11 oct. 2019

Cum sa vorbesti cu copilul tau despre pubertate

In ziua de azi, copiii sunt expusi la atat de multe informatii despre sex si relatii prin diverse mijloace (de la televizor sau de pe Internet), incat atunci cand se apropie de pubertate, ei deja sunt familiarizati cu multe lucruri pe care nu ar fi trebuit sa le cunoasca. Si totusi, discutia parintilor cu adolescentii este foarte importanta, deoarece informatiile pe care le aud sau le citesc copiii nostri nu vin intotdeauna din surse de incredere.

Iata cum poti aborda aceasta discutie cu copilul tau

Deschide subiectul cat mai devreme      

Nu astepta momentul cand deja copilul tau vine cu intrebari legate de schimbarile sale corporale- acea zi s-ar putea sa nu vina niciodata mai ales daca copilul tau nu stie daca e bine sa deschida acest subiect sensibil.

Ideal, ca parinte, ai inceput deja sa vorbesti cu acesta despre schimbarile prin care trece corpul nostru in timpul cresterii. De cand copiii sunt mici, ei au intrebari legate de corpul lor si majoritatea discutiilor probabil ca sunt legate de nevoile acestora.

Este important sa raspunzi acestor intrebari legate de pubertate onest si deschis – dar nu astepta sa deschida copiii aceste subiecte. Cand copiii ajung la varsta de 8 ani, ei ar trebui sa inteleaga si sa stie despre schimbarile emotionale si fizice asociate cu pubertatea. Aceasta varsta probabil ca ti se pare mult prea mica, dar ia in considerare urmatorul lucru: fetele incep deja sa poarte bustiera la aceasta varsta, iar vocea baietilor incepe sa se ingroase treptat in putin timp.

Perioada cea mai buna pentru discutia cu baietii si cea cu fetele

Probabil te gandesti care este cea mai buna perioada sa incepi discutia?

La fete, este vital ca parintii sa vorbeasca despre menstruatie inainte ca fetele lor sa aiba prima menstruatie. Daca nu au idee despre ce se intampla, fetele pot avea un soc cand observa sange si locatia acestuia.

Majoritatea fetelor au prima menstruatie la 12 sau 13 ani, adica dupa 2 sau 2 ani jumatate de la inceperea pubertatii. Insa, in unele cazuri, ele pot avea prima menstruatie si la 9 ani, in timp ce alte fete o pot avea chiar si la 16 ani.

In medie, baietii intra la pubertate mai tarziu decat fetele, pe la 10-11 ani. Dar ar putea sa se dezvolte sexual sau sa aiba prima ejaculare mult mai rapid.

La fel cum noua adultilor ne este de ajutor sa stim la ce sa ne asteptam de la noul job sau cand ne mutam intr-o casa noua, asa si copiii trebuie sa stie la ce sa se astepte de la pubertate.

Multi copii au cursuri de educatie sexuala la scoala. Dar, de multe ori, lectiile sunt segregate si fetele aud numai despre menstruatie si despre bustiere, iar baietii doar despre ejaculare si ingrosarea vocii.

Este important ca fetele sa afle despre schimbarile prin care trec baietii, iar baietii despre cele prin care trec fetele, asa ca, cel mai bine este sa verificati ce le este predat copiilor pentru a putea umple golurile. Este de ajutor sa revizuiti lectiile cu copiii pentru ca acestia s-ar putea inca sa mai aiba intrebari pe care nu le-au putut pune in clasa.

Ce sa le spui

Cand vorbesti cu copilul tau despre pubertate, este important sa le transmiti incredere in sine. Pubertatea aduce atat de multe schimbari, incat este atat de usor pentru copii sa se simta nesiguri si singuri.

De multe ori, pubertatea ii face pe copii sa se simta nesiguri pe modul in care arata, dar, este de ajutor sa le explici cum toata lumea trece prin aceasta perioada, iar schimbarile care vin odata cu ea sunt normale, chiar daca uneori ciudate. Ei ar trebui sa stie si ca schimbarile care vin odata cu aceasta varsta pot varia foarte tare. Acnee, schimbari ale dispozitiei emotionale, cresteri neasteptate si schimbari hormonale- totul face parte din procesul de crestere si toata lumea trece prin asta, dar nu in acelasi ritm.

Fetele pot incepe pubertatea chiar din clasa a doua sau a treia si poate fi uneori ciudat pentru tine ca fata ta sa fie prima care trebuie sa isi cumpere bustiera. Se poate simti singura si diferita, de parca toti ochii din vestiar sunt asupra ei.

La baieti, schimbarile includ ingro...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *