05 dec. 2019

Cum sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte increderea in sine

A creste copii cu incredere in sine dezvoltata nu doar pentru a supraveitui, dar si pentru a reusi in viata, este un obiectiv pentru foarte multi parinti.

Si, parintii joaca un rol extrem de important in dezvoltarea unei increderi in sine a copilului, aceasta fiind extrem de importanta pentru sanatatea si bunastarea psihologica a copilului.

A sti cum sa iti incurajezi copilul, cum sa fii un stalp de referinta atunci cand copilul iti cere un sfat, poate face extrem de mult diferenta si poate sa aiba un efect extrem de mare asupra increderii pe care copilul o are in el insusi.

Iata cateva strategii pe care le poti lua in considerare in ceea ce priveste dezvoltarea increderii in sine a copilului:

Fa depozite frecvente in banca stimei de sine a copilului

Desi increderea in sine si stima de sine sunt utilizate in acelasi sens de multe ori, ele nu inseamna neaparat acelasi lucru. Cand faci un depozit in banca stimei de sine a copilului ii arati ca iti pasa de el si ca il iubesti, indiferent de rezultatele comportamentului sau. Cateva exemple ar putea fi sa ii spui copilului ca esti mandru de el, sa il complimentezi atunci cand a reusit ceva sau cand a creat ceva.

Aratand ca il iubesti sau ca il apreciezi, ii va fi mult mai usor sa exploreze noi oportunitati si sa imbratiseze necunoscutul cu multa incredere, ceea ce poate sa duca la o incredere in sine dezvoltata.

Fa-ti timp sa va jucati!

Copiii de toate varstele invata lucruri prin joc si prin interactiunea cu cei din jur. Ca parinte, tu esti de cele mai multe ori primul partener de joaca al copilului, ceea ce inseamna ca esti si prima persoana care il ajuta sa isi dezvolte un simt al sinelui puternic.

Fiind prezent in totalitate in jocul copilului, prin petrecerea timpului impreuna, ii arati copilului ca este valoros si ca iti merita timpul. Si cand copilul se simte valoros si cand simte ca iti merita timpul este mult mai predispus sa confrunte provocarile vietii.

Fii atent la cat de mult il lauzi!

Copiii de toate varstele iubesc sa primeasca aprobari si laude din partea parintilor. De fapt, feedback-ul pozitiv si lauda sunt printre cele mai importante mecanisme prin care copilul isi masoara valoarea. De aceea este important sa fii realist atunci cand il lauzi.

Specialistii spun ca este necesar sa iti lauzi copilul atunci cand merita sa faci acest lucru, insa nu este ok sa exagerezi atunci cand nu este necesar. Copiii trebuie sa fie aplaudati pentru competenta.

Copiii care primesc laude constante si fara motiv, vor deveni niste persoane adulte fara motivatie si nu isi vor impinge limitele. Vor dezvolta si un sens fals de validare care se va destrama atunci cand apar marile provocari in viata.

Asteapta inainte sa oferi ajutor

Copiii au nevoie de foarte multa practica in viata pentru a invata cum sa gestioneze si cum sa depaseasca ob...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *