Salveaza-ti relatia prin Terapia de Cuplu Metoda Gottman
Metoda in Terapia de Cuplu Gottman se refera la strategii prin care se intaresc sentimentele de prietenie si intimitate, se gasesc solutii pentru a gestiona conflictele si se construiesc proiecte de viata comune. Abordarea Gottman a devenit populara pentru ca este pragmatica, bazata pe cercetari stiintifice si focalizata pe latura pozitiva a relationarii.Dr. John Gottman a devenit faimos printr-un studiu asupra cuplurilor de tineri casatoriti care a stat la baza algoritmului sau de predictie a divortului, cu o acuratete de 95%.
De ce Terapia de Cuplu Gottman este cea mai eficienta si moderna terapie pentru cupluri?
Dr Gottman, cel ce poarta denumirea de „Einstein of Love” si echipa sa au revolutionat studiul relatiilor de cuplu in cadrul unei cercetari longitudinale care a durat peste 40 de ani la peste 4000 de cupluri, in toate etapele evolutiei lor. Au intervievat cupluri inainte de casatorie, cupluri proaspat intoarse din luna de miere, dupa ce au avut copii, cei care au ajuns sa divorteze sau cei care au devenit bunici, carora le-au masurat pattern-urile de interactiune si au determinat algoritmi specifici de interactiune intre acestia. Aceste date au fost folosite ulterior, de-a lungul timpului, in masurarea diferentei dintre cuplurile fericite si cele a caror relatie s-a terminat prin divort.
Dr. Nadia Gorduza, fondatorul ID Therapy Bespoke Treatment Center este singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman, reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA.
Cui se adreseaza Terapia de Cuplu Gottman?
Terapia de Cuplu Gottman are rezultate extraordinare in cazul:01. Cuplurilor care doresc si nu pot sa depaseasca momentele de cumpana in relatia lor.
02. Cuplurilor care au trecut printr-un eveniment traumatic si vor sa isi refaca casnicia cu acelasi partener.
03. Cuplurilor care nu stiu cum sa isi gestioneze conflictele si ajung in blocaj.
04. Oricarui cuplu care isi doreste o casnicie armonioasa pe termen lung, bazata pe respect si incredere in celalalt.

Procesul de evaluare al relatiei prin Metoda Gottman
Cuplurile care doresc sa participe la o Terapie de Cuplu prin metoda Gottman trec printr-un proces de evaluare foarte amanuntita pentru a avea o imagine cat mai clara a relatiei de cuplu, cu punctele ei tari si cu problemele care au generat nevoia de terapie, dar si de o diagnosticare a eventualelor blocaje individuale.Procesul de evaluare este alcatuit din 3 sesiuni care dureaza 5 ore. La acestea se adauga perioada necesara de interpretare si cuantificare a raspunsurilor la setul de intrebari pe care fiecare membru al cuplului il completeaza individual.
01.
Intelegerea relatiei de cuplu
In prima sedinta dam posibilitatea membrilor cuplului sa isi impartaseasca deschis motivele care ii aduc la terapie. Trecem impreuna prin istoria relatiei, analizam maniera generala prin care cuplul isi gestioneaza conflictele prin discutarea unei probleme care face subiectul unui dezacord de moment.
La sfarsitul sesiunii cuplul va primi (on-line) un set de intrebari care evalueaza diferite aspecte ale vietii individuale si de cuplu.
02.
Intelegerea fiecarui membru al cuplului
Aceasta este o oportunitate pentru terapeut de a cunoaste pe fiecare membru in parte. In al doilea rand, de a intelege premizele relationarii si felul in care experientele din trecutul fiecaruia influenteaza viata prezenta de cuplu.
A vorbi deschis despre sine sau despre celalalt atunci cand te afli doar in prezenta terapeutului, e un lucru relativ usor. In metoda Gottman insa, principiul de baza este ca terapeutul nu tine secrete fata de celalalt membru al cuplului.
03.
Planul terapeutic de cuplu
In a treia sesiune terapeutul impartaseste deschis datele pe care le-a aflat din primele doua sedinte si rezultatele obtinute la evaluarea la care membrii cuplului au raspuns. La acest nivel se stabiliesc obiectivele concrete ale terapiei si are loc conceperea unei strategii comune de imbunatatire a vietii de cuplu.
La sfarsitul celei de-a treia sesiuni cuplul primeste un “plan de tratament” si sesiunile concrete de terapie pot incepe.
