25 sept. 2019

Cum poate stresul din timpul sarcinii sa afecteze mama si copilul?

In privinta multor aspecte, sanatatea mamei in timpul sarcinii este strans legata de sanatatea copilului din pantec. O febra foarte ridicata netratata, de exemplu poate interveni asupra dezvoltarii inimii si a fetusului. Si, daca o mama nu are parte de suficient acid folic in dieta in timpul primului trimestru, coloana vertebrala poate sa nu se dezvolte cum trebuie (de aceea medicii sugereaza inceperea unui plan prenatal in care se iau vitamine).

Avand in vedere puternica legatura fiziologica dintre cei doi, nu este o surpriza ca stresul mamei poate afecta dezvoltarea corecta a copilului.

Este stiut de mult timp ca stresul sever poate creste riscul de nasteri cu probleme, de multe ori ducand la nasteri inaintea termenului si la o greutate scazuta a copilului la nastere. Dar cercetarile recente ne demonstreaza ca efectele stresului prenatal, mai ales depresia si anxietatea netratate, pot afecta copiii mult dupa nastere, avand efecte asupra copilariei si chiar asupra viitoarei vieti de adult a copilului.

Iata ce spun studiile!

Un studiu recent demonstreaza ca stresul prenatal poate avea ca rezultat copii agresivi: mamele care au spus ca erau foarte anxioase in timpul sarcinii erau predispuse sa nasca un copil care la doi ani avea sa arate probleme de temperament, neliniste  si sa faca des crize de tantrum.

O alta cercetare a demonstrat ca expunerea la stres a fatului in perioada intrauterina a crescut riscul inca de la 6 luni ca bebelusul sa aiba probleme majore in auto-linistire si in variatiile de dispozitie.

Chiar daca cercetarile au demonstrat ca stresul reprezinta un pericol pentru bebelusi, nu toate experientele stresante au acelasi efect potential daunator.

Medicii spun ca daca mama sufera de stres crescut perioade indelungate, abia atunci acesta incepe sa ii faca rau copilului.

Vorbim despre femei care sunt abuzate emotional, fizic sau sexual, nu femei care sunt stresate din cauza job-ului. Nu a fost demonstrat inca faptul ca stresul de la munca are vreun efect major asupra nasterilor cu probleme” – Nikki Zite

"Impactul stresului la bebelusi va fi determinat de severitatea si contextul expunerii la stres", Nikki Zite, MD, Obstetrica Ginecologie la Universitatea Tennessee Medical Center.

„De exemplu, daca o femeie experimenteaza traume repetitive sau violenta domestica, cu siguranta  bebelusul este predispus la un risc mai mare decat daca mama ar avea un accident de masina.”

Expunerea la evenimente traumatice si sanatatea bebelusului

Expunerea la evenimente traumatice cronice pe termen lung si stresul care provine din acestea este cel de care doctorii sunt inspaimantati cand vine vorba de sanatatea materno-fetala. De fapt, Peter S. Bernstein, MD, MPH, director al medicinei fatului de la „Montefiore Health System” si profesor de obstetrica si ginecologie la colegiul „Albert Einstein” de medicina, spune ca majoritatea cercetarilor asupra efectelor stresului prenatal se concentreaza asupra evenimentelor traumatice semnificative.

„Impactul stresului asupra bebelusului va fi determinat de severitatea variatiilor si de contextul expunerii la stres.”, spune Nikki Zite.

Acestea sunt cele care duc la bebelusi bolnavi inca de la nastere sau care nu s-au dezvoltat cum trebuie in pantec. Mediul in care este conceput si in care este crescut fetusul are un efect imens asupra vietii acestuia.

Chiar daca se credea ca problema ar fi cortizolul, abia acum cercetatorii au inceput sa descopere exact cum hormonii de stres afecteaza dezvoltarea creierului si a corpului copiilor.

Intr-un studiu din 2019, Nadine Provencal, PhD, asistent universitar la „University in British Columbia”, a cercetat cum celulele dintr-o faza de inceput a dezvoltarii se transforma in prezenta cortizolului – in esenta mimand  un creier al unui fetus, in dezvoltare, dintr-un vas Petri.

Nu numai ca neuronii celulelor tinere au reactionat imediat la contactul cu cortizolul, dar cand mai tarziu hormonul a fost prezent din nou, au reactionat mult mai puternic decat celulele care nu mai fusesera in prezenta lui- implicand faptul ca bebelusii care au contact cu cortizolul in pantece ar putea avea o vulnerabilitate crescuta la stres, chiar si dupa nastere. Pr...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *