21 feb. 2017

3 sfaturi de la Dr. John Gottman pentru un copil cu o inteligenta emotionala crescuta

Toti parintii isi doresc un copil cu o inteligenta emotionala crescuta. Iata ce trebuie sa faci si ce nu trebuie sa faci pentru a creste un copil cu o inteligenta emotionala crescuta.

In ceea ce priveste antrenamentul emotiei, avem acum o directie trasata de stiinta pentru a creste un copil cu o inteligenta emotionala crescuta, echilibrat si increzator in sine.

Cercetarea efectuata de Dr. John Gottman arata ca, prin constientizarea emotiei si prin capacitatea de a gestiona sentimentele, copiii vor avea mai mult succes in viata si vor fi mai fericiti, indiferent de IQ-ul acestora.

Ce poti face ca parinte pentru a avea un copil cu o inteligenta emotionala crescuta:

1.Sa recunosti emotiile negative ca fiind o oportunitate de a se cunoaste

Copiilor le este greu sa-si controleze emotiile. Arata-i compasiune, fii iubitor si bun. Comunica-i empatie si intelegere astfel incat copilul sa poata incepe sa inteleaga si sa-si controleze starile emotionale intense.

Nu-l pedepsi, nu-l respinge si nu-l mustra pe copil pentru ca are emotii

Emotiile negative sunt potrivite varstei si se vor diminua pe masura ce copilul creste. Neluandu-i in considerare sentimentele si considerandu-le nesemnificative sau trimitandu-i mesajul ca acestea sunt rele, ii trimiti de fapt mesajul ca el este problema.

Aceasta perceptie daunatoare il poate urmari si la varsta adulta.

2.Ajuta-l pe copil sa-si identifice emotiile

Ajuta-ti copilul sa foloseasca cuvintele si sa descopere semnificatia propriilor sentimente. Odata ce copilul isi recunoaste corect si isi identifica emotiile, acesta este capabil sa se controleze, fara a se simti coplesit.

Nu-l judeca pe copil si nu-i transmite frustrare

Uneori, copiii nostri pot face sau spune lucruri care sunt de-a dreptul inacceptabile si le este greu sa-si inteleaga emotiile care par pentru noi nejustificate sau irationale. Incearca sa te pui pe tine in locul copilului.

Pune-i intrebari, incearca sa-l intelegi si transmite-i ca esti de partea lui, ca il sprijini si ca tu esti acolo pentru a-l tine de mana in acele momente in care lucrurile sunt coplesitoare.

3.Stabileste limite si rezolva problema

Ajuta-l pe copil sa gaseasca in viitor noi modalitati de raspuns. Implica-l in cautarea solutiilor.

Copiii isi doresc autonomie, iar aceasta este o modalitate foarte buna de a-i invata responsabilitatea.

Aminteste-i ca toate emotiile sunt acceptabile, insa nu si toate comportamentele; in acest mod vei reusi sa ai un copil cu o inteligenta emotionala crescuta.

Nu subestima capacitatea copilului de a invata si a creste

Copiii au nevoie sa fie ascultati, au nevoie de o mana intinsa si de un parinte care-i poate stimula si ii poate ajuta sa raspunda in mod corespunzator.

A fi parinte este un job provocator. Prin doar trei pasi mici poti creste un copil cu o inteligenta emotionala crescuta, stralucitor, increzator in sine si mai capabil de a razbate prin labirintul vietii cu usurinta si incredere.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *