11 iul. 2019

Care sunt cele mai frecvente simptome ale stresului si ce efecte au asupra sanatatii?

Simptomele stresului iti pot afecta sanatatea chiar daca nu iti dai seama de acest lucru!

Stresul ne afecteaza pe toti. Poti sa observi simptome ale stresului atunci cand ai treburi casnice, in momentele aglomerate de la locul de munca, cand iti gestionezi finantele sau cand incerci sa gestionezi anumite relatii. Stresul este peste tot. Daca putin stres este benefic, mult prea mult stres te poate dobori si poate cauza atat probleme fizice cat si mintale.

Primul pas in controlarea stresului este sa stii exact care sunt simptomele acestuia, insa uneori recunoasterea acestor simptome poate fi foarte dificila. Multi dintre noi suntem atat de obisnuiti cu stresul, incat nici nu mai realizam ca suntem stresati, pana in momentul in care acesta ne epuizeaza in totalitate si nu mai suntem capabili sa functionam asa cum ar trebui.

Ai putea crede ca o anumita afectiune medicala este de vina pentru durerile interminabile de cap, insomniile frecvente sau pentru scaderea productivitatii tale constante de la munca. Insa, daca analizezi mai atent, ai putea descoperi ca de fapt, stresul este responsabil de toate acestea.

Ce este stresul?

Stresul este reactia organismului la situatii nocive, fie ca sunt reale sau percepute. Cand te simti amenintat, in corpul tau are loc o reactie chimica ce iti permite sa actionezi in asa fel incat sa nu fii ranit. Aceasta reactie este cunoscuta drept lupta sau fuga sau raspunsul stresului. In timpul raspunsului la stres, pulsul creste, respiratia accelereaza, muschii se incordeaza si tensiunea arteriala este mult mai crescuta.

Stresul se desfasoara diferit de la persoana la persoana. Ceea ce cauzeaza stres pentru cineva, poate fi o sursa infima de stres pentru altcineva. Anumite persoane se duscurca mai bine in gestionarea factorilor de stres, in timp ce alte persoane nu. O doza mica de stres ne ajuta sa ducem la bun sfarsit sarcinile pe care le avem de rezolvat si sa evitam posibilele situatii in care am putea fi raniti. Corpul nostru este echipat sa duca un nivel scazut de stres, un nivel adaptativ, insa stresul accentuat pe termen lung, stresul cronic, poate avea repercusiuni extrem de daunatoare atat sanatatii fizice, cat si mintale.

Care sunt cele mai des intalnite efecte ale stresului?

Simptomele stresului pot sa iti afecteze atat corpul, cat si gandurile, emotiile si comportamentul. Daca esti capabil sa recunosti cele mai des intalnite simptome ale acestuia, vei putea sa le gestionezi mult mai usor. Stresul negestionat poate contribui la multe probleme de sanatate, precum probleme cardiace, obezitate sau diabet, tocmai de aceea simptomele sale nu trebuie neglijate!

Care pot fi simptomele fizice asociate stresului?

Dureri de cap

Tensiune musculara sau durere

Dureri in piept

Indigestie

Probleme cu somnul

Schimbari ale apetitului sexual

Oboseala

Care sunt efectele stresului la nivel emotional?

Anxietate

Lipsa motivatiei

Concentrare scazuta

Iritabilitate

Nervozitate

Sentiment de coplesire

Tristete

Depresie

Care sunt efectele la nivel comportamental?

Mancat excesiv sau lipsa poftei de mancare

Consum excesiv de substante sau alcool

Izolare sociala

Lipsa exercitiilor fizice

Consum de tutun in exces

Exteriorizarea furiei

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *