18 dec. 2015

Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) – cum sa nu traiesti cu trauma

Tulburarea de Stres Post-Traumatic (PTSD) este o manifestare psihopatologica de o mare gravitate, deseori pe termen lung, cu simptome avand o legatura evidenta cu expunerea la un eveniment traumatic.

Tulburarea de Stres Post-Traumatic poate sa apara ca urmare a expunerii la evenimente stresante care implica o gravitate obiectiva extrema, cu amenintarea vietii sau a integritatii fizice proprii sau a altora.

Multe experiente traumatice si dramatice pot fi definite ca fiind evenimente stresante. Acestea includ atat experiente directe, cat si evenimente la care au fost martori, precum si simplul fapt ca stiu de evenimentele petrecute altora.

Dar pentru a favoriza aparitia Tulburarii de Stres Post-Traumatic (PTSD), evenimentul stresant trebuie sa implice o experinta de moarte (reala sau amenintare) sau o dauna serioasa, dupa unele definitii.

Cand o experienta nefericita se transforma in stres post-traumatic?

Evenimentele traumatice traite in mod direct includ conflicte militare, agresiune violenta personala (violenta sexuala, atac fizic, jafuri, furturi), rapiri, a fi luat ostatic, atac terorist, tortura, detentie ca prizonier de razboi sau in camp de concentrare, dezastre naturale sau provocate, accidente grave automobilistice, primirea unui diagnostic de maladii care pun viata in pericol. Pentru copii, evenimentele traumatice din punct de vedere sexual pot include experientele sexuale neadecvate din punct de vedere al dezvoltarii, fara violenta sau rani reale ori amenintatoare.

Evenimentele traite in calitate de martori includ observarea, ranirea grava sau moartea nenaturala a unei alte persoane datorata unei agresiuni violente, unui accident, razboi sau unei calamitati naturale, sau a se gasi pe neasteptate in fata unui cadavru sau parti dintr-un corp.

Nu e de mirare ca, daca suntem martorii sau protagonistii unuia din aceste evenimente, ne ramane fixata in minte acea experienta si nu se va desprinde niciodata. In astfel de cazuri, reactia noastra este ca ne simtim mereu din ce in ce mai tensionati, „alertati”, atat atunci cand suntem treji, cat si cand dormim, de imagini, ganduri si flashback-uri legate de experienta traumatica pana cand devenim efectiv prizonierii unui sindrom de stres posttraumatic. Suntem in fata unei patologii, mult mai grava si debilitanta decat o reactie fiziologica la evenimentul stresant - tulburarea de stres post-traumatic.

Daca fiecare dintre noi este inzestrat „natural” pentru a reactiona la stres extrem –cu reactii de ameteli momentane, uneori apatie, teama sau depresie –persoana afectata de aceasta tulburare de stres post-traumatic este continuu afectata de amintirea traumei traite, de un trecut care continua sa inunde si sa scufunde prezentul prin frica, durere, furie, impiedicand-o sa-si continue drumul catre viitor. Sau cum scria un veteran din razboiul din Vietnam, „razboiul s-a terminat pentru istorie, dar nu si pentru mine”.

Tulburarea de stres post-traumatic - simptome:

Flashback: persoana prezinta amintiri recurente si intruzive ale evenimentului, care apar in constiinta prin „repetarea” amintirii evenimentului. In cazuri rare, persoana traieste stari disociative care dureaza de la cateva secunde la cateva ore, sau chiar zile, in timpul carora sunt retraite parti ale evenimentului si persoana se comporta ca si cum ar trai evenimentul in acel moment.

Cosmarurile care pot face sa se retraiasca experienta traumatica in timpul somnului intr-un mod intens.

Amortirea: o stare de constiinta similara cu ameteala si confuzia. De obicei, imediat dupa evenimentul traumatic, incepe o reducere a reactivitatii fata de lumea exterioara,  care este mentionata ca o „paralizie psihica” sau „anestezie emotionala”. Individul poate sa se planga de o reducere semnificativa a interesului sau a participarii la activitati care anterior ii placeau sau  de a se simti desprins sau strain fata de alte persoane sau de avea o reducere marcanta a capacitatii de a simti emotii.

...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *