Video Video

Trateaza astrafobia prin realitate virtuala

Cum putem invinge teama de tunete, furtuni si fulgere?

Terapia prin Realitate Virtuala este o terapie revolutionara folosita pentru tratarea diverselor fobii, printre care si astrafobia sau frica de tunete si fulgere.

Totul despre astrafobie – ce este, care sunt cauzele, cum se manifesta si cum se poate trata aceasta.

Ce presupune Terapia prin Realitate Virtuala?

Va puteti trata de astrafobie prin terapia de expunere la realitatea virtuala, unde va veti intalniti cu obiectul fobiei (tunetele, fulgerele, furtunile) intr-o lume virtuala care simuleaza cat se poate de real situatia generatoare de anxietate.

Terapia de expunere la realitatea virtuala utilizeaza ochelari de proiectie 3D, dotati cu senzori de monitorizare a miscarilor corpului, care sunt conectati la un calculator. Acest lucru ii permite medicului/psihoterapeutului sa ofere o indrumare atenta, pastrand in acelasi timp controlul deplin asupra a tot ceea ce are loc, regland intensitatea terapiei in functie de nevoile individuale ale pacientului.

In timpul procesului de expunere la realitatea virtuala, veti fi condus prima data intr-o casa cu mai multe camere cu vizibilitate la ferestre mari iar medicul va va expune gradual la stimuli:
de la un simplu tunet, la un tunet combinat cu fulger, la fulgere din ce in ce mai puternice combinate cu rafale de vant foarte puternice care vor deschide geamurile pana la nivelul in care aceastea se vor sparge.

Gradul de anxietate al pacientului initial va creste foarte mult din cauza lipsei totale de siguranta prin expunerea la stimuli vizuali auditivi si kinestezici dupa care, prin practicarea tehnicilor de management al anxietati si in prezenta medicului, persoana se va desensibiliza treptat.

Pe masura ce sunteti expus vizual la stimul cauzator, respectiv la tunete, fulgere, veti fi invatati cum sa va gestionati starea de anxietate atat din punct de vedere cognitiv, prin tehnici specifice de management al anxietatii cat si fizic, prin tehnici de relaxare.

Pentru tratarea astrafobiei, este necesar un numar de minim 6-8 sedinte (in functie de severitatea fobiei) de terapie prin realitate virtuala, astfel:

  • in prima sedinta se va face evaluarea astrafobiei
  • in a doua sedinta veti invata tehnici de management al anxietatii
  • in urmatoarele 4-6 sedinte, in functie de severitatea fobiei, veti fi expusi in mediul virtual la stimul. Astfel se va produce desensibilizarea dvs la stimulul fobic.

Tot acest proces se intampla in prezenta medicului care va va coordona pas cu pas pe parcursul intregului proces terapeutic.
Desi expunerea reala la furtuni este un tratament viabil, tot mai multe cercetari arata ca realitatea virtuala se poate dovedi la fel de eficienta.

Tehnicile de respiratie, de mindfulness si relaxarea musculara progresiva pot fi, de asemenea, utile in tratarea astrafobiei.

Exista si alte metode pentru tratarea acestei afectiuni. Mai multe detalii aici.

Adreseaza-te unui Specialist in Realitate Virtuala

Nadia Gorduza

Anxietate, Atacuri de panica, Depresie, Fobii, Frica de avion, Frica de a vorbi in public, Insomnie, Probleme de cuplu, Stres, Trauma Psihologica
Medic Psihoterapeut & Fondator ID THERAPY
probleme de cuplu, fobii, anxietate, atacuri de panica
Mai multe detalii

Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut si trainer din Romania specializat in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii.
Dr. Nadia Gorduza reprezinta in Romania Virtually Better Inc. USA.

VBIlogo-01
Evaluare rapida

Iti este teama de tunete, fulgere?

Test Evaluare Fobii Specifice

Mai multe detalii

Evaluare rapida

Testeaza-ti starea de bine

Testul Ryff

Mai multe detalii

Tehnici de relaxare

Elibereaza-te de Stres si Anxietate

Exercitii de respiratie

Mai multe detalii

Programeaza-te si scapa de fobii

Telefon: +40751 202 272

Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania