09 ian. 2019

Millennials mult mai predispusi la burnout decat alte generatii

Potrivit Asociatiei Americane de Psihologie (APA), generatia millennials este cea mai stresata generatie de pana acum. Ca tineri profesionisti in societatea de astazi ne putem afla prinsi in situatii stresante si agitatie, de la intalniri interminabile, nenumarate notificari pe telefonul mobil, sarcini ce trebuie realizate imediat, la oameni care cer cu nerabdare atentia noastra in rezolvarea unei probleme de munca, iar la final nu stim cum sa mai echilibram viata personala cu cea profesionala.

Cine face parte din generatia “Millennials”?

Cu mai mult de 80 de milioane de membri, generatia “Millennials” cuprinde persoanele nascute intre 1981 si 1996, adica cei care au varste cuprinse intre 23 si 38 de ani in anul 2019. Acestia mai sunt numiti si Generatia Y, fiind caracterizati, in principiu, printr-o crestere a utilizarii comunicarii prin tehnologie si a resurselor media, iar William Strauss si Neil Howe ii descriu prin prisma a sapte trasaturi de baza: speciali, increzatori, orientati catre munca in echipa, conventionali, stresati, protejati si realizati.

Pentru acestia munca este o menire si nu doar un job de supravietuire, fac totul cu pasiune si vor sa aiba un impact prin munca pe care o fac, adresandu-si intrebari profunde despre well-being si viata la varste cat mai fragede: “Ce vreau de la viata mea?”, “Care sunt visurile mele?”, “Cum as putea contribui la ceva mai presus ca mine?”.

Millennials si burnout

Studii recente arata ca aproape trei din zece millennials au parte foarte des sau intotdeauna de burnout la locul de munca, iar sapte din zece experimenteaza o forma mai usoara de burnout. De asemenea, studii de gen arata ca femeile sunt mult mai predispuse sa atinga un nivel ridicat de burnout in jurul varstei de 30 de ani.

Comparand cu alte generatii, natura job-ului si relatia cu acesta pentru millennials este una diferita. Aceasta generatie a intrat pe piata muncii atasata de tehnologie, astazi ajungandu-se la o cultura prin care viata de familie si munca sunt intercorelate 24/7, iar limitele intre cele doua sunt foarte vagi, chiar inexistente. Acestia combina viata personala cu munca, deoarece acum este foarte simplu si la indemana sa faca acest lucru (spre exemplu, in timp ce stau cu familia la masa, redacteaza si un e-mail de pe telefonul mobil).

Generatia millennials a fost de cele mai multe ori denumita ca fiind “Generatia mereu conectata” la device-uri, la tehnologie, la e-mailuri, la sarcinile de la munca, acestia neavand momente de “deconectare”, fiind mereu in priza pentru a avea rezultate perfecte.

evitare burnout de millennials

Deoarece descoperirea sensului in munca si nu focalizarea pe partea financiara, constiinta fata de mediu si perfectionismul sunt calitati de baza ale generatiei, acestia investesc mult mai multa emotie in munca pe care o depun si sunt mult mai implicati. Studiile arata ca perfectionismul este corelat cu anxietate, depresie si burnout. Generatia millennials este intr-o continua competitie in gasirea unui job care sa ii satisfaca, apoi doresc excelarea in acesta si depasirea propriei conditii pentru a gasi sensul suprem al muncii depuse.

Jane Dannerup spune ca femeile sunt adesea afectate de perceptia eronata conform careia ar trebui sa fie perfecte: “Inca de la nastere, femeile ce au ac...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *