01 nov. 2017

Identitatea sexuala la copii – cum ii putem ajuta

Este nevoie sa intelegeti importanta de a vorbi cu copilul despre identitatea sexuala si exprimarea acesteia. Cum sa incepeti conversatia?

Daca cel mic are intrebari despre identitatea sexuala sau despre exprimarea acesteia, probabil ca si voi ati avut intrebari cand erati de varsta lui. Aflati din acest articol ce puteti face pentru a-l ajuta si a-l sprijini.

Identitatea sexuala: elemente de baza

Sexul unei persoane atribuit la naștere, identitatea sexuala - sentimentul intern de a fi barbat, femeie, nici una sau ambele – exprimarea sexualitatii si orientarea sexuala sunt lucruri separate. Ele pot aparea in mai multe combinatii.

A avea un anumit sex desemnat la nastere sau o anumita exprimare a sexualitatii nu inseamna ca o persoana are o identitate sexuala sau o orientare sexuala specifica.

Este copilul vostru o persoana transgender?

In cele mai multe cazuri, copiii vor spune cum se simt, identificandu-se puternic ca baiat, fata si, uneori, nici una sau ambele. In timp ce copiii ar putea trece prin anumite perioade de insistenta ca sunt genul opus sexului lor de nastere, daca continua sa faca acest lucru un timp indelungat, probabil ca nu este doar o faza.

Majoritatea copiilor isi dezvolta de obicei abilitatea de a recunoaste si eticheta grupuri sexuale stereotipice, cum ar fi “fata”, “femeie” si “feminin”, “baiat”, “barbat” si “masculin”, incepand cu varste cuprinse intre 18 si 24 de luni. Cei mai multi isi clasifica, de asemenea, sexul propriu dupa varsta de 3 ani.

Totusi, deoarece stereotipurile sexuale sunt consolidate, unii copii invata sa se comporte in moduri care le ofera cea mai mare recompensa, in ciuda identitatii lor sexuale autentice. La varste cuprinse intre 5 si 6 ani, majoritatea copiilor sunt rigizi in privinta stereotipurilor si preferintelor sexuale. Aceste sentimente devin de obicei mai flexibile odata cu inaintarea in varsta.

Identitatea sexuala si exprimarea acesteia sunt legate, dar sunt totusi concepte diferite. Identitatea sexuala a unui copil nu indica intotdeauna o exprimare specifica a sexualitatii. Diversitatea in expresiile si comportamentele sexuale ar putea include:

  • Anumite comportamente la baie, cum ar fi o fata care insista sa stea in picioare pentru a urina
  • O aversiune fata de purtarea costumului de baie potrivit sexului copilului
  • O preferinta pentru lenjeria de corp purtata de obicei de sexul opus
  • O dorinta puternica de a se juca cu jucariile atribuite in mod obisnuit sexului opus

Nu va grabiti sa va etichetati copilul. De-a lungul timpului, copilul va continua sa va spuna ce este bine pentru el.

identitatea sexuala la copii

Cum va puteti sustine copilul daca nu este conform cu sexul lui sau este transgender?

Daca cel mic persista in legatura cu sentimentele de identitate sexuala, ascultati-l. Vorbiti cu el si puneti-i intrebari fara a-l judeca. Pentru a va sprijini copilul:

  • Nu presupuneti ca exprimarea sexualitatii copilului este o forma de razvratire sau sfidare
  • Nu va impiedicati copilul sa-si exprime sexul in activitati publice sau de familie, pentru a evita ca voi sau altcineva sa se simta incomod
  • Nu incercati sa-l faceti pe copil sa simta rusine sau sa pedepsiti exprimarea sexualitatii acestuia
  • Nu blocati accesul copilului la prieteni de diverse sexe, activitati sau resurse diverse
  • Nu dati vina pe cop...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *