15 iun. 2020

Cum gestionam sindromul cuibului gol?

Sindromul cuibului gol nu este o tulburare mintala sau un diagnostic clinic.

In schimb, termenul este utilizat pentru a descrie sentimentele reale de tristete profunda, angoasa si singuratate pe care parintii le simt atunci cand copiii lor cresc si pleaca de acasa. Este o experienta reala si extrem de trista pentru multi parinti. Insa, nu toti parintii vor experimenta acest sindrom. Cu toate acestea, pentru cei care cred ca sunt predispusi in a experimenta sindromul cuibului gol, exista cateva lucruri care ar putea ajuta in pregatirea pentru experimentarea acestor sentimente.

Daca deja esti in faza sindromului cuibului gol, in acest articol iti voi arata catvea strategii care te vor ajuta sa il gestionezi eficient!

Cum este sa experimentezi sindormul cuibului gol?

Pentru majoritatea parintilor care experimenteaza sindromul cuibului gol, acesta declanseaza un intreg proces de doliu. Sindromul cuibului gol este experimentat in mare masura de catre mame, care au ca responsabilitate primara in viata cresterea copilului. Se poate agrava daca exista alte evenimente de viata care se intampla concomitent, cum ar fi pensionarea, menopauza sau divortul. Procesul de doliu si durere este declansat deoarece exista o pierdere in viata parintelui. Copilul poate fi in viata si bine, dar parintii inca pot suferi durere, deoarece acel copil nu mai este in casa lor, sub indrumarea si supravegherea lor directa.

Gradul in care un parinte traieste aceasta durere si suferinta emotionala variaza de la un parinte la altul. Cu cat parintele este implicat mai puternic in viata si activitatile copilului lor, pana la excluderea propriilor activitati, cu atat parintele va experimenta tulburari emotionale, suferinta si durere.

Cum poti gestiona eficient sindromul cuibului gol?

Continuarea activitatilor care iti aduc satisfactie

Poate acum simti ca ai un gol in viata. Nu mai este nevoie sa iti insotesti copiii la activitati sportive, sa-i ajuti cu temele sau sa gatesti mese imbelsugate pentru copii. Acest gol trebuie sa fie umplut cu alte activitati. Cu toate acestea, nu poate fi plin doar de activitati fara sens.

In acest moment, este necesar sa iti atingi un obiectiv mai vechi, sa iti continui un hobby sau sa te apuci de unul nou, care iti aduce placere. Cu cat activitatea este mai semnificativa, cu atat mai mult se poate umple golul lasat de copiii care au plecat sa isi inceapa propria lor viata.

Poate, intotdeauna ai vrut sa inveti cursuri de arta, insa responsabilitatile de acasa si grija fata de copii te-au oprit in a face acest lucru. Cauta un curs de arta si incepe sa iti practici hobby-ul mult visat!

Important este sa gasesti ceva care iti va aduce implinire cu adevarat si care are un impact semnificativ in viata ta.

Evita desfasurarea de activitati individuale, daca ai de-a face cu singuratatea. Desfasurarea unei activitati individuale nu te va ajuta sa te simti mai putin singur. Cauta activitati care includ si socializare.

De exemplu, daca iti place fotografia, atunci alatura-te unui club de fotografie. Invata de la altii si dezvolta prietenii cu alte persoane care sunt pasionate de aceasta meserie. Alte activitati care s-au dovedit a fi extrem de benefice in gestionarea cuibului gol s...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *