07 iul. 2016

Resursa Vitala pentru Dezvoltarea Cognitiei Copiilor

Se stie ca natura are un efect extraordinar asupra psihicului nostru, ajutandu-ne sa ne eliberam de stres si sa ne relaxam, reducand totodata si nivelul de depresie. Ce e nou, insa, e faptul ca studiile recente au descoperit ca spatiile verzi din mediul urban, precum parcurile si gradinile, au puterea de a imbunatati cognitia copiilor si de a reduce efectele inegalitatii asupra sanatatii.

Cercetarea a fost publicata in Proceedings of the National Academy of Sciences, si a avut ca subiect dezvoltarea cognitiva a 2,593 de copii cu varste cuprinse intre 7 si 10 ani, din 36 de scoli primare din Barcelona. La intervale regulate de-a lungul unei perioade de 12 luni, acestia au inregistrat schimbarile survenite in memoria si atentia acestora, folosind teste cognitive si un satelit de mare rezolutie cu care au evaluat datele primite de la copii in momentul in care erau in preajma spatiilor verzi de acasa, de la scoala si in timp ce faceau naveta. S-a descoperit astfel, faptul ca dezvoltarea memoriei si scaderea neatentiei sunt predominante la copiii care stau aproape de spatiile verzi sau care le viziteaza mai des, fata de alti copii.

Autorii studiului sugereaza ca spatiile verzi pot avea efecte pozitive, atat direct, cat si indirect. „Spatiile verzi ofera copiilor posibilitatea de a dezvolta abilitati mentale precum creativitatea si explorarea”, spune Payam Dadvand, co-autor al studiului. Mai indirect, spatiile verzi reduc expunerea la aerul poluat si la zgomotele orasului, imbunatatind activitatea fizica si imbogatind absorbtia microbiana din mediul inconjurator, t...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *