o intrebare de genul „este pe jumatate plin sau pe jumatate gol?”.

La un moment dat s-a oprit, a ridicat paharul si si-a intrebat cursantii: "Cat de greu este acest pahar cu apa?" Mirati, cursantii au dat raspunsuri: intre 250 si 500 ml. Raspunsul psihologului a fost urmatorul: „Greutatea absoluta nu conteaza. Conteaza cat timp il vei tine ridicat.

Timp de un minut, nu e nicio problema. O ora - o durere de brat. O zi - iti paralizeaza bratul. In fiecare din aceste 3 cazuri greutatea paharului nu se schimba. Se schimba doar timpul... si cu cat e mai lung, cu atat mai greu este.

Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach

De unde vine stresul si unde se duce?

Stresul si grijile din viata sunt asemenea paharului cu apa. Daca te gandesti putin la ele... nu se intampla mare lucru. Daca te gandesti mai mult la ele incepe sa te doara sufletul.

Daca te gandesti tot timpul la ele - iti paralizeaza mintea si nu mai poti sa faci nimic. Sa poti pune paharul jos inseamna sa te poti elibera de stres.

(EXERCITII DE RELAXARE)

Stresul exista prin simplu fapt ca traim in societate si trebuie sa ne adaptam in permanenta. Stresul e o problema de perceptie si raportare la ceea ce ti se intampla. Din pacate stresul este identificat cu evenimente externe, obiective, “care ni se intampla” si pe care nu le putem controla.

Aceasta este insasi cauza cronicizarii lui: stresul, ajungi sa il porti cu tine daca nu poti sesiza ca panoul sau de comanda, de unde se poate regla intensitatea este tot in tine. Cand stresul ajunge la cote alarmante si se cronicizeaza, s-a instalat cu siguranta un soi de cerc vicios din care iesirea e tot mai grea si e nevoie de ajutor specializat.

Stresul - exista totusi solutii? Putem face cu ade...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *