16 feb. 2017

Meditatia – mai eficienta decat managementul stresului

Potrivit unui studiu publicat in 2016, meditatia ajuta la scaderea anxietatii mai mult decat participarea la cursuri de management al stresului.

Meditatia reduce raspunsul inflamator al organismului si, in acelasi timp, provoaca o reducere izbitoare a nivelului de hormoni de stres.

Prin comparatie, persoanele care au urmat un curs de management al stresului au observat, de fapt, un raspuns crescut la stres.

Doctorul Elizabeth A. Hoge, primul autor al studiului publicat in revista „Psychiatry Research” (Hoge et al., 2016), a declarat:

Meditatia este o abordare relativ ieftina si cu un stigmat redus, iar aceste constatari intaresc faptul ca ea poate imbunatati rezistenta la stres”.

Cercetarea a inclus 89 de persoane care au fost diagnosticate cu tulburare de anxietate generalizata.

Jumatate au urmat un curs de meditatie de 8 saptamani, iar cealalta jumatate un curs de management al stresului.

Inainte si dupa cele doua proceduri antistres (meditatia vs. managementul stresului) participantilor li s-a dat un test de stres. Aceasta a implicat rostirea unui discurs scurt in fata unui public.

Doctorul Hoge a explicat:

Am testat rezistenta pacientilor, pentru ca aceasta este intr-adevar ultima intrebare – ii putem face pe oameni sa se descurce mai bine in situatiile stresante?”

Cercetatorii au monitorizat markerii cheie din sange ai raspunsului la stres.

Ei au descoperit ca acele persoane care au urmat cursul de management al stresului au inregistrat o usoara crestere a nivelului de stres fiziologic la al doilea test.

In grupul de meditatie, insa, participantii au aratat un raspuns scazut la stres la al doilea test. Si nu doar atat, oamenii au raportat ca meditatia i-a facut sa se simta mult mai putin stresati.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *