20 dec. 2018

Burnout-ul la locul de munca, o tulburare a lumii moderne?

V-ati trezit in aceasta dimineata simtindu-va epuizati, stresati, nemotivati si fara puteri, intrebandu-va cum o sa faceti fata si in aceasta zi la locul de munca? Nu sunteti singurii care treceți prin astfel de momente, studii recente realizate de Gallup pe 7.500 de angajati full-time arata ca 23% din acestia se confrunta cu burnout-ul foarte des sau intotdeauna, in timp ce 44% dintre participantii la studiu au raportat ca se confrunta si ei cu acesta din cand in cand.

Conceptul de burnout a fost utilizat pentru prima data in 1974 de catre Herbert Freudenberger, caracterizandu-l ca un complex de simptome ce include epuizarea rezultata din cererile excesive  la locul de munca si simptome fiziologice precum insomnie si dureri de cap, dar si sensibilitate la frustrare si gandire inchistata. Intre timp, un numar considerabil de studii au incercat conceptualizarea fenomenului, ajungandu-se la cativa numitori comuni ce astazi definesc burnout-ul la locul de munca: o stare fizica sau emotionala de epuizare ce implica un randament scazut si o scadere a identitatii de sine.

In continuare va vom ajuta sa identificati daca sunteti victima burnout-ului la locul de munca si cum sa gestionati intr-un mod benefic situatia.

Simptomele burnout-ului

Desi multe persoane trec prin astfel de momente epuizante, cercetatorii arata ca majoritatea nu atribuie aceste nemultumiri locului de munca.

Pentru a identifica daca simptomele burnout-ului vi se aplica si dumneavoastra, raspundeti la urmatoarele intrebari:

  • Ati devenit cinic sau critic la locul de munca?
  • Va adunati cu greu sa ajungeti la munca si aveti probleme in a incepe sarcinile?
  • Ati devenit iritat si nerabdator cu colegii, clientii sau persoanele cu care intrati in contact la locul de munca?
  • Va lipseste energia pentru a fi productiv?
  • Va este greu sa va concentrati?
  • Nu aveti satisfactie in urma realizarilor?
  • Va simtiti deziluzionat cu privire la locul dumneavoastra de munca?
  • Rutina somnului dumneavoastra s-a schimbat?
  • Mancati mai mult, utilizati alcool sau alte substante pentru a va simti mai bine sau pur si simplu sa nu mai simtiti nimic?
  • Va deranjeaza durerile de cap inexplicabile, aveti probleme cu stomacul sau alte nemultumiri fiziologice inexplicabile?

Daca raspunsul la majoritatea acestor intrebari este da, atunci inseamna ca va confruntati cu burnout-ul la locul de munca. In continuare va vom prezenta cauzele burnout-ului, efectele sale si cateva strategii de a-l gestiona, insa daca simtiti ca sunteti mult prea epuizati si nu mai puteti face fata situatiei, luati in considerare discutia cu un specialist.

simptome burnout

Cauzele burnout-ului

Aceste sentimente ar putea fi rezultatul stresului la locul de munca, care ar putea avea radacini in munca excesiva, in teama de a nu fi concediat sau in conflictul cu seful sau cu colegii dumneavoastra de munca.

Frustrarea in fata cerintelor muncii poate provo...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *